Άρθρα

Who's Online

We have 20 guests online


2012-4-1 Πρωτομαγιά στο κτήμα "Μαρελιά" PDF Print E-mail
Friday, 27 April 2012 23:03

 

Το Δίκτυό μας, Δίκτυο Ανταλλαγών & Αλληλεγγύης Πιερίας, πριν από ένα μήνα, έκανε την παρθενική του έξοδο στο πάρκο της πόλης μας. Αφού φιλοξενήθηκε στην αυλή σπιτιού μέλους του δικτύου για 8 μήνες, που λειτούργησε, ως μήτρα για να λάβει ζωή, τώρα αισθάνεται έτοιμο, να βγει στην κοινωνία μας. Σταθερά και γεμάτο ζωή, είναι έτοιμο να περπατήσει ανάμεσα στους ανθρώπους, να γνωριστεί, να ωσμωθεί, να λάβει θέση , ως νέα πρόταση μέσα στην κοινωνία των ανθρώπων.

Για να μπορέσει τούτη η δράση, να την ολοκληρώσει αποτελεσματικά, πρέπει πρώτα να γνωρίσει τον εαυτό του, τα κύτταρα του. Και αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από τα μέλη του. Μέλη, που αν θέλουν να προχωρήσουν ενωμένα, ως ένας οργανισμός , πρέπει να γνωρίζουν ποια είναι η εργασία του καθενός, να συνεργάζονται και να στηρίζονται αρμονικά.

Γι’ αυτό και το δίκτυο αρχίζει τις εξορμήσεις στους χώρους των μελών (αγροκτήματα, οικίες, κήποι ….)  με σκοπό να βοηθήσει το ένα μέλος το άλλο, σε όποιες εργασίες υπάρχουν και όπου είναι εφικτό.

Η ανταλλαγή έχει ως  ένα βαθμό επιτευχθεί.

Η αλληλεγγύη μέλλει να εφαρμοσθεί.

Πρώτη εξόρμηση-συνάντηση- εργασία στο αγρόκτημα Μαρελιά την Πρωτομαγιά μετά τις 10:00 το πρωί. Το κτήμα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Κατερίνη σε ένα υπέροχο φυσικό τοπίο. Θα ραντίσουμε τις ελιές της Μαρίας με ενεργούς μικροοργανισμούς και θα βοηθήσουμε σε εργασίες στον κήπο. Θα είναι χρήσιμο όποιος έχει καθαρό ψεκαστήρα να τον φέρει μαζί του. Το ίδιο ισχύει με εργαλεία για τον κήπο:τσάπες, φτυάρια.

Θα ετοιμάσουμε φαγητό και θα γιορτάσουμε την πρωτομαγιά.

Όποιος ενδιαφέρετε να συμμετέχει ας επικοινωνήσει με τις

Μαρία Φερφύρη τηλ: 6944396100

Κερασία Παπούλια τηλ:6972190976

έτσι ώστε να μπορέσουμε να οργανώσουμε το τραπέζι αλλά και να πάρετε οδηγίες για την τοποθεσία του κτήματος.

 

Last Updated on Friday, 27 April 2012 23:13
 
2012-4-4 Το Ανταλλακτικό παζάρι στο Δημοτικό πάρκο Κατερίνης PDF Print E-mail
Written by Anastasia   
Tuesday, 03 April 2012 18:31

 

 

 

To Ανταλλακτικό  παζάρι του Δικτύου Ανταλλαγών & Αλληλεγγύης Πιερίας την Τετάρτη 4 Απριλίου και για όλες τις Τετάρτες του Απριλίου θα γίνουν  στο Δημοτικό πάρκο της πόλης μας. Το ακριβές σημείο είναι στα κανόνια ανάμεσα στην Εκάβη και τα Καπή. Θα λειτουργήσει από της 6 έως της 8 το απόγευμα. Έχουμε πάρει τη  άδεια του δήμου και ζητήσαμε από τον υπεύθυνο αντιδήμαρχο κ. Ζήνων Σατραζέμη  να επισκεφτεί το παζάρι μας ώστε να δει και ο ίδιος την λειτουργία του αλλά και το πόσο αναγκαία είναι η ύπαρξή του δίνοντας την δυνατότητα στους πολίτες της Πιερίας να ικανοποιούν βασικές τους ανάγκες χωρίς την χρήση χρημάτων.

