Άρθρα

Who's Online

We have 50 guests online


2011-11-07 Βιολογική καλλιέργεια - Κάλεσμα σχολείων PDF Print E-mail
Monday, 07 November 2011 23:39

Άρθρο του Καναβούρα Βασίλη

Η βιολογική καλλιέργεια

με ομιλητή τον εκπαιδευτικό-Βιοκαλλιεργητή Β. Καναβούρα

Διάλεξη σε μαθητές σχολείων με θέμα “Βιολογική Καλλιέργεια ,Πρόταση για Ένα Διαφορετικό Μέλλον” διοργανώνει η οικολογική ομάδα "Μητέρα Γη", την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου , στις 10:30 πμ στην αίθουσα του 1ου ορόφου του Συνεδριακού Κέντρου Κατερίνης (ΕΚΑΒΗ). Εισηγητής είναι ο εκπαιδευτικός -Βιοκαλλιεργητής , Βασίλης Καναβούρας.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Μία από τις εναλλακτικές μορφές γεωργικής παραγωγής είναι η βιολογική γεωργία (συνώνυμες έννοιες οργανική, οικολογική,) που είναι μια εναλλακτική πρόταση για μια ήπια γεωργία,φιλική προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο, στην οποία το φυτό βρίσκεται σε αρμονία με το χώρο που το περιβάλλει. Η προσπάθεια που κάνει η βιολογική γεωργία την κατατάσσει ,μετά τη φυσική καλλιέργεια ,στην πρώτη θέση των φιλικών προς το περιβάλλον συστημάτων παραγωγής. Αυτή αποτελεί αντικείμενο αυξανόμενου και πολύπλευρου ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα κατά τα τελευταία χρόνια.

Στόχοι που διαβάζουμε στο καταστατικό της είναι η ανάπτυξη και προαγωγή ολοκληρωμένων σχέσεων μεταξύ εδάφους, φυτών, ζώων, ανθρώπου και βιόσφαιρας, έτσι ώστε εν τέλει να λαμβάνονται γεωργικά προϊόντα και είδη διατροφής χωρίς χημικά υπολείμματα και ταυτόχρονα το περιβάλλον να αναβαθμίζεται και να προστατεύεται.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (TIF Food and Agriculture Organisation) των Ηνωμένων Εθνών/Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ορίζει τη βιολογική γεωργία ως: «Ένα σύστημα διαχείρισης ολιστικής παραγωγής που προωθεί και βελτιώνει την υγεία του αγροοικοσυστήματος, και περιλαμβάνει τη βιοποικιλότητα, τους βιολογικούς κύκλους και τη μικροβιακή δραστηριότητα του εδάφους. .......”

Η βιολογική γεωργία είναι η εφαρμογή της σύγχρονης γνώσης της βιολογίας και της γεωπονίας στις παραδοσιακές τεχνικές καλλιέργειας.

• Βασίζεται στην ισορροπία των πληθυσμών μικροοργανισμών του εδάφους

• Βασίζεται στην χρήση τοπικών ποικιλιών προσαρμοσμένων στο μικροκλίμα της περιοχής

• Βασίζεται στην βιοποικιλότητα

• Εκμεταλλεύεται τις έμφυτες δυνατότητες άμυνας των φυτών

 

Λέμε ΟΧΙ στην ξεπερασμένη συμβατική Γεωργία με την ανεξέλεγκτη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων.

Διότι μερικά από τα αποτελέσματά της είναι:

1) Η ρύπανση των υπόγειων και επιφανειακών νερών από τα συνθετικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα.

2) Η μείωση της γονιμότητας του εδάφους, η διάβρωση, η αποσάθρωση, η απονέκρωση και ερημοποίηση των εδαφών.

3) Η σπατάλη μεγάλων ποσών ενέργειας

4) Η εξασθένιση των ίδιων των φυτών και η εξαφάνιση του γενετικού υλικού των διαφόρων ποικιλιών.

5) Η παραγωγή γεωργικών προϊόντων σε αρκετές ποσότητες με μεγάλες δαπάνες για επιδοτήσεις , αποζημιώσεις και αποσύρσεις.

