Άρθρα

Who's Online

We have 12 guests online


2012-4-21 Εκδρομή στο Πελίτι PDF Print E-mail
Written by Anastasia   
Sunday, 25 March 2012 22:55

Διοργάνωση Εκδρομής στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας

12η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών

Η αναχώρηση θα γίνει στις 6:00 το πρωϊ από την Εκκλησία της Θείας Αναλήψεως (δίπλα από την πλατεία απέναντι από το ταχυδρομείο). Πληροφορίες Τσορμπατζίδου Αναστασία 6997084901

Στις 21 Απριλίου ημέρα Σάββατο θα συμμετέχουμε στην 12η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών που διοργανώνει η Εναλλακτική Κοινότητα "Πελίτι" στο  Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας. Η αναχώρηση θα γίνει στις 6 το πρωϊ και στις 21:00 θα έχουμε επιστρέψει στην Κατερίνη. Το εισητήριο είναι 15ευρώ.

Η γιορτή ανταλλαγής σπόρων θα ξεκινήσει στις 11 όπου και θα αρχίσει και η ανταλλαγή των σπόρων και θα τελειώσει στις 16:00 μ.μ. Η γιορτή περιλαμβάνει: Ομιλίες από γεωργούς, ακτιβιστές, κτηνοτρόφους, πανεπιστημιακούς κ.α., εργαστήρια, φεστιβάλ παιδικής ζωγραφικής, εκθέσεις: φωτογραφίας σπόρων και κολοκύθας, μουσική, χορό, φαγητό, χαριστικό παζάρι κ.λ.π. Για περισσότερες πληροφορίες και για το πως θα φτάσετε εκεί αν επιλέξετε να πάτε με δικό σας μεταφορικό μέσο: www.peliti.gr

Προετοιμασία και γνωριμία των καλλιεργητών.

Από 5 κουπόνια για να πάρουμε 5 φυτά, δέντρα  ή φακελάκια σπόρους

 

Ανταλλαγή σπόρων

Η γιορτή προσελκύει χιλιάδες ανθρώπους από όλη την Ελλάδα αλλά και από πολλές χώρες από όλον τον κόσμο. Εκατοντάδες εθελοντές συμμετέχουν από την Ελλάδα και το εξωτερικό για την προετοιμασία της γιορτής. Είναι πραγματικά μία γιορτή, με μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας. Οτιδήποτε είναι αληθινό και έχει αξία μας δίνει μεγάλη χαρά και ικανοποίηση! Κάθε χρόνο αυξάνετε σημαντικά ο αριθμός των καλλιεργητών που επιλέγουν να καλλιεργήσουν φυτά από παραδοσιακές ποικιλίες.

 

 

Δραστηριότητες για τα παιδιά.

Την  ημέρα αυτή μας δίνετε η ευκαιρία άνθρωποι από κάθε μεριά της γης με κοινές ανησυχίες και κοινούς στόχους να ανταλλάξουμε εμπειρίες και ιδέες, να μοιραστούμε τους σπόρους μας, να χορέψουμε όλοι μαζί και να ετοιμάσουμε ένα μεγάλο κοινό τραπέζι και στο τέλος να δώσουμε τα χέρια και το ραντεβού για την επόμενη χρονιά.

Τα καζάνια με ρεβίθια, φασολάδα και φακές.

 

Χαριστικό Παζάρι

Εκδρομή τον Απρίλιο του 2011 στην 11η Πανελλαδική Γιορτή που διοργάνωσαν οι "Φίλοι του Περιβάλλοντος"

 

Πρόγραμμα της Γιορτής

Εργαστήρια

 

"Η παραδοσιακή καλλιέργεια λαχανικών και τα μυστικά της" χωρίς λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ραντίσματα και κοπριά, με τον κ.  Γεώργιο Κηπουρό.

Όργωμα με ζώα με τον Άλαν Γκρος

Εργαστήριο για το σιτάρι με τους: Κώστα Κουτή από την οργάνωση "Αιγίλοπας"www.aegilops.gr  και τον Ζαν Πιερέ από την κοινότητα Λόνγο Μάι από τη Γαλλία. Διαβάστε για την κοινότητα Λόνγο Μάι(1-2) από το δημοσιογράφο Γκάζη Καπλάνη

Εργαστήρι κεραμικής με το Γιάννη Σταγκίδη

Σπιτικό φαρμακείο από βότανα  με τη Φωτεινή από τη "Νέα Γουινέα" http://neaguinea.org/

Κατασκευή μικρής ανεμογεννήτριας από απλά υλικά με τον Κώστα από τη  "Νέα Γουινέα" http://neaguinea.org/

Εργαστήρι μπολιάσματος από τον Μιχάλη

Εργαστήρι υφαντικής από το Στράτο

 

 

 

Παράλληλες εκδηλώσεις:

3ο Φεστιβάλ παιδικής ζωγραφικής: οι μικροί επισκέπτες ζωγραφίζουν. Τη διοργάνωση του 3ου Φεστιβάλ παιδικής ζωγραφικής συντονίζει η τοπική ομάδα του Πελίτι στην Κοζάνη.

