Άρθρα

Who's Online

We have 9 guests online


2012-4-20 «Μικρόπολις» Θεσσαλονίκης PDF Print E-mail
Saturday, 21 April 2012 20:24


20-22 Απριλίου

Η Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία μέσα

από το πρόταγμα της Άμεσης Δημοκρατίας

Ο κοινωνικός χώρος για την ελευθερία «Μικρόπολις», διοργανώνει ένα τριήμερο κοινωνικής & αλληλέγγυας οικονομίας. Σκοπός του τριήμερου αυτού είναι να  ανιχνεύσουμε στην πράξη, νέες μορφές κοινωνικότητας και αυτονομίας και να απαντήσουμε με τρόπο δημιουργικό, σε αυτό που γενικά αποκαλείται σήμερα ως κρίση.

2009-2012 τρία χρόνια Μικρόπολις

Το Μικρόπολις προήλθε μέσα από τον Δεκέμβρη του 08. Στα ερωτήματα που έθεσε τότε ο Δεκέμβρης, προσπαθήσαμε να απαντήσουμε, με την δημιουργία ενός ανοιχτού και ελεύθερου κοινωνικού χώρου προς την πόλη, πέρα από διαχωρισμούς φύλου, γλώσσας και έθνους, ο οποίος να λειτουργεί με βάση τις αξίες της ισότητας, της αντιεραρχίας και της αλληλεγγύης. Εντός αυτού του χώρου,  θελήσαμε να πραγματώσουμε συλλογικά, την αυτοοργάνωση και την άμεση δημοκρατία.

Τον Απρίλιο του 2012 κλείνουμε 3 χρόνια λειτουργίας του Μικρόπολις και μέσα από αυτή τη μικρή εμπειρία της αυτοδιαχείρισης, αξιολογούμε ότι το πείραμα μας αυτό, μας αφήνει ικανοποιημένους αλλά όχι στάσιμους. Διεκδικούμε την πολιτική αυτονομία, γνωρίζοντας ότι η άμεση δημοκρατία, είναι μια διαδικασία σε συνεχή κίνηση, αναζήτηση και ικανότητα, να αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα, αλλά και τις δυνατότητες της εποχής μας.

Από τη συνύπαρξη στη συμβίωση

Αν ο Δεκέμβρης του 08,  όρθωσε την άμεση δημοκρατία ως δυνατότητα, η κρίση την έφερε στο προσκήνιο ως ανάγκη και οι πλατείες του καλοκαιριού την ανέδειξαν ως την ρεαλιστική πολιτική και κοινωνική διέξοδο από την κρίση. Νέες μορφές οργάνωσης και συλλογικής διαχείρισης αναδύονται καθημερινά σε όλο το εύρος της πόλης και της κοινωνίας. Εμείς στο Μικρόπολις, επιλέξαμε ως δυνατότητα, αλλά και ως ανάγκη, να εφαρμόσουμε στην πράξη την αυτοδιαχείριση της κοινωνικής οικονομίας. Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι δεν θα μπορέσει ποτέ καμία κοινωνία, να εφαρμόσει την άμεση δημοκρατία, χωρίς να έχει αυτονομία στην οικονομία της. Γνωρίζουμε, ότι δεν θα πάρουμε ποτέ πραγματικά στα χέρια μας τις ζωές μας, αν δεν πάρουμε και την οικονομία.

Τι σημαίνει για εμάς κοινωνική & αλληλέγγυα οικονομία;

Σημαίνει ότι εντός του Μικρόπολις, θα λειτουργήσουν δομές οικονομίας, σε ζητήματα που αφορούν:

α) Τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, αλλά και όλη την αλυσίδα αυτής: παραγωγή - επιλογή - διανομή - επαναχρησιμοποίηση - απόρριψη.

β) Την εργασία, χωρίς σχέσεις υπεραξίας και ιεραρχίας, βασιζόμενη στις αρχές της  άμεσης δημοκρατίας, της  αμοιβαιότητας, της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής.

γ) Την δικτύωση και την διεύρυνση της κοινωνικής & αλληλέγγυας οικονομίας σε όλη την πόλη, οριζόντια & δημοκρατικά.

