Άρθρα

Who's Online

We have 26 guests online


2012-3-26 Αλλαγή της ώρας λειτουργίας του Ανταλλακτικού - Χαριστικού παζαριού του Δικτύου Ανταλλαγών & Αλληλεγγύης Πιερίας PDF Print E-mail
Monday, 26 March 2012 23:15

Η ώρα της λειτουργίας του εβδομαδιαίου παζαριού που γίνετε από το Δίκτυο Ανταλλαγών & Αλληλεγγύης Πιερίας κάθε Τετάρτη αλλάζει. Από αυτήν την Τετάρτη 28 Μαρτίου το παζάρι θα λειτουργεί από τις 18:00 μέχρι τις 20:00.

Τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει πολλές εγγραφές νέων μελών στο δίκτυο και έχει εμπλουτιστεί από νέες υπηρεσίες και προϊόντα. Είναι πλέον πραγματικότητα ότι πολλά μέλη ικανοποιούν βασικές καθημερινές τους ανάγκες χωρίς την μεσολάβηση χρημάτων, αλλά ανταλλάσσοντας με την εναλλακτική μονάδα του δικτύου μας που είναι ο "ήλιος". Το δίκτυο ξεκίνησε  σχεδόν πριν ένα χρόνο και αυτό που έχουμε να σας μεταφέρουμε είναι ότι λειτουργεί και είναι εφαρμόσιμο. Αυτό άλλωστε είναι γνωστό και αποδεδειγμένο από τα δίκτυα της Αργεντινής αλλά και πολλών άλλων χωρών που λειτουργούν με επιτυχία εδώ και χρόνια.

Συνάντηση μελών του Δικτύου με τον Αντιδήμαρχο Ζήνων Σατραζέμη την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2012

Το ανταλλακτικό και χαριστικό παζάρι ξεκίνησε να γίνετε σε έναν ιδιωτικό χώρο. Πλέον έχει μεγαλώσει τόσο που από την μία  δεν εξυπηρετεί ο χώρος αυτός και από την άλλη  είναι καλύτερο και πιο εύκολο  να μεταφερθεί σε ένα γνωστό για όλους τους συμπολίτες μας χώρο.  Έχουμε σκοπό πολύ σύντομα να το μεταφέρουμε σε κάποιο δημόσιο χώρο της πόλης μας. Ήδη μέλη του δικτύου συναντήθηκαν με τον Αντιδήμαρχο Ζήνων Σατραζέμη και τον ενημέρωσαν για τη λειτουργία του δικτύου και για τις ανάγκες του.  Σε γραπτή αίτηση που καταθέσαμε ζητάμε την άδεια του δήμου για την εβδομαδιαία χρήση μέρους του Δημοτικού Πάρκου Κατερίνης, την χρήση ηλεκτρικού ρεύματος για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές καθώς και έναν μικρό αποθηκευτικό χώρο για να αποθηκεύουμε τους πάγκους που στήνουμε στο παζάρι.  Μας ζητήθηκε να κάνουμε αίτηση και στην τεχνική υπηρεσία του δήμου, την οποία και κάναμε. Περιμένουμε την απάντηση του Δήμου και αν δεν την πάρουμε σύντομα θα κάνουμε και δεύτερη συνάντηση στους υπεύθυνους αντιδημάρχους.

Το δίκτυο ανταλλαγών χρειάζεται 2 μικρούς μεταχειρισμένους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές "netbook".  Αν υπάρχει κάποιος που έχει υπολογιστή και δεν τον χρειάζεται ή που θέλει να τον ανταλλάξει με ήλιους μπορεί να επικοινωνήσει στο τηλ. 6997084901 Αναστασία Τσορμπατζίδου.

 
2012-3-8 Σχετικά με το "κίνημα της πατάτας" PDF Print E-mail
Written by Anastasia   
Tuesday, 13 March 2012 01:20

 

Οι επιλογές του καθενός μας επηρεάζουν την εξέλιξη του πλανήτη μας!