Χοροί:

Παραδοσιακοί ποντιακοί χοροί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παρανεστίου.

Θρακιώτικοι χοροί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαυρολέυκης Δράμας.

 

Εκθέσεις

Έκθεση φωτογραφίας για τα έντεκα χρόνια της Πανελλαδικής Γιορτής Ανταλλαγής ντόπιων Ποικιλιών

Έκθεση φωτογραφίας και ενημερωτικών εντύπων με αγρότες που διασώζουν το δικό τους σπόρο σε όλο τον κόσμο

Οργανώσεις που εργάζονται για τη γεωργική βιοποικιλότητα  στην Ελλάδα.

"Από τα σχολεία στα σπίτια", προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ασχολούνται με τις ντόπιες ποικιλίες, τη διατροφή και τη γεωργία.

Παρουσίαση των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που ασχολούνται με τη γεωργική βιοποικιλότητα.

Παρουσίαση του Βελανιδόδασους της Λευκάδας-Σκάρη

Το τραπέζι της αγάπης:

Δωρεάν γεύμα για όλους, το τραπέζι της αγάπης. Το φαγητό θα ξεκινήσει στις 13:00. Όλα τα υλικά είναι προσφορά των συνεργαζόμενων καλλιεργητών του Πελίτι και φίλων. Μπορείτε και εσείς να φέρετε ότι επιθυμείτε, μια πίτα, λάδι, τυρί, ελιές, γλυκό, ψωμί και ότι άλλο νομίζετε ότι μπορείτε να προσφέρετε.

Τραγουδώντας για το Πελίτι
Μουσικοί απ' όλη την Ελλάδα τραγουδούν για το Πελίτι.
Το μουσικό σχήμα "Νάμαστε"
Η παραδοσιακή κομπανία του Γιάννη Βρύζα
θα παίξει χορευτικά Δημοτικά Τραγούδια από όλες τις περιοχές της Ελλάδας
Ακόμη
ο Νίκος Σουλιώτης
η Έλληνα κ.α
Χαριστικό παζάρι
Φέτος για δεύτερη φορά οργανώνουμε ένα χαριστικό παζάρι. Ανοίξτε τις ντουλάπες σας και φέρτε: ρούχα, παιχνίδια, βιβλία, οικιακά σκεύη και μικρά αντικείμενα που είναι σε καλή κατάσταση.
Μη ξεχάσετε να έχετε μαζί σας ζεστά ρούχα (είναι απαραίτητα), ένα στρωσίδι για να κάτσετε στο γρασίδι, καλή διάθεση, συνεργασία και υπομονή.

 

 

Όποιος επιθυμεί να συμμετέχει στην εκδρομή που διοργανώνει η "Μητέρα Γη" μπορεί να επικοινωνήσει με την Μυστρίδου Σοφία στο τηλ.6944992661.

 

 

Last Updated on Friday, 20 April 2012 19:07
 
2012-4-8 Συμμετέχουμε στον καθαρισμό που διοργανώνει ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα PDF Print E-mail
Wednesday, 04 April 2012 20:56

Συμμετέχουμε στον καθαρισμό που διοργανώνει  ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα. Ραντεβού στις 1/4/2012 στις Εκβολές του Λουδία, στις 8/4/2012 στις Αλυκές Κίτρους και 29/4/2012 στο φράγμα της Έλλης στον Αξιό.