6) Οι χαμηλές τιμές που δεν καλύπτουν το πραγματικό κόστος παραγωγής και τη δυσκολία διάθεσης των προϊόντων.

7) Η παραγωγή τροφίμων αμφίβολης ποιοτικής αξίας βεβαρημένων με υπολείμματα φυτοφαρμάκων και άλλων πρόσθετων.

8 ) Η εξαφάνιση ενός αριθμού ειδών χλωρίδας και πανίδας.

9) Ο εθισμός στα φυτοφάρμακα των «βλαβερών» μικροοργανισμών που οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο με συνεχώς μεγαλύτερες απαιτήσεις σε τοξικά φυτοφάρμακα.

10) Συνέπειες στον άνθρωπο από τα φυτοφάρμακα και ορμόνες: καρκίνος-ειδικά του μαστού, εγκεφαλικές ανωμαλίες, διανοητικές επιπλοκές ,παθήσεις των ματιών, γενετικές ανωμαλίες, υπέρταση, καρδιακές παθήσεις, δερματοπάθειες.

11) Η υποβάθμιση της ποιότητας και θρεπτικής αξίας των παραγόμενων προϊόντων όσο αφορά τη γεύση, το άρωμα, την υφή, την ποσότητα ιχνοστοιχείων και των μεταλλικών αλάτων και εν γένει υποβάθμιση των οργανοληπτικών ιδιοτήτων των τροφών.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ;

• Γιατί πιστεύουμε ότι ο άνθρωπος είναι μέρος της φύσης και όχι εκμεταλλευτής της

• Γιατί θέλουμε να μπορεί η γη να θρέψει και τις επόμενες γενιές

• Γιατί η βιολογική γεωργία είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας της γεωργίας

• Γιατί θέλουμε να προστατεύσουμε τους καλλιεργητές και τους καταναλωτές από επικίνδυνες ουσίες-όχι χημικά φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Η καταπολέμηση των ασθενειών είναι βιολογική .

• Γιατί διασώζουμε ντόπιες ποικιλίες φυτών

• Γιατί έτσι διατρανώνουμε την απαίτησή μας για υγιεινά και ποιοτικά προϊόντα•

ΤΙ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ;

• Προϊόντα ελεύθερα συνθετικών πρόσθετων

• Καλλιέργειες που βρίσκονται σε αρμονία με το περιβάλλον

• Ελαχιστοποιεί την περιβαλλοντική ρύπανση από τις γεωργικές δραστηριότητες

• Μακροπρόθεσμα σταθερές αποδόσεις αφού δεν εξαντλούνται τα θρεπτικά συστατικά

• Δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης σε περιοχές που στερούνται των πόρων για ανάπτυξη συμβατικών καλλιεργειών.

Ο Βασίλης Καναβούρας είναι εκπαιδευτικός - βιοκαλλιεργητής.

 

 


 

 

Last Updated on Friday, 11 November 2011 01:27
 
2011-11-03 Hμερίδα 16:30 Πάνω όροφος Εκάβη PDF Print E-mail
Thursday, 03 November 2011 17:28

 

 

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΔΙΠΛΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ, ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ «ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ»

1. Veganism: ένα σύστημα δικαιοσύνης για τον άνθρωπο, τα μη ανθρώπινα ζώα, το οικοσύστημα

2. Εναλλακτική Ιατρική: μία άλλη προσέγγιση

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα φυτοφαγίας veganism (ηθική φυτοφαγία), η Οικολογική Κίνηση «Μητέρα Γη» διοργανώνει ημερίδα το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, στις 6:30 το απόγευμα, στο συνεδριακό κέντρο Κατερίνης, (αίθουσα 1ου ορόφου). Η ημερίδα έχει διπλή θεματική και αφορά τα εξής:

1) «Veganism : ένα σύστημα δικαιοσύνης για τον άνθρωπο, τα μη ανθρώπινα ζώα, το οικοσύστημα», με εισηγητή τον Χρήστο Γεωργιάδη, καθηγητή Αγγλικής Φιλολογίας - μεταφραστή.

2) «Εναλλακτική Κτηνιατρική: μια άλλη προσέγγιση», με εισηγήτρια την Κυριακή Παπαδημητρίου, Κτηνίατρο – Ομοιοπαθητικό, Λειτουργός Δημόσιας Υγείας.

