Άρθρα

Who's Online

We have 24 guests and 1 member online


5η Γιορτή Σπόρων Μάνης PDF Print E-mail
Thursday, 17 March 2016 22:05

Last Updated on Thursday, 17 March 2016 22:14
Read more...
 
7ο ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2016 PDF Print E-mail
Monday, 29 February 2016 09:36

7ο ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2016

Τσικνοπέμπτη 3 Μαρτίου, 8μμ - Πλατεία Αριστοτέλους, Θεσσαλονίκη

www.youtube.com/watch?v=HHBsb5sxxjU

Είμαστε Όλοι Μετανάστες/ριες! Πετάλι Χωρίς Σύνορα!

Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται την Τσικνοπέμπτη 3 Μαρτίου 2016 8μμ, στην Πλατεία Αριστοτέλους Θεσσαλονίκης, το Ποδηλατικό Καρναβάλι, με φετινό κύριο θέμα “Είμαστε Όλοι Μετανάστες/ριες! Πετάλι Χωρίς Σύνορα!”, όπου παντρεύεται η παράδοση του Καρναβαλιού, με την αναβίωση της παράδοσης του ποδηλάτου στην Ελλάδα. Είναι μια ποδηλατική, περιβαλλοντική και κοινωνική δράση, στην οποία πραγματοποιείται μια μεγάλη παρέλαση μεταμφιεσμένων ποδηλατιστών, με θεματικές ομάδες και αποκριάτικα άρματα συμβολικού και σατυρικού χαρακτήρα, συνοδευόμενα από τον Βασιλιά Καρνάβαλο.

Μετά την παρέλαση ακολουθεί το EPIC πάρτι στις 11μμ, με ελεύθερη είσοδο για τους ποδηλάτες που θα συμμετέχουν στην παρέλαση και μειωμένες τιμές στα ποτά, στον πολυχώρο WE (Λεωφώρος 3ης Σεπτεμβρίου & Γρ. Λαμπράκη), με πολύ μουσική, χορό, DJ set, προβολές, δρώμενα, άφθονο ποτό, φαγητό, και άλλες εκπλήξεις, ενώ γίνεται και η παραδοσιακή καύση του Βασιλιά Καρνάβαλου.

Last Updated on Monday, 29 February 2016 09:43
Read more...
 
Διάλεξη από την Οικολογική Ομάδα "Μητέρα Γη" με ομιλητή τον Κωνσταντίνο Κατσάρα PDF Print E-mail
Tuesday, 16 February 2016 23:45

Διάλεξη από την Οικολογική Ομάδα "Μητέρα Γη" με ομιλητή τον Κωνσταντίνο Κατσάρα με θέμα:   Γιατί καταστρέφουν τα μικρόβια τα τρόφιμα

Γιατί καταστρέφουν τα μικρόβια τα τρόφιμα;

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Στέκι Πολιτών Α Πάροδος Βότση (πεζόδρομος)


Σύντομη Περίληψη

Πολλά από τα τρόφιμα που καθημερινά καταναλώνουμε είναι ευαλλοίωτα (κρέας,  ψάρια, αυγά, γάλα, λαχανικά, φρούτα κ.α.) και εύκολα «αλλοιώνονται». Αλλοίωση σημαίνει αποσύνθεση των τροφίμων και έχει ως αποτέλεσμα την αισθητή υποβάθμιση  της ποιότητα τους, άρα δεν είναι καταναλώσιμα.

Οι τροφικές αλλοιώσεις προκαλούνται από φυσικούς παράγοντες όπως το φως,  τη θερμοκρασία, την υγρασία , τις χημικές αντιδράσεις (αέρας δηλ. οξυγόνο) και τα βιολογικά αίτια.(έντομα, ακάρεα, τρωκτικά ζώα). Αλλά σε γενικές γραμμές όταν μιλάμε για αλλοιώσεις θεωρούμε τιςμικροβιακές αλλοιώσεις των τροφίμων.

Τα μικρόβια ή οι μικροοργανισμοί είναι πολύ μικροί  ζωντανοί μονοκύτταροι οργανισμοί, γι’ αυτό και τους ονομάζουμε μικροοργανισμούς (μικρός + βίος), δηλ. μικρόβιο ή μικροοργανισμός.