Καλούμε και άλλες ομάδες και φορείς της Πιερίας να ανταποκριθούν στον εθελοντικό καθαρισμό!
Πριν από 7 μήνες μέλη της  ομάδα μας συναντήθηκαν  με τον αντιδήμαρχο Πύδνας – Κολινδρού κ. Δημήτρη Σιανίδη με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για τα σκουπίδια που κατακλύζουν τον αιγιαλό στην παραλία των Αλυκών Κίτρους γύρω από τον υδροβιότοπο. Ο υδροβιότοπος των Αλυκών Κίτρους εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο «Natura 2000», προστατεύεται από τη «Συνθήκη Ramsar» και έχει αναγνωριστεί ως «Περιοχή Ειδικής Προστασίας». Στην περιοχή υπάρχει μεγάλη βιοποικιλότητα οργανισμών χλωρίδας και πανίδας. Ορισμένοι από αυτούς είναι σπάνιοι ή απειλούνται με εξαφάνιση. Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό η περιοχή να είναι καθαρή πρώτα από όλα για την ισορροπία του οικοσυστήματος, για τους επισκέπτες αλλά και για τον τουρισμό μας.
Πριν  από λίγους μήνες καταγγελία στον δήμο Πύδνας έκανε και ο σύλλογος "Τρίτωνες". Από ότι πληροφορηθήκαμε μετά τις καταγγελίες  ο δήμος έχει καθαρίσει μέρος της περιοχής, στο οποίο είχε δεσμευτεί και τον Σεπτέμβριο στην συνάντηση που είχαμε.
Θέση της ομάδας μας είναι οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι για την περιοχή  να έχουν την ευθύνη αλλά και επιζητώντας τις κύριες πηγές ρύπανσης με συστηματική οργάνωση να συντηρούν μόνιμα την περιοχή καθαρή.
Μήνυμα του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού - Λουδία
"Την ερχόμενη Κυριακή, 1η Απριλίου, στις 10 το πρωί, σας περιμένουμε στις εκβολές του Λουδία για τον πρώτο εθελοντικό καθαρισμό της φετινής χρονιάς. Θα είναι το πρώτο από τα τρία κυριακάτικα ραντεβού που δίνουμε τον Απρίλη σε περιοχές του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα στο πλαίσιο της 2ης Εκστρατείας Εθελοντικών Καθαρισμών: στις εκβολές του Λουδία, στις Αλυκές Κίτρους και στο Φράγμα της Έλλης, στον Αξιό.
Ήδη μεγάλος αριθμός ομάδων έχουν δηλώσει συμμετοχή. Στις εκβολές του Λουδία θα είναι μαζί μας οι: Εθελοντική ομάδα Δήμου Αλεξάνδρειας, Δράση για την Άγρια Ζωή, Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων "Άγιος Νικόλαος", Εθελοντές του Green Party της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος, Εθελοντές της Αντιδημαρχίας Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών Θεσσαλονίκης Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων Θεσσαλονίκης, Περιβαλλοντική Ομάδα Εθελοντών Φοιτητών Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Φωτογραφικός Όμιλος ΑΠΘ, Φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών Lexicon Μπότσαρη- Τριανδρίας.

Last Updated on Wednesday, 04 April 2012 22:00
Read more...
 
2012-3-28 Μήνυμα μιας νεοσύστατης ομάδας "Πιερική Κίνηση" PDF Print E-mail
Written by Anastasia   
Thursday, 29 March 2012 21:34

Μήνυμα της νεοσύστατης ομάδας  "Πιερική Κίνηση" η οποία ξεκινάει παραγγελίες απευθείας από παραγωγούς με  βιολογικό αγουρέλαιο και σπαρμένο υπόστρωμα σε μπλοκ μανιταριών πλευρώτους.

" Η αδυναμία του πολιτικού συστήματος να παρέχει ποιότητα ζωής, οι νόμοι και τα σκληρά οικονομικά μέτρα που οδηγούν την κοινωνία μας σε εξαθλίωση και τους συνανθρώπους μας στην  οικονομική εξόντωση  είναι μερικοί απ' τους λόγους που οδήγησαν στην ίδρυση της.Η Πιερική Κίνηση είναι μια εθελοντική ομάδα κοινωνικής δράσης.

Καλεί όλους εκείνους που πιστεύουν πως μαζί μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, να δώσουν το χέρι στο συνάνθρωπο, να πορευτούμε μαζί για μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους,  να γίνουν τώρα εθελοντές, να γίνουν μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Πιερική Κίνηση.

Ξεκινάμε τις δράσεις μας με τις παραγγελίες και τη διάθεση διαφόρων προϊόντων από παραγωγούς χωρίς μεσάζοντες.