 

Last Updated on Thursday, 08 November 2012 23:00
 
2012-4-20 «Μικρόπολις» Θεσσαλονίκης PDF Print E-mail
Saturday, 21 April 2012 20:24


20-22 Απριλίου

Η Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία μέσα

από το πρόταγμα της Άμεσης Δημοκρατίας

Ο κοινωνικός χώρος για την ελευθερία «Μικρόπολις», διοργανώνει ένα τριήμερο κοινωνικής & αλληλέγγυας οικονομίας. Σκοπός του τριήμερου αυτού είναι να  ανιχνεύσουμε στην πράξη, νέες μορφές κοινωνικότητας και αυτονομίας και να απαντήσουμε με τρόπο δημιουργικό, σε αυτό που γενικά αποκαλείται σήμερα ως κρίση.

2009-2012 τρία χρόνια Μικρόπολις

Το Μικρόπολις προήλθε μέσα από τον Δεκέμβρη του 08. Στα ερωτήματα που έθεσε τότε ο Δεκέμβρης, προσπαθήσαμε να απαντήσουμε, με την δημιουργία ενός ανοιχτού και ελεύθερου κοινωνικού χώρου προς την πόλη, πέρα από διαχωρισμούς φύλου, γλώσσας και έθνους, ο οποίος να λειτουργεί με βάση τις αξίες της ισότητας, της αντιεραρχίας και της αλληλεγγύης. Εντός αυτού του χώρου,  θελήσαμε να πραγματώσουμε συλλογικά, την αυτοοργάνωση και την άμεση δημοκρατία.

Τον Απρίλιο του 2012 κλείνουμε 3 χρόνια λειτουργίας του Μικρόπολις και μέσα από αυτή τη μικρή εμπειρία της αυτοδιαχείρισης, αξιολογούμε ότι το πείραμα μας αυτό, μας αφήνει ικανοποιημένους αλλά όχι στάσιμους. Διεκδικούμε την πολιτική αυτονομία, γνωρίζοντας ότι η άμεση δημοκρατία, είναι μια διαδικασία σε συνεχή κίνηση, αναζήτηση και ικανότητα, να αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα, αλλά και τις δυνατότητες της εποχής μας.

Από τη συνύπαρξη στη συμβίωση

Αν ο Δεκέμβρης του 08,  όρθωσε την άμεση δημοκρατία ως δυνατότητα, η κρίση την έφερε στο προσκήνιο ως ανάγκη και οι πλατείες του καλοκαιριού την ανέδειξαν ως την ρεαλιστική πολιτική και κοινωνική διέξοδο από την κρίση. Νέες μορφές οργάνωσης και συλλογικής διαχείρισης αναδύονται καθημερινά σε όλο το εύρος της πόλης και της κοινωνίας. Εμείς στο Μικρόπολις, επιλέξαμε ως δυνατότητα, αλλά και ως ανάγκη, να εφαρμόσουμε στην πράξη την αυτοδιαχείριση της κοινωνικής οικονομίας. Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι δεν θα μπορέσει ποτέ καμία κοινωνία, να εφαρμόσει την άμεση δημοκρατία, χωρίς να έχει αυτονομία στην οικονομία της. Γνωρίζουμε, ότι δεν θα πάρουμε ποτέ πραγματικά στα χέρια μας τις ζωές μας, αν δεν πάρουμε και την οικονομία.

Τι σημαίνει για εμάς κοινωνική & αλληλέγγυα οικονομία;

Σημαίνει ότι εντός του Μικρόπολις, θα λειτουργήσουν δομές οικονομίας, σε ζητήματα που αφορούν:

α) Τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, αλλά και όλη την αλυσίδα αυτής: παραγωγή - επιλογή - διανομή - επαναχρησιμοποίηση - απόρριψη.

β) Την εργασία, χωρίς σχέσεις υπεραξίας και ιεραρχίας, βασιζόμενη στις αρχές της  άμεσης δημοκρατίας, της  αμοιβαιότητας, της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής.

γ) Την δικτύωση και την διεύρυνση της κοινωνικής & αλληλέγγυας οικονομίας σε όλη την πόλη, οριζόντια & δημοκρατικά.

 

Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία μέσα από το πρόταγμα της άμεσης δημοκρατίας.