Ο γνωστός διατροφικός κώδικας ή Codex Allimentarius σκοπό του έχει τον πλήρη έλενχo των πληθυσμών  μέσα από την τροφή μας. Οι εταιρείες που παράγουν τα γνωστά υβρίδια F1 και τους μεταλλαγμένους σπόρους, τα φυτοφάρμακα, τα χημικά λιπάσματα, τις συνθετικές ορμόνες, οι φαρμακοβιομηχανίες με τα εμβόλια, τις αντιβιώσεις (αντί του βίου = κατά της ζωής ) και ένα πλήθος άλλων φαρμάκων με όλες τις επιπτώσεις στην υγεία μας, στα υπόγεια νερά και στον αέρα που αναπνέουμε, σε όλη την υγεία του πλανήτη μας, μοναδικό στόχο τους έχουν την εξάρτησή μας από αυτές. Τα τελευταία 60 χρόνια μέσα από την παραπληροφόρηση και την δημιουργία φόβου μας "κοίμισαν". Ο Θηλασμός κρίθηκε πλέον ανεπαρκής και αντικαταστήθηκε από τα κουτιά και τα ψυχρά μπουκάλια, οι παραδοσιακές ποικιλίες που ήταν ως τότε παραγωγικές κρίθηκαν και αυτές ανεπαρκείς και αντικαταστάθηκαν από τα υβρίδια και τα μεταλλαγμένα με απαραίτητη συνοδεία τους ένα κάρο φάρμακα και λιπάσματα,και τα χημικά φάρμακα αντικατέστησαν τις εναλλακτικές θεραπείες κ.ο.κ.

Η φυσική και παραδοσιακή καλλιέργεια είναι η λύση στην γεωργία. Υγεία στο έδαφος, αυτονομία με παραδοσιακές ποικιλίες και το κέρδος θα μένει πραγματικά όλο στον αγρότη. Μόνο έτσι θα απεγκλωβιστεί  από το κύκλωμα των πολυεθνικών. Έχουμε το παράδειγμα του Γεωργίου Κηπουρού αλλά και πολλών άλλων καλλιεργητών που ακολουθούν στην πράξη την παραδοσιακή καλλιέργεια, με υπευθυνότητα και σεβασμό σε όλο τον πλανήτη και σε όσους τον κατοικούν!

Παραθέτουμε παρακάτω άρθρο του Δικτύου αλληλεγγύης & προώθησης οικολογικών και εναλλακτικών δραστηριοτήτων που μας εκφράζει.

"Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε να παίρνει διαστάσεις (και με την βοήθεια των ΜΜΕ) το χαρακτηριζόμενο ως «κίνημα της πατάτας», η πώληση δηλαδή μεγάλης ποσότητας πατάτας απευθείας από τον παραγωγό. Μετά την Κατερίνη, που έκανε την αρχή, σειρά πήραν και άλλες μεγάλες και μικρές πόλεις. Η παράκαμψη των μεσαζόντων είναι αναντίρρητα μια σημαντική κίνηση, τόσο γιατί απομονώνει ένα κερδοσκοπικά μαφιόζικο κομμάτι της διακίνησης τροφίμων αλλά κυρίως γιατί δημιουργεί μια αυτοπεποίθηση στον κόσμο για τις δικές του δυνάμεις οργάνωσης. Τι προβάλλεται, όμως, μέσα από αυτό και ποια τα χαρακτηριστικά που τείνει να αποκτήσει;

