Άρθρα

Who's Online

We have 38 guests online


Μανιταροεξόρμηση PDF Print E-mail
Written by Anastasia   
Friday, 21 October 2011 07:03

 

Βγήκαν στο Βουνό για μανιτάρια

Κατσάρας Κων/νος

Οι μανιταρόφιλοι Πιερίας στην προσπάθεια τους να ενημερώσουν και να φέρουν κοντά  τους, στον παραμυθένιο κόσμο των μανιταριών, τους συμπολίτες τους, διοργάνωσαν σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελλήνων Ορειβατών (ΣΕΟ) Κατερίνης, και την Οικολογική Ομάδα «Μητέρα Γη» εκδήλωση, το Σάββατο 15 Οκτωβρίου και Κυριακή 16 Οκτωβρίου  2011, που περιλάμβανε εξόρμηση, συλλογή, ταυτοποίηση, καταγραφή, έκθεση και ομιλίες για τα άγρια μανιτάρια.

«Μανιταροεξόρμηση» στην Άνω Μηλιά

Την πρώτη, βροχερή και κρύα ημέρα της εκδήλωσης, αρκετοί θαρραλέοι μανιταρόφιλοι συγκεντρώθηκαν στον αύλειο χώρο στον αύλειο χώρα του LIDL (περιοχή Ανδρομάχης), όπου στη συνέχεια με τα υπάρχοντα ιδιωτικά ΙΧ ανηφόρησαν στην άνω Μηλιά για συλλογή μανιταριών .

Η περιοχή αυτή, με τα υπέροχα πευκοδάση, και δάση οξιάς, παρέχει  εκλεκτούς βιότοπους.  Η ανάπτυξη των μανιταριών στην εποχή αυτή του φθινοπώρου έπρεπε να βρίσκεται στο ζενίθ της. Ωστόσο, επειδή το καλοκαίρι δεν έπεσαν βροχές και το έδαφος παρέμεινε άνυδρο,  οι προσδοκίες μας να βρούμε πλούσια  σοδιά μανιταριών ήταν σχετικά περιορισμένες. Μολονότι οι περιζήτητοι Βωλίτες δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί,  οι φίλοι του μανιταριού κατόρθωσαν να εντοπίσουν και να συλλέξουν μια μεγάλη ποικιλία, πάνω από 50 διαφορετικά είδη μανιταριών, τα οποία την επομένη χρησιμοποιήθηκαν για την καθορισμένη έκθεση.  Από τα ευρήματα της ημέρας ξεχώρισαν το Boletus edulis (Βωλίτης ο εδώδιμος ) και  το Boletus pinophilus  (Βωλίτης ο πευκόφιλος) του Giugeppe Gioffre. Αλλά και τα καλάθια των άλλων μανιταροσυλλεκτών ήταν σχεδόν γεμάτα. Οι τολμηροί μανιταροσυλλέκτες  παρά τη συνεχιζόμενη βροχή, το κρύο και τη δίωρη περιπλάνηση  μέσα στα δάση του χωριού, όπως φάνηκε, έμειναν ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι από τη συγκομιδή τους και την εκπαιδευτική πορεία. Η επιστροφή στην Κατερίνη διακόπηκε από μια μισάωρα  παραμονή στην ταβέρνα «Κτήμα του Ηρακλή», όπου και με ζεστό βουνίσιο τσάι ή τσίπουρο, προσπάθησαν να ανεβάσουν την μειωμένη θερμοκρασία του σώματος.

Σεμινάριο στην αίθουσα του Δημαρχείου της Κονταριώτισσας.

Η δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης συμπεριλάμβανε τη μανιταροέκθεση και το μανιταροσεμινάριο. Ιδιαίτερη εντύπωση και ενθουσιασμό προκάλεσε η έκθεση των συλλεχθέντων μανιταριών. Γύρο στα 40 διαφορετικά μανιτάρια, χωρισμένα σε φαγώσιμα, μη εδώδιμα και  δηλητηριώδη, τοποθετήθηκαν σε τρία μεγάλα τραπέζια, όπου και ταυτοποιήθηκαν και καταγράφηκαν από τον κ. Καθηγητή Μυκητολόγο Αθανασίου Ζαχαρία .

Ένας καινούργιος κόσμος ανοιγόταν μπροστά στα μάτια του περίεργου κοινού, που γοητευμένο παρακολουθούσε τον κ. Αθανασίου να περιγράφει τα πολύμορφα και ποικιλόχρωμα αυτά πλάσματα του δάσους και όχι μόνο.

Με έκπληξη ζωγραφισμένη στα μάτια μικρών και μεγάλων ακροατών,  άκουγαν ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερα από 3 000 διαφορετικά μανιτάρια, ενώ εμείς μονάχα γνωρίζουμε δύο το πολύ τρία διαφορετικά είδη, που βάζουμε μαγειρεμένα στο πιάτο μας. Μετά την μανιταροέκθεση ακολούθησαν δύο ενδιαφέροντα θέματα μανιταρογνωσία, από το συμπολίτη μας Κατσάρα Κων/νο και τον Αθανασίου Ζαχαρία, με προβολή διαφανειών. Η εκδήλωση έκλεισε με επίσκεψη σε ταβέρνα του χωριού, όπου δοκιμάστηκαν μανιταρόσουπα και ψημένες λειχουδιές μανιταριών.