 

Παραγγέλνουμαι αγουρέλαιο και μανιτάρια

Το βιολογικό αγουρέλαιο είναι του βιοκαλλιεργητής Τσιαμούλη Γιάννη από τα Δολιανά Αρκαδίας. Είναι από ελιές ποικιλίας μανάκι, ψυχρής έκθλιψης με οξύτητα 0,3 - 0,4 έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Η τιμή του είναι 19 ευρώ τα 5 κιλά (5,400 λίτρα). Οι ελιές του πιστοποιούνται από τον πιστοποιητικό οργανισμό ΔΗΩ. Η επιλογή του παραγωγού έγινε μετά από επικοινωνία του μαζί μας και την ενημέρωσή μας ότι διαθέτει αγουρέλαιο απούλητο.

Το υπόστρωμα με μανιτάρια πλευρώτους θα κοστίσει 6 ευρώ το πακέτο. Δίνει πάνω από 5 κιλά μανιτάρια.

πληροφορίες για τα μανιτάρια Δίρφης  www.manitariadirfis.gr/

 

Όσοι θέλουν να ενημερώνονται για τα προϊόντα και τις δράσεις μπορούν να μας στείλουν το email τους.

Email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

blog: www.Pieriki-kinisi.blogspot.com

Σε λίγο θα είναι έτοιμη και η ιστοσελίδα της Ομάδας

Τηλ. Επικοινωνίας 6944255661 κα. Νικολαίδου "


Η "Μητέρα Γη" εδώ και οκτώ μήνες δημιούργησε τα "Βιολογικά κτήματα" μία λίστα με παραγωγούς του Νομού μας οι οποίοι κάνουν παραδοσιακή καλλιέργεια και βιοκαλλιέργεια. Στόχος μας είναι η δημιουργία αλυσίδας παραγωγών και καταναλωτών, για την διάθεση προϊόντων  απευθείας από τον παραγωγό με χαμηλότερο κόστος, καλύτερη ποιότητα, ενισχύοντας την τοπική οικονομία.. Είμαστε καταναλωτές, έχουμε την δύναμη με την ζήτηση μας να δημιουργηθούν οι προσφορές κοντά μας από παραγωγούς του νομού μας ή άλλων νομών για είδη που δεν καλλιεργούνται εδώ. Αυτήν την αλυσίδα ήδη την βιώνουμε. Σημαντική είναι η γνωριμία και η εμπιστοσύνη που έχει δημιουργηθεί μεταξύ μας. Ήδη έχουμε την ευκαιρία να ζητάμε αυτό που θέλουμε να καταναλώσουμε! Ζητήσαμε φυτά από παραδοσιακές ποικιλίες και η προσφορά δημιουργήθηκε. Από την αυξημένη ζήτηση φυτών από όλη την Ελλάδα διαπιστώσαμε ότι η ίδια ανάγκη για ντόπια φυτά υπάρχει σε όλη την Ελλάδα. Αυτό που μας λείπει είναι η οργάνωση.  Ζητήσαμε για την διάρκεια του καλοκαιριού καλομπόκια από ντόπιες ποικιλίες.  Χρειαζόμαστε σουσάμι, νιφάδες δημητριακών ( βρώμη, σιτάρι, σίκαλη κλπ) τις οποίες εισάγουμε τόνους από την Γερμανία, λιναρόσπορο, μαυροσίταρο , σκόρδα και κρεμύδια τα οποία εισάγουμε τόνους από την Ολλανδία και πολλά άλλα πτωτογενή αλλά και μεταποιημένα προϊόντα. Είναι λυπηρό αλλά ούτε καν η παραγωγή φασολιών στην Ελλάδα δεν καλύπτει τις ανάγκες μας.  Για πια ανεργία μιλάμε, αν παράγαμε όσα χρειαζόμασταν θα καλυπτόντουσαν πολλές θέσεις εργασίας.

Η "Μητέρα Γη" θα υποστηρίξει όποιον καλλιεργεί προϊόντα που παράγωνται χωρίς λιπάσματα, φυτοφάρμακα και συνθετικές ορμόνες. Οι καλλιεργητές που ακολουθούν έχουν την διάθεση να βοηθήσουν μέσα από την εμπειρία τους όποιον το επιθυμεί.