 

Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία μέσα από το πρόταγμα της άμεσης δημοκρατίας.

Δεν ισχυριζόμαστε, ότι έχουμε σχηματίσει πλήρως μια ξεκάθαρη σκέψη, για το πως θέλουμε να είναι και πως ακριβώς θα λειτουργήσουν, όσα λέμε στην πράξη. Έχουν ήδη αρχίσει να δημιουργούνται εντός του μικρόπολις  3 δομές: η κουζίνα, το πρατήριο τροφίμων και η ομάδα επισκευών ενώ στηρίζουμε και συμμετέχουμε με την  ομάδα "Καλλιέργεια γης-Παραγωγή τροφής" τις ΠερΚανΘες στο στρατόπεδο Κόδρα. Αναγνωρίζουμε ότι έχουμε ακόμα, αμφιβολίες και αντιφάσεις εντός μας. Θέλουμε όμως, όλοι και όλες μαζί, να πειραματιστούμε σε αυτό που ξεκινήσαμε και πιστεύουμε ότι ενωμένοι, θα μπορέσουμε να τις ξεπεράσουμε.

Οργανώνουμε ένα τριήμερο αφιερωμένο στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και πιστεύουμε, ότι η συνάντηση μας αυτή,  θ' αφήσει πλούτο γνώσεων και σχέσεων, ο οποίος θα αξιοποιηθεί θετικά, σε κάθε μας δημιούργημα. Για τον λόγο αυτό, σας καλούμε σε όλες τις εκδηλώσεις καθώς και την 3η ημέρα το μεσημέρι (Κυριακή 22 Απριλίου ), να συνφάγουμε ομοτράπεζοι, να γνωριστούμε μεταξύ μας, να ανταλλάξουμε φιλικά τις απόψεις μας και γιατί όχι,  να ανταλλάξουμε προτάσεις για μια μελλοντική από κοινού συνεργασία.

κοινωνικός χώρος για την ελευθερία Μικρόπολις.

 

Παρασκευή 20/4 7.00μμ αίθουσα εκδηλώσεων:

«Τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής & αλληλέγγυας οικονομίας - Δομές και δυνατότητες σήμερα.

Γιώργος Κολέμπας οικο-γεωργός Πηλίου, μέλος του ΤΕΜ Μαγνησίας

Γιάννης Μπίλλας Από Κοινού - Κίνηση  Τρικαλινών Πολιτών για την Αποανάπτυξη και την Άμεση Δημοκρατία" http://apokoinou.com/"

Κώστας Νικολάου Πρω.Σ.Κ.Αλ.Ο

Σαββάτο 21 Απριλίου 7.00μμ αίθουσα εκδηλώσεων:

«Δομές κοινωνικής οικονομίας: Υφαίνοντας την ανατροπή ή συμπλήρωμα στο υπάρχον;»

Γιώργος Λιερός συγγραφέας

Αλέξανδρος Κιουπκιολής Λέκτορας ΑΠΘ, συγγραφέας

Αθανάσιος Δρατζίδης  www.badarts.gr

Κυριακή 22 Απριλίου καφέ του μικρόπολις:

«Εγχειρήματα κοινωνικής οικονομίας σε εξέλιξη & τρόποι σύνδεσης: Μια γνωριμία σε πρώτο πρόσωπο»

2.00μμ Συλλογική κουζίνα,

5.00μμ Συζήτηση μαζί με δομές κοινωνικής οικονομίας

7.00μμ Παρουσίαση των εναλλακτικών νομισμάτων σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη

 

Μικρόπολις Βενιζέλου & Βασιλέως Ηρακλείου 18

www.mikropollis-socialspace.blogspot.com

Last Updated on Saturday, 21 April 2012 20:41
 
2012-4-21 Εκδρομή στο Πελίτι PDF Print E-mail
Written by Anastasia   
Sunday, 25 March 2012 22:55

Διοργάνωση Εκδρομής στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας

12η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών

Η αναχώρηση θα γίνει στις 6:00 το πρωϊ από την Εκκλησία της Θείας Αναλήψεως (δίπλα από την πλατεία απέναντι από το ταχυδρομείο). Πληροφορίες Τσορμπατζίδου Αναστασία 6997084901

Στις 21 Απριλίου ημέρα Σάββατο θα συμμετέχουμε στην 12η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών που διοργανώνει η Εναλλακτική Κοινότητα "Πελίτι" στο  Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας. Η αναχώρηση θα γίνει στις 6 το πρωϊ και στις 21:00 θα έχουμε επιστρέψει στην Κατερίνη. Το εισητήριο είναι 15ευρώ.

