Άρθρα

Who's Online

We have 20 guests online


2011-10-30 Εργαστήρια Φυσικής Καλλιέργειας PDF Print E-mail
Sunday, 30 October 2011 23:26

writen by Γρηγόρης Μαπεντζίδης
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ «ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ» 
Κέντρισε το ενδιαφέρον του κόσμου η μέθοδος της «Φυσικής Καλλιέργειας»
Ημερίδα με τον Παναγιώτη Μανίκη, ιδρυτή του Κέντρου Φυσικής Καλλιέργειας από το Κλησοχώρι Εδέσσης.
Ιδιαίτερα μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον του κόσμου για την ημερίδα με θέμα τη «Φυσική Καλλιέργεια», που διοργάνωσε η Οικολογική Κίνηση «ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ», την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, με ομιλητή το Παναγιώτη Μανίκη, ιδρυτή του Κέντρου Φυσικής Καλλιέργειας από το Κλησοχώρι Εδέσσης. Ο κ. Μανίκης, γεωπόνος στο επάγγελμα, με μακρά πορεία στον χώρο των καλλιεργειών και των αναβλαστήσεων, αφιερωμένος στην προώθηση της Φυσικής Καλλιέργειας και αυτοπροσδιοριζόμενος πλέον ως αγρότης, με αξιοσημείωτη διαύγεια και μεταδοτικότητα ανέπτυξε στους παριστάμενους τη φιλοσοφία πίσω από την Φυσική Καλλιέργεια. Τόνισε, δε, τη σημασία της τόσο γενικότερα σε σχέση με την οικολογία του πλανήτη, όσο και ειδικότερα σε σχέση με εναλλακτικούς τρόπους επίτευξης προσωπικής και οικογενειακής αυτάρκειας, αλλά και σε σχέση με δυνατότητες περαιτέρω επαγγελματικής αξιοποίησής της.
Ο ομιλητής, αφού παρουσίασε συνοπτικά την βασική μέθοδο σποράς της Φυσικής Καλλιέργειας, εξήγησε τι μπορούμε να πετύχουμε «παίζοντας με σβώλους», όπως είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, μίλησε για τα ζητήματα που ανακύπτουν από την ενασχόληση με τη συμβατική σύγχρονη καλλιέργεια και το ρόλο που διαδραματίζουν στα αγροτικά πράγματα οι μεγάλες εταιρίες φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. Έκανε ειδική μνεία στο όραμα του εμπνευστή της Φυσικής Καλλιέργειας Masanobou Fukuoka και μοιράστηκε με τον κόσμο τις εμπειρίες που απέκτησε επί πολλά έτη εργαζόμενος δίπλα του σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.
Στη συνέχεια, ο κ. Μανίκης απάντησε στις ερωτήσεις που του τέθηκαν από τους παρευρισκομένους, όμως ήταν κάτι παραπάνω από εμφανές ότι το ενδιαφέρον του κόσμου είχε κεντριστεί σε τέτοιο βαθμό που η ημερίδα δεν μπορούσε να καλύψει σε καμιά περίπτωση την ανάγκη για επεξηγήσεις και επίλυση όλων των αποριών. Έτσι, προσφέρθηκε να βοηθήσει οποιονδήποτε έχει σκοπό να ασχοληθεί περισσότερο με το συγκεκριμένο τομέα, τόσο σε ενημερωτικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο.
Στο πλαίσιο αυτό και κατόπιν εκδήλωσης θερμού ενδιαφέροντος, η «Μητέρα Γη» σας προσκαλεί σε εργαστήρι Φυσικής Καλλιέργειας, με την πολύτιμη παρουσία και συνδρομή του κ. Παναγιώτη Μανίκη, στις 6 Νοεμβρίου, ημέρα Κυριακή και ώρα 10:00π.μ., στο κτήμα του κ. Κωνσταντίνου Αλέκου, όπου θα πραγματοποιηθεί σπορά σύμφωνα με τις μεθόδους της Φυσικής Καλλιέργειας. Επίσης, θα τεθούν επί τάπητος πρακτικά ζητήματα και θα λυθούν οι απορίες των ενδιαφερομένων.
Σημειώνεται ότι το κτήμα του κ. Κωνσταντίνου  βρίσκεται στον δρόμο προς Ολυμπιακή Ακτή (Κατερινόσκαλα), αριστερά στη διχάλα προς Ναό Παναγίας, απέναντι από το φυτώριο Σπυριδόπουλου.
Μετά τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθεί κοινό τραπέζι. Όποιος επιθυμεί μπορεί να φέρει πρόχειρο γεύμα, αλμυρά, γλυκά, πίτες, φρούτα ή και ξηρούς καρπούς που θα μοιραστούμε.
Για περισσότερες πληροφορίες:
ΗΛΙΑΣ ΠΑΛΑΙΟΣΕΛΙΤΗΣ, κιν: 6942411900 