Η ημερίδα διοργανώνεται σε συνεργασία με την ομάδα «Συμμετέχω – αδέσποτα Κατερίνης». Στο τέλος της ημερίδας θα ακολουθήσει χορτοφαγικό τραπέζι.

Veganism

Η εισήγηση θα αναδείξει τον ρόλο και τη δύναμη του ζητήματος της τροφής να καθορίζει το είδος του κόσμου που ζούμε, και ειδικά στην τρέχουσα συγκυρία να γίνεται όσο ποτέ άλλοτε το κομβικό σημείο τριβής και αντιπαλότητας με τους άλλους ανθρώπους, τα ζώα και το οικοσύστημα αντί του σεβασμού και της συνύπαρξης μαζί τους. Επίσης, θα επισημανθεί ότι στο πεδίο της διατροφής εξελίσσεται συγκαλυμμένη η πιο κρίσιμη ιδεολογική διαμάχη στην οποία μάχονται για επικράτηση δυο διαμετρικά αντίθετες αντιλήψεις. Από την μια, η κυρίαρχη άποψη του Συστήματος της Καταπίεσης (ΣτΚ) η οποία θέλει την τροφή μας να είναι προϊόν καταπίεσης και να αποκτιέται μέσω πρακτικών που εισάγουν την αδικία στο οικοσύστημα και στην κοινωνία. Από την άλλη, η θέση του veganism, η οποία απορρίπτει την καταπίεση ως μέρος ενός ευρύτερου πολιτικού προτάγματος για ένα σύστημα δικαιοσύνης.

Η εισήγηση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο veganism, οδηγώντας σε έναν τρόπο ζωής ο οποίος στο ατομικό επίπεδο τερματίζει στην πράξη την καταπίεση των ζώων, μπορεί στο συλλογικό επίπεδο να οδηγήσει σε ένα σύστημα δικαιοσύνης για τον άνθρωπο, τα ζώα και το οικοσύστημα.

Μια εναλλακτική προσέγγιση στα θέματα της κρίσης – ομοιοπαθητική Κτηνιατρική

Αναλύοντας το θέμα της εναλλακτικής κτηνιατρικής, η κα Παπαδημητρίου, κτηνίατρος A.Π.Θ., Mph ΕΣΔΥ, Ομοιοπαθητικός, επισημαίνει τα εξής: «Ζούμε εν τω μέσω μίας οικονομικής κρίσης που έχει μορφή καταιγίδας. Σίγουρα καταλαβαίνουμε πως δε μιλάμε μόνο για κρίση σε επίπεδο οικονομίας. Ούτε μόνο για μία ελληνική κρίση.

Αναζητώντας λύση με όλη μας τη δύναμη, θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε εναλλακτικές προσεγγίσεις με χαμηλά κόστη, χωρίς τα φάρμακα των μεγάλων εταιρειών, που αργά ή γρήγορα θα μας γυρίσουν την πλάτη, γιατί δε θα μπορούμε να πληρώνουμε. Αντίθετα, τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα μπορούν να παρασκευαστούν από τους κατάλληλα εκπαιδευμένους φαρμακοποιούς της χώρας μας, χωρίς την εξάρτηση από τις εισαγωγές φαρμακευτικών σκευασμάτων με στοιχεία από την ελληνική φύση.

Δεν αποτελεί  μία μοντέρνα μέθοδο. Πρόκειται για ιδέα που προέρχεται από τον Ιπποκράτη και βρήκε συνεχιστές τον Παράκελσο και αργότερα το Χάνεμαν. Επίσης, η  ομοιοπαθητική, ως θεραπευτική πράξη ή ως προληπτική παρέμβαση, προσφέρει τη δυνατότητα να δουλέψουμε με τη δύναμη της φύσης. Μέσω αυτοθεραπευτικών διαδικασιών και νόμων της Φύσης, όπως το Νόμο του  όμοιου, «τα όμοια θεραπεύονται με τα όμοια» (Ιπποκράτης, Παράκελσος, Hahneman), οδηγεί σε γρήγορη θεραπεία με αβλαβή τρόπο, σύμφωνα με σαφώς κατανοούμενες αρχές (Hahneman, 1755). Αντιμετωπίζει την ασθένεια με διαφορετικό τρόπο, όχι ως οντότητα, αλλά ως αποτέλεσμα λανθασμένων δράσεων και επικεντρώνεται στη θεραπεία του ατόμου - όχι την εξάλειψη μικροβίων- μέσα από την ενίσχυσή του σε όλα τα επίπεδα. Τελικά, το άτομο, ενδυναμωμένο αυτοθεραπεύεται, με την ίδια του τη δύναμη, αφού αυτή έχει κινητοποιηθεί με φυσικό τρόπο.