Η γιορτή ανταλλαγής σπόρων θα ξεκινήσει στις 11 όπου και θα αρχίσει και η ανταλλαγή των σπόρων και θα τελειώσει στις 16:00 μ.μ. Η γιορτή περιλαμβάνει: Ομιλίες από γεωργούς, ακτιβιστές, κτηνοτρόφους, πανεπιστημιακούς κ.α., εργαστήρια, φεστιβάλ παιδικής ζωγραφικής, εκθέσεις: φωτογραφίας σπόρων και κολοκύθας, μουσική, χορό, φαγητό, χαριστικό παζάρι κ.λ.π. Για περισσότερες πληροφορίες και για το πως θα φτάσετε εκεί αν επιλέξετε να πάτε με δικό σας μεταφορικό μέσο: www.peliti.gr

Προετοιμασία και γνωριμία των καλλιεργητών.

Από 5 κουπόνια για να πάρουμε 5 φυτά, δέντρα  ή φακελάκια σπόρους

 

Ανταλλαγή σπόρων

Η γιορτή προσελκύει χιλιάδες ανθρώπους από όλη την Ελλάδα αλλά και από πολλές χώρες από όλον τον κόσμο. Εκατοντάδες εθελοντές συμμετέχουν από την Ελλάδα και το εξωτερικό για την προετοιμασία της γιορτής. Είναι πραγματικά μία γιορτή, με μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας. Οτιδήποτε είναι αληθινό και έχει αξία μας δίνει μεγάλη χαρά και ικανοποίηση! Κάθε χρόνο αυξάνετε σημαντικά ο αριθμός των καλλιεργητών που επιλέγουν να καλλιεργήσουν φυτά από παραδοσιακές ποικιλίες.

 

 

Δραστηριότητες για τα παιδιά.

Την  ημέρα αυτή μας δίνετε η ευκαιρία άνθρωποι από κάθε μεριά της γης με κοινές ανησυχίες και κοινούς στόχους να ανταλλάξουμε εμπειρίες και ιδέες, να μοιραστούμε τους σπόρους μας, να χορέψουμε όλοι μαζί και να ετοιμάσουμε ένα μεγάλο κοινό τραπέζι και στο τέλος να δώσουμε τα χέρια και το ραντεβού για την επόμενη χρονιά.

Τα καζάνια με ρεβίθια, φασολάδα και φακές.

 

Χαριστικό Παζάρι

Εκδρομή τον Απρίλιο του 2011 στην 11η Πανελλαδική Γιορτή που διοργάνωσαν οι "Φίλοι του Περιβάλλοντος"

 

Πρόγραμμα της Γιορτής

Εργαστήρια

 

"Η παραδοσιακή καλλιέργεια λαχανικών και τα μυστικά της" χωρίς λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ραντίσματα και κοπριά, με τον κ.  Γεώργιο Κηπουρό.

Όργωμα με ζώα με τον Άλαν Γκρος

Εργαστήριο για το σιτάρι με τους: Κώστα Κουτή από την οργάνωση "Αιγίλοπας"www.aegilops.gr  και τον Ζαν Πιερέ από την κοινότητα Λόνγο Μάι από τη Γαλλία. Διαβάστε για την κοινότητα Λόνγο Μάι(1-2) από το δημοσιογράφο Γκάζη Καπλάνη

Εργαστήρι κεραμικής με το Γιάννη Σταγκίδη

Σπιτικό φαρμακείο από βότανα  με τη Φωτεινή από τη "Νέα Γουινέα" http://neaguinea.org/