Το σημαντικότερο στοιχείο που προβάλλεται είναι η χαμηλή τιμή της. Βεβαίως δεν παραλείπουν οι εμπλεκόμενοι με την κίνηση να αναφέρουν ότι αυτή είναι περίπου η τιμή κόστους των παραγωγών που οι ίδιοι οι παραγωγοί την ορίζουν στα 20 λεπτά/κιλό. Πραγματικά οι εισροές στη συμβατική καλλιέργεια της πατάτας είναι: χημικά λιπάσματα-φυτοφάρμακα και άλλα ενισχυτικά παρασκευάσματα, πατατόσπορος, μηχανήματα, ενέργεια. Ο πατατόσπορος είναι εισαγόμενος, Ολλανδίας κατά κύριο λόγο, τα φάρμακα και λιπάσματα τα παράγουν οι γνωστές εταιρείες των μεταλλαγμένων Βayer, ΒASPF, Monsanto, Novartis, Syngenta κ.λπ. Τα μηχανήματα είναι των γνωστών πολυεθνικών Deutz, Same, Renault κ.λπ. Πετρέλαια, βενζίνες, κλπ, όλα εισαγόμενα. Χοντρικά από τα 25 λεπτά του κιλού της πατάτας που διακινείται, τα 20 περίπου πάνε σε αυτούς που μας έχουνε στο χέρι, μας χρεώνουν με τα δάνεια μέσω των επιδοτήσεων, για να ακολουθήσουμε την πανάκριβη λογική τους και όταν δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα, μας σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό. Μείνανε και άλλα 5 λεπτά για τον αγρότη να καλύψει τα υπόλοιπα έξοδα, τα εργατικά χέρια, τα χαράτσια κλπ.

Απ' όλα αυτά προκύπτει το εύλογο ερώτημα: από ποιους αγρότες αγοράζονται οι πατάτες; Υπάρχουν οι μεγαλοαγρότες με εκατοντάδες στρέμματα και οι μικροί. Εάν κάποιος σπείρει 200 στρέμματα μπορεί να έχει προς διάθεση και 700 τόνους πατάτας. Εάν έχει 5 λεπτά κέρδος θα βγάλει 35.000 ευρώ. Το κράτος ενισχύει και βοηθάει τον μεγάλο παραγωγό αφού αυτή είναι η σύγχρονη τάση της βιομηχανοποιημένης γεωργίας. Ένας αντίστοιχος μικρός παραγωγός με 10 στρέμματα και 33 τόνους παραγωγή, με το ίδιο κέρδος 5 λεπτών θα βγάλει 1.650 ευρώ. Ένας τέτοιος αγρότης (η πλειοψηφία) για να βγάλει ένα αξιοπρεπές μεροκάματο θα πρέπει να πάει στη λαϊκή να πουλήσει με τουλάχιστον 50-60 λεπτά. Η μαζική διάθεση με 25 λεπτά ευνοεί τούς μεγαλοαγρότες-τσιφλικάδες εις βάρος των μικρών. Είναι ζήτημα πολύ σοβαρό εάν τα 25 ή τα 50-60 λεπτά είναι η πραγματική τιμή του προϊόντος. Αλλά η στήριξη μικρών παραγωγών, ακόμα και αν αυτό σημαίνει υψηλότερη τιμή, είναι απαραίτητη για μια πραγματική συνεργασία παραγωγών και καταναλωτών με βάση τις αρχές της αμοιβαιότητας. Βέβαια οι συγκεκριμένες πατάτες θα σάπιζαν λόγω της άρνησης των παραγωγών να πουλήσουν κάτω από την τιμή κόστους στους μεσάζοντες (μέχρι 15 λεπτά/κιλό). Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι το κύριο προβαλλόμενο χαρακτηριστικό είναι η χαμηλή τιμή τους.