Last Updated on Saturday, 05 November 2011 06:52
 
2011-10-17 Ομιλία με τον Παναγιώτη Μανίκη PDF Print E-mail
Written by Anastasia   
Monday, 17 October 2011 04:05

 

ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ "ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ" ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ


Με ομιλητή τον Ιδρυτή του Κέντρου Φυσικής Καλλιέργειας στο Κλησοχώρι Έδεσσης,

Παναγιώτη Μανίκη

 

Ημερίδα για τη φυσική καλλιέργεια διοργανώνει η οικολογική ομάδα "Μητέρα Γη", την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, στις 6:30 μμ στην αίθουσα του 2ου ορόφου του Συνεδριακού Κέντρου Κατερίνης (ΕΚΑΒΗ). Εισηγητής της ημερίδας είναι ο ιδρυτής του Κέντρου Φυσικής Καλλιέργειας, Παναγιώτης Μανίκης, από την Έδεσσα.

Τι είναι η φυσική καλλιέργεια
Είναι μία μέθοδος γεωργίας, στην οποία δεν χρησιμοποιούνται λιπάσματα και φυτοφάρμακα,δεν γίνεται
κατεργασία της γης, ούτε βοτάνισμα ή ζιζανιοκτονία. Εμπνευστής της ο ιάπωνας Masanobou Fukuoka, αγρότης, φιλόσοφος και πρώην φυτοπαθολόγος, την ονομάζει και μέθοδο του να μην κανείς τίποτα.

Η φυσική καλλιέργεια διαφέρει ριζικά τόσο από την επιστημονική γεωργία όσο και από τη βιολογική ή την οργανική γεωργία, γιατί έχει ως φιλοσοφική αφετηρία την άποψη ότι η φύση είναι τέλεια σε αντίθεση με την ανθρώπινη γνώση που είναι ατελής και περιορισμένη.

Ο βασικός στόχος του φυσικού καλλιεργητή είναι να υπηρετήσει τη φύση, να δημιουργήσει γόνιμο έδαφος και τέλος να πετύχει την οικονομική του αυτάρκεια. Έχει μια ολιστική θεώρηση και βασίζεται στη διαισθητική μη χωριστική γνώση. Μια γνώση που γεννιέται όταν ο άνθρωπος ταυτίζεται με τη φύση γκρεμίζοντας τη χρηστικότητα που δημιουργεί ο ανθρώπινος νους.

Σήμερα η φυσική καλλιέργεια έχει φτάσει στη μέγιστη απλότητα. Μπορούμε να δημιουργήσουμε αγροκτήματα, να αναβλαστήσουμε άγονους λόφους και βουνά να πρασινίσουμε τις έρημους και μετατρέψουμε τη γη σε παράδεισο τυλίγοντας σπόρους μέσα σε σβώλους από αργιλόχωμα και σπέρνοντας μια μεγάλη ποικιλία από εκατό και πλέον είδη σπόρων από οπωροφόρα και δασικά δέντρα, λαχανικά, σιτηρά και φυτά χλωρής λίπανσης πριν αρχίσει η περίοδος των βροχών ( άνοιξη - φθινόπωρο). Για να λύσουμε ταυτόχρονα το πρόβλημα της διάβρωσης του εδάφους, της βελτίωσης της γονιμότητας, το πρόβλημα των ασθενειών και των προσβολών από έντομα, το κλειδί είναι η σπορά μεγάλης ποικιλίας φυτών.