Κατασκευή μικρής ανεμογεννήτριας από απλά υλικά με τον Κώστα από τη  "Νέα Γουινέα" http://neaguinea.org/

Εργαστήρι μπολιάσματος από τον Μιχάλη

Εργαστήρι υφαντικής από το Στράτο

 

 

 

Παράλληλες εκδηλώσεις:

3ο Φεστιβάλ παιδικής ζωγραφικής: οι μικροί επισκέπτες ζωγραφίζουν. Τη διοργάνωση του 3ου Φεστιβάλ παιδικής ζωγραφικής συντονίζει η τοπική ομάδα του Πελίτι στην Κοζάνη.

Χοροί:

Παραδοσιακοί ποντιακοί χοροί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παρανεστίου.

Θρακιώτικοι χοροί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαυρολέυκης Δράμας.

 

Εκθέσεις

Έκθεση φωτογραφίας για τα έντεκα χρόνια της Πανελλαδικής Γιορτής Ανταλλαγής ντόπιων Ποικιλιών

Έκθεση φωτογραφίας και ενημερωτικών εντύπων με αγρότες που διασώζουν το δικό τους σπόρο σε όλο τον κόσμο

Οργανώσεις που εργάζονται για τη γεωργική βιοποικιλότητα  στην Ελλάδα.

"Από τα σχολεία στα σπίτια", προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ασχολούνται με τις ντόπιες ποικιλίες, τη διατροφή και τη γεωργία.

Παρουσίαση των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που ασχολούνται με τη γεωργική βιοποικιλότητα.

Παρουσίαση του Βελανιδόδασους της Λευκάδας-Σκάρη

Το τραπέζι της αγάπης:

Δωρεάν γεύμα για όλους, το τραπέζι της αγάπης. Το φαγητό θα ξεκινήσει στις 13:00. Όλα τα υλικά είναι προσφορά των συνεργαζόμενων καλλιεργητών του Πελίτι και φίλων. Μπορείτε και εσείς να φέρετε ότι επιθυμείτε, μια πίτα, λάδι, τυρί, ελιές, γλυκό, ψωμί και ότι άλλο νομίζετε ότι μπορείτε να προσφέρετε.

Τραγουδώντας για το Πελίτι
Μουσικοί απ' όλη την Ελλάδα τραγουδούν για το Πελίτι.
Το μουσικό σχήμα "Νάμαστε"
Η παραδοσιακή κομπανία του Γιάννη Βρύζα
θα παίξει χορευτικά Δημοτικά Τραγούδια από όλες τις περιοχές της Ελλάδας
Ακόμη
ο Νίκος Σουλιώτης
η Έλληνα κ.α
Χαριστικό παζάρι
Φέτος για δεύτερη φορά οργανώνουμε ένα χαριστικό παζάρι. Ανοίξτε τις ντουλάπες σας και φέρτε: ρούχα, παιχνίδια, βιβλία, οικιακά σκεύη και μικρά αντικείμενα που είναι σε καλή κατάσταση.
Μη ξεχάσετε να έχετε μαζί σας ζεστά ρούχα (είναι απαραίτητα), ένα στρωσίδι για να κάτσετε στο γρασίδι, καλή διάθεση, συνεργασία και υπομονή.

 

 

Όποιος επιθυμεί να συμμετέχει στην εκδρομή που διοργανώνει η "Μητέρα Γη" μπορεί να επικοινωνήσει με την Μυστρίδου Σοφία στο τηλ.6944992661.

 

 

Last Updated on Friday, 20 April 2012 19:07
 
2012-4-8 Συμμετέχουμε στον καθαρισμό που διοργανώνει ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα PDF Print E-mail
Wednesday, 04 April 2012 20:56

Συμμετέχουμε στον καθαρισμό που διοργανώνει  ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα. Ραντεβού στις 1/4/2012 στις Εκβολές του Λουδία, στις 8/4/2012 στις Αλυκές Κίτρους και 29/4/2012 στο φράγμα της Έλλης στον Αξιό.