Μέχρι στιγμής, ξεκινώντας από την Κατερίνη, οι πατάτες αυτές διατίθενται ως «οι πατάτες των 25 λεπτών το κιλό» ή αλλιώς «2,5 Ευρώ το δεκάκιλο». Αν ήταν μόνο οι πατάτες των συγκεκριμένων παραγωγών του Νευροκοπίου, θα μιλάγαμε για μια κίνηση αλληλεγγύης. Προβάλλεται όμως η συνέχιση και σε άλλα προϊόντα με τον ίδιο τρόπο, όπου θα γίνεται επιλογή σε σχέση με την φθηνή τιμή. Μια οικονομικίστικη λογική δηλαδή, που βασίζεται στην χαμηλή τιμή και που δεν αλλάζει τις συνήθειες του καταναλωτή που έχει συνηθίσει στις ευκαιρίες ενός πολυκαταστήματος. Ισοπεδώνοντας έτσι κάθε άλλο ουσιαστικό χαρακτηριστικό μιας απευθείας συναλλαγής παραγωγού-καταναλωτή. Μια εβδομάδα μετά παρατηρούμε ήδη σκέψεις αγοράς ελαιόλαδου από την Κρήτη (με 2.5 ευρώ το κιλό) σε περιοχές που παράγεται λάδι! Όλα για χάρη της φθηνής τιμής, δηλαδή. Μια τοπική συνέλευση ή δράση οφείλει να ενισχύσει την τοπική κοινωνία με σκοπό την ενδυνάμωση της. Αλλιώς η «αυτοργάνωση» εξαντλείται μόνο στις καταναλωτικές συνήθειες εξεύρεσης φθηνής τιμής.

Για μια πραγματικά άμεση επαφή καταναλωτή και παραγωγού πρέπει να ισχύουν περισσότερες προϋποθέσεις από τη φθηνή τιμή. Ίσως η πιο σημαντική είναι η ποιότητα του ίδιου του προϊόντος, του τροφίμου. Μια πατάτα μπορεί να είναι φθηνή αν έχει καλλιεργηθεί σε μεγάλες γαίες, σε μονοκαλλιέργεια και με βιομηχανικό τρόπο, με τόνους επικίνδυνων λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Αλλά ποια είναι η ποιότητα ενός τέτοιου τροφίμου; Τι συνέπειες έχει για την κοινωνία, το περιβάλλον και για τον αγοραστή-καταναλωτή; Μήπως έχει μεγάλο κόστος, που δεν ενσωματώνεται βέβαια στην τιμή, αλλά πληρώνεται από την κοινωνία με άλλους τρόπους και κύρια μέσα από την υποβάθμιση της υγείας και του περιβάλλοντος, καθώς και με την μελλοντική έλλειψη πόρων;

Άλλη προϋπόθεση είναι η τήρηση ικανοποιητικών εργασιακών συνθηκών. Μια πατάτα ή ένα άλλο τρόφιμο μπορεί να είναι φθηνό αν οι εργάτες γης δουλεύουν για πολλές ώρες την ημέρα και αμείβονται με χαμηλά μεροκάματα. Μεροκάματα που θα είναι τυχεροί να τα εισπράξουν αν ο εργοδότης-αγρότης δεν τους καταγγείλει τελευταία στιγμή στην αστυνομία ως λαθραίος μετανάστες.

Ένα ουσιαστικό κίνημα τέτοιου τύπου πρέπει να έχει διάφορους στόχους, μερικοί από τους οποίους να είναι: Μόνιμη «γέφυρα» μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών της τοπικής -όσο γίνεται- κοινωνίας για το ξεπέρασμα των σημερινών μεσαζόντων κάθε είδους. Στήριξη της επιβίωσης των παραγωγών με δίκαιες τιμές, προσιτές όμως στους καταναλωτές με χαμηλό εισόδημα. Διαμόρφωσή του σε μια νέα δομή αλληλέγγυας οικονομίας, μη ενταγμένης ούτε στον ιδιωτικό, ούτε στον κρατικό τομέα της οικονομίας. Βασιζόμενο στις αξίες της συνεργατικότητας και αμοιβαιότητας και όχι του ανταγωνισμού, της κερδοσκοπίας και της αγοράς. Αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς «πολιτικούς μεσάζοντες», συνεννόησης και αλληλοϋποστήριξης μεταξύ συνελεύσεων παραγωγών και συνελεύσεων καταναλωτών. Καθαρή τροφή στους καταναλωτές που θα σέβεται την φύση, όπως αυτή που καλλιεργεί ο παραγωγός για την οικογένειά του και όχι όπως αυτή που καλλιεργεί για να πουλάει."