Δεν ισχυριζόμαστε, ότι έχουμε σχηματίσει πλήρως μια ξεκάθαρη σκέψη, για το πως θέλουμε να είναι και πως ακριβώς θα λειτουργήσουν, όσα λέμε στην πράξη. Έχουν ήδη αρχίσει να δημιουργούνται εντός του μικρόπολις  3 δομές: η κουζίνα, το πρατήριο τροφίμων και η ομάδα επισκευών ενώ στηρίζουμε και συμμετέχουμε με την  ομάδα "Καλλιέργεια γης-Παραγωγή τροφής" τις ΠερΚανΘες στο στρατόπεδο Κόδρα. Αναγνωρίζουμε ότι έχουμε ακόμα, αμφιβολίες και αντιφάσεις εντός μας. Θέλουμε όμως, όλοι και όλες μαζί, να πειραματιστούμε σε αυτό που ξεκινήσαμε και πιστεύουμε ότι ενωμένοι, θα μπορέσουμε να τις ξεπεράσουμε.

Οργανώνουμε ένα τριήμερο αφιερωμένο στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και πιστεύουμε, ότι η συνάντηση μας αυτή,  θ' αφήσει πλούτο γνώσεων και σχέσεων, ο οποίος θα αξιοποιηθεί θετικά, σε κάθε μας δημιούργημα. Για τον λόγο αυτό, σας καλούμε σε όλες τις εκδηλώσεις καθώς και την 3η ημέρα το μεσημέρι (Κυριακή 22 Απριλίου ), να συνφάγουμε ομοτράπεζοι, να γνωριστούμε μεταξύ μας, να ανταλλάξουμε φιλικά τις απόψεις μας και γιατί όχι,  να ανταλλάξουμε προτάσεις για μια μελλοντική από κοινού συνεργασία.

κοινωνικός χώρος για την ελευθερία Μικρόπολις.

 

Παρασκευή 20/4 7.00μμ αίθουσα εκδηλώσεων:

«Τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής & αλληλέγγυας οικονομίας - Δομές και δυνατότητες σήμερα.

Γιώργος Κολέμπας οικο-γεωργός Πηλίου, μέλος του ΤΕΜ Μαγνησίας

Γιάννης Μπίλλας Από Κοινού - Κίνηση  Τρικαλινών Πολιτών για την Αποανάπτυξη και την Άμεση Δημοκρατία" http://apokoinou.com/"

Κώστας Νικολάου Πρω.Σ.Κ.Αλ.Ο

Σαββάτο 21 Απριλίου 7.00μμ αίθουσα εκδηλώσεων:

«Δομές κοινωνικής οικονομίας: Υφαίνοντας την ανατροπή ή συμπλήρωμα στο υπάρχον;»

Γιώργος Λιερός συγγραφέας

Αλέξανδρος Κιουπκιολής Λέκτορας ΑΠΘ, συγγραφέας

Αθανάσιος Δρατζίδης  www.badarts.gr

Κυριακή 22 Απριλίου καφέ του μικρόπολις:

«Εγχειρήματα κοινωνικής οικονομίας σε εξέλιξη & τρόποι σύνδεσης: Μια γνωριμία σε πρώτο πρόσωπο»

2.00μμ Συλλογική κουζίνα,

5.00μμ Συζήτηση μαζί με δομές κοινωνικής οικονομίας

7.00μμ Παρουσίαση των εναλλακτικών νομισμάτων σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη

 

Μικρόπολις Βενιζέλου & Βασιλέως Ηρακλείου 18

www.mikropollis-socialspace.blogspot.com

Last Updated on Saturday, 21 April 2012 20:41
 
<< Start < Prev 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 Next > End >>

Page 81 of 100

Χορτοφαγικες Συνταγες

Δικτυο Ανταλλαγης Σπορων

Δικτυο Ανταλλαγων

ΟΙ ΦΙΛΟΙ

 

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ

Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr παρέχει πληροφορίες.
Οι πηγές, τα άρθρα, τα βιβλία, οι σύνδεσμοι και όλο το υλικό που χρησιμοποιείται σ'αυτήν έχουν ως μοναδικό σκοπό την πληροφόρηση των επισκεπτών και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εξειδικευμένη βοήθεια, την επαγγελματική κρίση ή την παροχή θεραπείας ενός επαγγελματία της Υγείας/Διατροφής.
Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες που παρέχονται.
Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ ή οπουδήποτε στο internet είναι χρήσιμες αλλά δεν αντικαθιστούν την βοήθεια των ειδικών.