Καλούμε και άλλες ομάδες και φορείς της Πιερίας να ανταποκριθούν στον εθελοντικό καθαρισμό!
Πριν από 7 μήνες μέλη της  ομάδα μας συναντήθηκαν  με τον αντιδήμαρχο Πύδνας – Κολινδρού κ. Δημήτρη Σιανίδη με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για τα σκουπίδια που κατακλύζουν τον αιγιαλό στην παραλία των Αλυκών Κίτρους γύρω από τον υδροβιότοπο. Ο υδροβιότοπος των Αλυκών Κίτρους εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο «Natura 2000», προστατεύεται από τη «Συνθήκη Ramsar» και έχει αναγνωριστεί ως «Περιοχή Ειδικής Προστασίας». Στην περιοχή υπάρχει μεγάλη βιοποικιλότητα οργανισμών χλωρίδας και πανίδας. Ορισμένοι από αυτούς είναι σπάνιοι ή απειλούνται με εξαφάνιση. Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό η περιοχή να είναι καθαρή πρώτα από όλα για την ισορροπία του οικοσυστήματος, για τους επισκέπτες αλλά και για τον τουρισμό μας.
Πριν  από λίγους μήνες καταγγελία στον δήμο Πύδνας έκανε και ο σύλλογος "Τρίτωνες". Από ότι πληροφορηθήκαμε μετά τις καταγγελίες  ο δήμος έχει καθαρίσει μέρος της περιοχής, στο οποίο είχε δεσμευτεί και τον Σεπτέμβριο στην συνάντηση που είχαμε.
Θέση της ομάδας μας είναι οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι για την περιοχή  να έχουν την ευθύνη αλλά και επιζητώντας τις κύριες πηγές ρύπανσης με συστηματική οργάνωση να συντηρούν μόνιμα την περιοχή καθαρή.
Μήνυμα του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού - Λουδία
"Την ερχόμενη Κυριακή, 1η Απριλίου, στις 10 το πρωί, σας περιμένουμε στις εκβολές του Λουδία για τον πρώτο εθελοντικό καθαρισμό της φετινής χρονιάς. Θα είναι το πρώτο από τα τρία κυριακάτικα ραντεβού που δίνουμε τον Απρίλη σε περιοχές του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα στο πλαίσιο της 2ης Εκστρατείας Εθελοντικών Καθαρισμών: στις εκβολές του Λουδία, στις Αλυκές Κίτρους και στο Φράγμα της Έλλης, στον Αξιό.
Ήδη μεγάλος αριθμός ομάδων έχουν δηλώσει συμμετοχή. Στις εκβολές του Λουδία θα είναι μαζί μας οι: Εθελοντική ομάδα Δήμου Αλεξάνδρειας, Δράση για την Άγρια Ζωή, Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων "Άγιος Νικόλαος", Εθελοντές του Green Party της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος, Εθελοντές της Αντιδημαρχίας Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών Θεσσαλονίκης Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων Θεσσαλονίκης, Περιβαλλοντική Ομάδα Εθελοντών Φοιτητών Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Φωτογραφικός Όμιλος ΑΠΘ, Φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών Lexicon Μπότσαρη- Τριανδρίας.

Last Updated on Wednesday, 04 April 2012 22:00
Read more...
 
<< Start < Prev 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 Next > End >>

Page 82 of 100

Χορτοφαγικες Συνταγες

Δικτυο Ανταλλαγης Σπορων

Δικτυο Ανταλλαγων

ΟΙ ΦΙΛΟΙ

 

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ

Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr παρέχει πληροφορίες.
Οι πηγές, τα άρθρα, τα βιβλία, οι σύνδεσμοι και όλο το υλικό που χρησιμοποιείται σ'αυτήν έχουν ως μοναδικό σκοπό την πληροφόρηση των επισκεπτών και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εξειδικευμένη βοήθεια, την επαγγελματική κρίση ή την παροχή θεραπείας ενός επαγγελματία της Υγείας/Διατροφής.
Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες που παρέχονται.
Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ ή οπουδήποτε στο internet είναι χρήσιμες αλλά δεν αντικαθιστούν την βοήθεια των ειδικών.