Mέχρι τώρα, αυτή η προσέγγιση ήταν για τους λίγους. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές πιθανόν να είναι η ομοιοπαθητική και ανάλογες προσεγγίσεις, εναλλακτικές οδοί που θα δώσουν λύση στα καίρια αιτήματά μας για πρόληψη, θεραπεία,  οικολογική εκτροφή, επιστροφή στην ελληνική φύση, ή απλά επιβίωση μέσα από αγαθά του τόπου μας.

Πριν φτάσουμε όμως στην επιλογή αυτής της οδού, θα πρέπει να επανεκτιμήσουμε τις αξίες μας. Δεν μπορούμε π.χ. να πάμε σε μία οικολογική καλλιέργεια ή εκτροφή, με στόχο να πλουτίσουμε, χωρίς να σεβόμαστε τη γη και  τα ζώα. Θα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία. Να δούμε με άλλη ματιά τον κόσμο γύρω μας. Να επαναπροσδιορίσουμε το γιατί της ύπαρξής μας. Να επαναπροσδιορίσουμε τις πραγματικές μας ανάγκες. Να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας, να αναγνωρίσουμε σε όλα όσα ζούμε τα αποτελέσματα μία προηγούμενης στάσης και συμπεριφοράς, που θα είχε νόημα να αλλάξουμε. Να αλλάξουμε! Αυτή είναι η πρόκληση της εποχής. Αλλά αυτή η αλλαγή έχει γίνει επιτακτική για την επιβίωσή μας.

Ανταποκρινόμενη σε αυτή την επιταγή, θα ήθελα να σας ενημερώσω για μία άλλη προσέγγιση γύρω από την προληπτική κτηνιατρική και τη θεραπεία κάτω από ένα άλλο πρίσμα. Να σας δώσω από την εμπειρία μου την οπτική της δυνατότητας και της  προοπτικής μίας εναλλακτικής οδού.

 

 

 

 


 

Last Updated on Tuesday, 30 October 2012 12:19
 
2011-10-30 Εργαστήρια Φυσικής Καλλιέργειας PDF Print E-mail
Sunday, 30 October 2011 23:26