Ο Παναγιώτης Μανίκης

O Παναγιώτης Μανίκης έχει ξεκινήσει το Κέντρο φυσικής καλλιέργειας. Το κέντρο φυσικής καλλιέργειας δημιουργήθηκε από ομάδα εθελοντών το καλοκαίρι του 1999. Φιλοξενείται σε έκταση πεντέμισι στεμμάτων στο Κλησοχώρι της Έδεσσας.

Στόχοι του κέντρου φυσικής καλλιέργειας

1. σπορές για αναβλάστηση των γυμνών βουνών και των ερήμων

2. δημιουργία φυσικών αγροκτημάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό

3. πρακτική ενημέρωση των μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Οι προσπάθειες αναβλάστησης στην Ελλάδα ξεκίνησαν το 1993 από ομάδα εθελοντών και μέχρι το 1998 πραγματοποιούνταν σε διάφορες περιοχές, σε μικρή κλίμακα με επιτυχή αποτελέσματα. Τον Μάρτη και τον Οκτώβρη του 1998 πραγματοποιήθηκαν οι δύο πιο μεγάλες σπορές στον πλανήτη (συνολικής έκτασης 100000 στρεμμάτων) με την μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας στην περιοχή της λίμνης Βεγορίτιδος με την παρουσία του εμπνευστή της Masanobou Fukuoka. Το 1999 και το 2000 έγιναν σπορές στο Ποικίλο Όρος της δυτικής Αθήνας σε συνολική έκταση 10000 στρεμμάτων με πολύ μεγάλη επιτυχία. Το 2004 και το 2006 έγιναν σπορές στην Ανθούσα της Πεντέλης σε έκταση 5000 στρεμμάτων. Παράλληλα έγιναν σπορές στην Πορτογαλία, Ισπανία Ιταλία σε μικρές εκτάσεις και μία μεγάλη σπορά στην Ινδία με την πρωτοβουλία του τότε πρωθυπουργού Raman Rao.

Η διεύθυνση του κέντρου φυσικής καλλιέργειας είναι:

Κλησοχώρι Εδέσσης στο 2ο χιλιόμετρο του δρόμου Εδέσσης Αριδαίας.

Πληροφορίες στην ιστοσελίδα: http://www.naturalfarming.us

Η είσοδος είναι δωρεάν

Last Updated on Sunday, 20 November 2011 23:52
 
Μανιταροεξόρμηση PDF Print E-mail
Written by Anastasia   
Friday, 21 October 2011 07:03

 

Βγήκαν στο Βουνό για μανιτάρια

Κατσάρας Κων/νος

Οι μανιταρόφιλοι Πιερίας στην προσπάθεια τους να ενημερώσουν και να φέρουν κοντά  τους, στον παραμυθένιο κόσμο των μανιταριών, τους συμπολίτες τους, διοργάνωσαν σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελλήνων Ορειβατών (ΣΕΟ) Κατερίνης, και την Οικολογική Ομάδα «Μητέρα Γη» εκδήλωση, το Σάββατο 15 Οκτωβρίου και Κυριακή 16 Οκτωβρίου  2011, που περιλάμβανε εξόρμηση, συλλογή, ταυτοποίηση, καταγραφή, έκθεση και ομιλίες για τα άγρια μανιτάρια.

«Μανιταροεξόρμηση» στην Άνω Μηλιά

Την πρώτη, βροχερή και κρύα ημέρα της εκδήλωσης, αρκετοί θαρραλέοι μανιταρόφιλοι συγκεντρώθηκαν στον αύλειο χώρο στον αύλειο χώρα του LIDL (περιοχή Ανδρομάχης), όπου στη συνέχεια με τα υπάρχοντα ιδιωτικά ΙΧ ανηφόρησαν στην άνω Μηλιά για συλλογή μανιταριών .