Όταν γίνεται λόγος για μικρόβια  πιστεύει κανείς ότι πρόκειται αποκλειστικά για εχθρούς. Όμως οι περισσότεροι μικροοργανισμοί ανήκουν στα σαπρόφυτα (είναι δηλ αδιάφοροι, ακίνδυνοι). Ασφαλώς υπάρχουν και παθογόνα βακτήρια που προκαλούν τροφοδηλητηριάσεις και επίσης άλλοι ανεπιθύμητοι μικροοργανισμοί που προξενούν αλλοιώσεις (σήψεις) στα τρόφιμα και τους ονομάζουμε σηψιγόνους.

Βέβαια όταν το τρόφιμο είναι μολυσμένο μόνο με μικρό αριθμό σηψιγόνων μικροβίων, τότε δεν παρουσιάζονται οργανοληπτικές αλλοιώσεις. Οι ανωμαλίες παρουσιάζονται όταν επιτρέψουμε τα μικρόβια να πολλαπλασιασθούν έντονα στο τρόφιμο και να ξεπεράσουν το εκατομμύριο ανά γραμμάριο ή τετραγωνικό εκατοστό.

Όταν τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται στα τρόφιμα πολύ, τότε  αποκτούν μεγάλη μεταβολική δραστηριότητα,  δηλαδή παράγουν ένζυμα και με αυτά «καταστρέφουν» τα τρόφιμα. Οι σηψιγόνοι μικροοργανισμοί προσβάλλουν κυρίως  τα βασικά θρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες) των τροφίμων και:

§ Υδρολύουν (διασπούν) το άμυλο και τη κυτταρίνη και ζυμώνουν τα απλά σάκχαρα.

§ Υδρολύουν τα λίπη και έλαια.

§ Προσβάλλουν τις πρωτεΐνες και παράγουν οσμές σήψεως και αμμωνίας.

§ Παράγουν οξέα από τη διάσπαση συστατικών των τροφίμων και προκαλούν ξύνισμα σε αυτά.

Εμείς βέβαια δεν φοβόμαστε τα μικρόβια σαν «ομοτράπεζους», δηλαδή σαν ανταγωνιστές που κάθονται κατά χιλιάδες στο ίδιο τραπέζι και «τραγανίζουν» μαζί μας τα τρόφιμα, αλλά για την ταχεία ανάπτυξή και τη μεγάλη ικανότητά τους να παράγουν ένζυμα. Πράγματι τα σηψιγόνα μικρόβια  είναι πλούσια εξοπλισμένα με ορισμένα εξειδικευμένα (αμυλάση, λιπάση, πρωτεάση) ένζυμα.

Συνεπώς η καταστροφή του τροφίμου καθορίζεται από το είδος του μικροοργανισμού (σηψιγόνο μικρόβιο) και το  μικροβιακό φορτίο του (πάνω από ένα εκατομμύριο ανά gr.ή cm2).

Κατσάρας Κωνσταντίνος

Κτηνίατρος με ειδικότητα Μικροβιολογίας και Υγιεινής τροφίμων

Last Updated on Monday, 22 February 2016 18:27
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 9 of 85

Χορτοφαγικες Συνταγες

Δικτυο Ανταλλαγης Σπορων

Δικτυο Ανταλλαγων

ΟΙ ΦΙΛΟΙ

 

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ

Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr παρέχει πληροφορίες.
Οι πηγές, τα άρθρα, τα βιβλία, οι σύνδεσμοι και όλο το υλικό που χρησιμοποιείται σ'αυτήν έχουν ως μοναδικό σκοπό την πληροφόρηση των επισκεπτών και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εξειδικευμένη βοήθεια, την επαγγελματική κρίση ή την παροχή θεραπείας ενός επαγγελματία της Υγείας/Διατροφής.
Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες που παρέχονται.
Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ ή οπουδήποτε στο internet είναι χρήσιμες αλλά δεν αντικαθιστούν την βοήθεια των ειδικών.