writen by Γρηγόρης Μαπεντζίδης
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ «ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ» 
Κέντρισε το ενδιαφέρον του κόσμου η μέθοδος της «Φυσικής Καλλιέργειας»
Ημερίδα με τον Παναγιώτη Μανίκη, ιδρυτή του Κέντρου Φυσικής Καλλιέργειας από το Κλησοχώρι Εδέσσης.
Ιδιαίτερα μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον του κόσμου για την ημερίδα με θέμα τη «Φυσική Καλλιέργεια», που διοργάνωσε η Οικολογική Κίνηση «ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ», την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, με ομιλητή το Παναγιώτη Μανίκη, ιδρυτή του Κέντρου Φυσικής Καλλιέργειας από το Κλησοχώρι Εδέσσης. Ο κ. Μανίκης, γεωπόνος στο επάγγελμα, με μακρά πορεία στον χώρο των καλλιεργειών και των αναβλαστήσεων, αφιερωμένος στην προώθηση της Φυσικής Καλλιέργειας και αυτοπροσδιοριζόμενος πλέον ως αγρότης, με αξιοσημείωτη διαύγεια και μεταδοτικότητα ανέπτυξε στους παριστάμενους τη φιλοσοφία πίσω από την Φυσική Καλλιέργεια. Τόνισε, δε, τη σημασία της τόσο γενικότερα σε σχέση με την οικολογία του πλανήτη, όσο και ειδικότερα σε σχέση με εναλλακτικούς τρόπους επίτευξης προσωπικής και οικογενειακής αυτάρκειας, αλλά και σε σχέση με δυνατότητες περαιτέρω επαγγελματικής αξιοποίησής της.
Ο ομιλητής, αφού παρουσίασε συνοπτικά την βασική μέθοδο σποράς της Φυσικής Καλλιέργειας, εξήγησε τι μπορούμε να πετύχουμε «παίζοντας με σβώλους», όπως είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, μίλησε για τα ζητήματα που ανακύπτουν από την ενασχόληση με τη συμβατική σύγχρονη καλλιέργεια και το ρόλο που διαδραματίζουν στα αγροτικά πράγματα οι μεγάλες εταιρίες φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. Έκανε ειδική μνεία στο όραμα του εμπνευστή της Φυσικής Καλλιέργειας Masanobou Fukuoka και μοιράστηκε με τον κόσμο τις εμπειρίες που απέκτησε επί πολλά έτη εργαζόμενος δίπλα του σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.
Στη συνέχεια, ο κ. Μανίκης απάντησε στις ερωτήσεις που του τέθηκαν από τους παρευρισκομένους, όμως ήταν κάτι παραπάνω από εμφανές ότι το ενδιαφέρον του κόσμου είχε κεντριστεί σε τέτοιο βαθμό που η ημερίδα δεν μπορούσε να καλύψει σε καμιά περίπτωση την ανάγκη για επεξηγήσεις και επίλυση όλων των αποριών. Έτσι, προσφέρθηκε να βοηθήσει οποιονδήποτε έχει σκοπό να ασχοληθεί περισσότερο με το συγκεκριμένο τομέα, τόσο σε ενημερωτικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο.
Στο πλαίσιο αυτό και κατόπιν εκδήλωσης θερμού ενδιαφέροντος, η «Μητέρα Γη» σας προσκαλεί σε εργαστήρι Φυσικής Καλλιέργειας, με την πολύτιμη παρουσία και συνδρομή του κ. Παναγιώτη Μανίκη, στις 6 Νοεμβρίου, ημέρα Κυριακή και ώρα 10:00π.μ., στο κτήμα του κ. Κωνσταντίνου Αλέκου, όπου θα πραγματοποιηθεί σπορά σύμφωνα με τις μεθόδους της Φυσικής Καλλιέργειας. Επίσης, θα τεθούν επί τάπητος πρακτικά ζητήματα και θα λυθούν οι απορίες των ενδιαφερομένων.
Σημειώνεται ότι το κτήμα του κ. Κωνσταντίνου  βρίσκεται στον δρόμο προς Ολυμπιακή Ακτή (Κατερινόσκαλα), αριστερά στη διχάλα προς Ναό Παναγίας, απέναντι από το φυτώριο Σπυριδόπουλου.
Μετά τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθεί κοινό τραπέζι. Όποιος επιθυμεί μπορεί να φέρει πρόχειρο γεύμα, αλμυρά, γλυκά, πίτες, φρούτα ή και ξηρούς καρπούς που θα μοιραστούμε.
Για περισσότερες πληροφορίες:
ΗΛΙΑΣ ΠΑΛΑΙΟΣΕΛΙΤΗΣ, κιν: 6942411900 

Last Updated on Saturday, 05 November 2011 06:52
 
<< Start < Prev 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 Next > End >>

Page 84 of 94

Χορτοφαγικες Συνταγες

Δικτυο Ανταλλαγης Σπορων

Δικτυο Ανταλλαγων

ΟΙ ΦΙΛΟΙ

 

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ

Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr παρέχει πληροφορίες.
Οι πηγές, τα άρθρα, τα βιβλία, οι σύνδεσμοι και όλο το υλικό που χρησιμοποιείται σ'αυτήν έχουν ως μοναδικό σκοπό την πληροφόρηση των επισκεπτών και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εξειδικευμένη βοήθεια, την επαγγελματική κρίση ή την παροχή θεραπείας ενός επαγγελματία της Υγείας/Διατροφής.
Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες που παρέχονται.
Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ ή οπουδήποτε στο internet είναι χρήσιμες αλλά δεν αντικαθιστούν την βοήθεια των ειδικών.