Η περιοχή αυτή, με τα υπέροχα πευκοδάση, και δάση οξιάς, παρέχει  εκλεκτούς βιότοπους.  Η ανάπτυξη των μανιταριών στην εποχή αυτή του φθινοπώρου έπρεπε να βρίσκεται στο ζενίθ της. Ωστόσο, επειδή το καλοκαίρι δεν έπεσαν βροχές και το έδαφος παρέμεινε άνυδρο,  οι προσδοκίες μας να βρούμε πλούσια  σοδιά μανιταριών ήταν σχετικά περιορισμένες. Μολονότι οι περιζήτητοι Βωλίτες δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί,  οι φίλοι του μανιταριού κατόρθωσαν να εντοπίσουν και να συλλέξουν μια μεγάλη ποικιλία, πάνω από 50 διαφορετικά είδη μανιταριών, τα οποία την επομένη χρησιμοποιήθηκαν για την καθορισμένη έκθεση.  Από τα ευρήματα της ημέρας ξεχώρισαν το Boletus edulis (Βωλίτης ο εδώδιμος ) και  το Boletus pinophilus  (Βωλίτης ο πευκόφιλος) του Giugeppe Gioffre. Αλλά και τα καλάθια των άλλων μανιταροσυλλεκτών ήταν σχεδόν γεμάτα. Οι τολμηροί μανιταροσυλλέκτες  παρά τη συνεχιζόμενη βροχή, το κρύο και τη δίωρη περιπλάνηση  μέσα στα δάση του χωριού, όπως φάνηκε, έμειναν ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι από τη συγκομιδή τους και την εκπαιδευτική πορεία. Η επιστροφή στην Κατερίνη διακόπηκε από μια μισάωρα  παραμονή στην ταβέρνα «Κτήμα του Ηρακλή», όπου και με ζεστό βουνίσιο τσάι ή τσίπουρο, προσπάθησαν να ανεβάσουν την μειωμένη θερμοκρασία του σώματος.

Σεμινάριο στην αίθουσα του Δημαρχείου της Κονταριώτισσας.

Η δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης συμπεριλάμβανε τη μανιταροέκθεση και το μανιταροσεμινάριο. Ιδιαίτερη εντύπωση και ενθουσιασμό προκάλεσε η έκθεση των συλλεχθέντων μανιταριών. Γύρο στα 40 διαφορετικά μανιτάρια, χωρισμένα σε φαγώσιμα, μη εδώδιμα και  δηλητηριώδη, τοποθετήθηκαν σε τρία μεγάλα τραπέζια, όπου και ταυτοποιήθηκαν και καταγράφηκαν από τον κ. Καθηγητή Μυκητολόγο Αθανασίου Ζαχαρία .

Ένας καινούργιος κόσμος ανοιγόταν μπροστά στα μάτια του περίεργου κοινού, που γοητευμένο παρακολουθούσε τον κ. Αθανασίου να περιγράφει τα πολύμορφα και ποικιλόχρωμα αυτά πλάσματα του δάσους και όχι μόνο.

Με έκπληξη ζωγραφισμένη στα μάτια μικρών και μεγάλων ακροατών,  άκουγαν ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερα από 3 000 διαφορετικά μανιτάρια, ενώ εμείς μονάχα γνωρίζουμε δύο το πολύ τρία διαφορετικά είδη, που βάζουμε μαγειρεμένα στο πιάτο μας. Μετά την μανιταροέκθεση ακολούθησαν δύο ενδιαφέροντα θέματα μανιταρογνωσία, από το συμπολίτη μας Κατσάρα Κων/νο και τον Αθανασίου Ζαχαρία, με προβολή διαφανειών. Η εκδήλωση έκλεισε με επίσκεψη σε ταβέρνα του χωριού, όπου δοκιμάστηκαν μανιταρόσουπα και ψημένες λειχουδιές μανιταριών.

 

Last Updated on Tuesday, 30 October 2012 12:02
 
<< Start < Prev 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 Next > End >>

Page 92 of 101

Χορτοφαγικες Συνταγες

Δικτυο Ανταλλαγης Σπορων

Δικτυο Ανταλλαγων

ΟΙ ΦΙΛΟΙ

 

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ

Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr παρέχει πληροφορίες.
Οι πηγές, τα άρθρα, τα βιβλία, οι σύνδεσμοι και όλο το υλικό που χρησιμοποιείται σ'αυτήν έχουν ως μοναδικό σκοπό την πληροφόρηση των επισκεπτών και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εξειδικευμένη βοήθεια, την επαγγελματική κρίση ή την παροχή θεραπείας ενός επαγγελματία της Υγείας/Διατροφής.
Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες που παρέχονται.
Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ ή οπουδήποτε στο internet είναι χρήσιμες αλλά δεν αντικαθιστούν την βοήθεια των ειδικών.