http://oikodiktyo.espivblogs.net

 

Last Updated on Saturday, 17 March 2012 22:17
 
2012-3-18 Ημερίδα Φυσικός Τοκετός - Θηλασμός PDF Print E-mail
Thursday, 16 February 2012 16:43

 

Στην αίθουσα του 1ου ορόφου του Συνεδριακού Κέντρου της Κατερίνης "Εκάβη" την Κυριακή 18 Μαρτίου στις 18:30 μμ θα πραγματοποιηθεί Διάλεξη με θέμα:

"Φυσικός Τοκετός - Θηλασμός"

Ομιλήτριες: Αγγελική Μπουζάκη, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Αθηνά Αβραμίδου, Μαία για τον φυσικό τοκετό,

Άννα Πατσούρου, Παιδίατρος IBCLC, Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού

Η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και ο μητρικός θηλασμός είναι φυσιολογικές λειτουργίες της γυναικείας φύσης. Στις ημέρες μας όμως αυτό το γεγονός έχει «ξεχαστεί». Η ιατρικοποίηση της εγκυμοσύνης και του τοκετού μετατρέπει αυτόματα σε ασθενή μια υγιή γυναίκα που πρόκειται να γεννήσει και παράλληλα αυξάνει τα προβλήματα υγείας τόσο στην ίδια όσο και στο παιδί της. Ας μη ξεχνάμε το σκανδαλώδες ποσοστό των καισαρικών τομών στη χώρα μας που φτάνει το 70% στα ιδιωτικά μαιευτήρια.

Μπορεί μια γυναίκα στην Ελλάδα να γεννήσει το παιδί της με φυσικό τρόπο; Χωρίς τη χρήση φαρμάκων και περιττών ιατρικών παρεμβάσεων;  Πόσο εφικτός είναι ο φυσιολογικός τοκετός μετά απο καισαρική;

Τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως, ο τοκετός στο σπίτι επιλέγεται απ’ όλο και περισσότερες γυναίκες. Είναι μόδα ή φιλοσοφία;

Μέσα στη πρώτη ώρα μετά τον τοκετό ξεκινά ο μητρικός θηλασμός που αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα για κάθε μητέρα και το παιδί της. Ενώ είναι θεωρητικά μια διαδικασία απλή και φυσική, στη πράξη προκύπτουν προβλήματα απο λανθασμένη ενημέρωση και ελλιπή υποστήριξη των επαγγελματιών υγείας.

Η Αγγελική Μπουζάκη , η Ειρήνη – Αθηνά Αβραμίδου, και η Άννα Πατσούρου θα αναλύσουν όλα τα θέματα της μητρότητας που απασχολούν χιλιάδες γυναίκες.

Οι εμπειρίες που συντελούν στην ανάπτυξη, απο τη στιγμή της σύλληψης μας και κατά της διάρκεια της ζωής μας, οδηγούν σε υγιές σώμα και νου!

Ας προασπίσουμε την υγεία με μια καλή αρχή στη ζωή!

 

Last Updated on Tuesday, 13 March 2012 01:39
 
<< Start < Prev 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 Next > End >>

Page 84 of 101

Χορτοφαγικες Συνταγες

Δικτυο Ανταλλαγης Σπορων

Δικτυο Ανταλλαγων

ΟΙ ΦΙΛΟΙ

 

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ

Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr παρέχει πληροφορίες.
Οι πηγές, τα άρθρα, τα βιβλία, οι σύνδεσμοι και όλο το υλικό που χρησιμοποιείται σ'αυτήν έχουν ως μοναδικό σκοπό την πληροφόρηση των επισκεπτών και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εξειδικευμένη βοήθεια, την επαγγελματική κρίση ή την παροχή θεραπείας ενός επαγγελματία της Υγείας/Διατροφής.
Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες που παρέχονται.
Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ ή οπουδήποτε στο internet είναι χρήσιμες αλλά δεν αντικαθιστούν την βοήθεια των ειδικών.