 

Βιοκαλλιέργειες- Παραδοσιακές καλλιέργειές - Καθαρό  Περιβάλλον - Αλληλοσεβασμός - Υγεία - Ποιότητα Ζωής

 

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΤΗΜΑΤΑ

 

1. Αναστασιάδου Νίκη, βιοκαλλιεργήτρια

Επισκέψιμο κτήμα, Ελαιόλαδο

Τοπόγιανη Λιτόχωρο

τηλ. 6946252746, 2352033534

2. Βαρυτιμίδης Γιώργος, βιοκαλλιεργητής

Επισκέψιμο κτήμα, λαχανικά εποχής, αυτόχθονες ράτσες ζώων

Εξοχή 6945371462

3. Γαιτάνος Δημήτρης, φυσική καλλιέργεια

Επισκέψιμο κτήμα, οπορωφόρα, βότανα

Κατερίνη, 6934391552

4. Δίκας Αστέριος, βιοκαλλιεργητής

Κτήμα επισκέψιμο, αχλάδια, μήλα, βερύκοκα, ροδάκινα, πατάτες, αρακάς,

Φυτά από παραδοσιακές ποικιλίες

5χλμ από Κατερίνη  περιοχή Βλάχας - 40 κούκοι  6932459822

5.Κακαλόπουλος Νίκος, βιοκαλλιεργητής

Κτήμα επισκέψιμο, αχλάδια, μήλα

Λεπτοκαρυά 6972995087

6. Κουλαουζίδης Παναγιώτης - "Άροτος", βιοκαλλιεργητής

Κτήμα επισκέψιμο, σάλτσες ντομάτας, σαλάτες

Καταχάς 2353022059 6986298093

7. Μουρατίδου Γεωργία, βιοκαλλιεργήτρια

Κτήμα επισκέψιμο λαχανικά εποχής, Φυτά από παραδοσιακές ποικιλίες

Ν. Κεραμίδη 6978565585

8. Παπανάκος Πέτρος, βιοκαλλιεργητής

καρπούζια, πεπόνια, ακτινίδια

Κατερίνη 6944450431

9. Παλαιοσελίτης Ηλίας, Φυσική καλλιέργεια

Κτήμα επισκέψιμο, λαχανικά εποχής

Κατερίνη 6942411900

10. Παχόπουλος Δαμιανός, βιοκαλλιεργητής

Κτήμα επισκέψιμο, σιτάρι(σιμέτο), ζωοτροφές (τριφύλλι)

Κούκος 2351083200, 647185166

11. Σταυρουδή Καλιόπη - "Πράσινο μονοπάτι", βιοκαλλιεργήτρια

Κτήμα επισκέψιμο, ντοματάκια για σάλτσα, έτοιμη σάλτσα ντομάτα, ακτινίδια, σιτάρι μαλακό,αλεύρι ολικής αλεσμένο σε πετρόμυλο

Καταχάς 2353051521, 6976687128

12.Στεφανίδης Δημήτρης

Κατερίνη 2351085281

Βιολογικό ελαιόλαδο

13.Καραβίδας Γεώργιος - Βιοκαλλιέργεια

Σιτάρι σκληρό, σιτάρι κένταυρος, μηδική

Κατερίνη 6945248849

14.Μυστρίδου Σοφία - Φυσικές καλλιέργειες

Λαχανικά Εποχής - Ακτινίδια - Φυτώριο Ιπποφαές  - Φυτά από παραδοσιακές ποικιλίες

Κατερίνη 6944992661

15. Κουτσουμπέας Αθανάσιος

Φυτώριο: Γκότζι , Ιπποφαές, Goji, Eleagnus Umbellata, Sambukus, Berries, Stevia

Περίσταση 6970180256

16. Τσιφτίδης Γιάννης - Φυσική καλλιέργεια

Λαχανικά εποχής, Φυτά από παραδοσιακές ποικιλίες

Επισκέψιμο κτήμα Κορινός 6975970330

17.Πρασκίδης Χρήστος - Βιοκαλλιεργητής

Οινοποιός - Παραγωγή κρασιού χωρίς θειώδη

Αιγίνιο - τηλ.6944290777

 

 
<< Start < Prev 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 Next > End >>

Page 82 of 100

Χορτοφαγικες Συνταγες

Δικτυο Ανταλλαγης Σπορων

Δικτυο Ανταλλαγων

ΟΙ ΦΙΛΟΙ

 

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ

Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr παρέχει πληροφορίες.
Οι πηγές, τα άρθρα, τα βιβλία, οι σύνδεσμοι και όλο το υλικό που χρησιμοποιείται σ'αυτήν έχουν ως μοναδικό σκοπό την πληροφόρηση των επισκεπτών και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εξειδικευμένη βοήθεια, την επαγγελματική κρίση ή την παροχή θεραπείας ενός επαγγελματία της Υγείας/Διατροφής.
Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες που παρέχονται.
Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ ή οπουδήποτε στο internet είναι χρήσιμες αλλά δεν αντικαθιστούν την βοήθεια των ειδικών.