 

Last Updated on Tuesday, 30 October 2012 12:02
 
2011-10-18 16 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής PDF Print E-mail
Written by Anastasia   
Tuesday, 18 October 2011 23:00

 

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ «ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας, βελτιώνοντας τη διατροφή μας

Είναι πολύ σημαντικό στις μέρες μας να γνωρίζουμε ποια είναι η καλή διατροφή.  Μέχρι την δεκαετία του 1970 η διατροφή βασιζόταν σε πολλές φρέσκιες και ανεπεξέργαστες τροφές. Οι μαμάδες θήλαζαν τα παιδιά τους, το οποίο ήταν πολύ σημαντικό γιατί το μητρικό γάλα είναι η καταλληλότερη τροφή για αυτά, και λόγω της σύνθεσή του και των αντισωμάτων που προσφέρει αλλά και από τη αγάπη και την επαφή που εισπράττει το βρέφος.

Εκείνα τα χρόνια τα παιδιά δεν είχαν  καρκίνο, λευχαιμίες, ζαχαρώδη διαβήτη, χοληστερίνη, παχυσαρκία, αρθριτικά. Και σαν ενήλικες είχαν πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής. Η διατροφή από την εμβρυική και βρεφική ηλικία μέχρι και τα 18 μας είναι πολύ σημαντική. Είναι τα χρόνια που χτίζεται το σώμα μας, φτιάχνονται τα όργανά μας. Αν δώσουμε στο σώμα μας σωστή τροφή θα φτιαχτούν και θα μεγαλώσουν γερά. Μετά τα 18 και για όλη μας τη ζωή  η «μηχανή» μας με τα «εξαρτήματά» της έχει ολοκληρωθεί και  λειτουργεί. Αν έχει γερές υποδομές θα αντέξει περισσότερο. Αν δίνουμε σωστή τροφή στο σώμα μας, αυτό θα κρατάει ότι του χρειάζεται για να επιτελέσει τις λειτουργίες του και θα πετάει τα άχρηστα. Αν όμως το επιβαρύνουμε με πολλές τοξίνες - σκουπίδια - το φορτώνουμε με παραπάνω εργασία και το κουράζουμε. Φτάνει πολλές φορές να μην μπορεί να ολοκληρώσει τη λειτουργία του και αρχίζει και συσσωρεύει τις τοξίνες και τα λίπη, και έτσι αρχίζει να δυσλειτουργεί. Δεν ξέρουμε έτσι πόσο θα αντέξει. Σε ένα αυτοκίνητο αν δεν δώσουμε το κατάλληλο καύσιμο που χρειάζεται για να κάνει σωστές καύσεις αυτό θα χαλάσει.

Ας δούμε τί άλλαξε μετά τη δεκαετία του 1970:  Άρχισαν οι τροφές να τυποποιούνται και μικρά βαζάκια αντικατέστησαν το σπιτικό φρέσκο φαγητό της μαμάς. Τα μπουκάλια και η σκόνη γάλα πήρε τη θέση αυτού του υπέροχου δώρου από τη φύση, του μητρικού γάλατος. Μπήκαν σιγά - σιγά στη διατροφή μας, τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα τα οποία ναι μεν είναι νόστιμα και ελκυστικά αλλά τις περισσότερες των περιπτώσεων είναι κενά από θρεπτικά συστατικά και παχυντικά. Πολλά ανθρακούχα αναψυκτικά, τρανς λιπαρά ή φυτικά έλαια και πάμπολλα Ε, χρώματα και άλλες πρόσθετες ουσίες που δεν αναγνωρίζει αλλά και δεν χρειάζεται  το σώμα μας είναι καθημερινά στο πιάτο μας. Φτάσαμε στο σημείο, αν και δεν έχουμε πεινάσει, να υποσιτιζόμαστε λόγω της φτωχής σύνθεσης της τροφής μας και να χρειαζόμαστε πολλές φορές συμπληρώματα.

Οι φυσικές καλλιέργειες αντικαταστάθηκαν από τις εντατικές μονοκαλλιέργειες με πολλά χημικά φυτοφάρμακα, συνθετικά λιπάσματα και ορμόνες. Σταματήσαμε να καλλιεργούμε τους κήπους μας. Πολλές τροφές στις οποίες βασιζόταν η διατροφή στην προηγούμενη γενιά αποκλείσθηκαν από την καθημερινή μας διατροφή.

Για παράδειγμα, το χαρούπι -  τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, βιταμίνη Α κι άλλα - δεν περιέχει τανίνη που διεγείρει τα παιδιά και μπορεί να γίνει πολύ νόστιμη μερέντα, ρόφημα ή κέικ. Είναι ένα προϊόν που παράγεται και στον τόπο μας. Το σουσάμι μία σούπερ τροφή, ο λιναρόσπορος και το φαγόπυρο, αντικαρκινικές τροφές πλούσια σε Ω 3, το κεχρί, η τριγωνέλα, οι ωμοί ξηροί καρποί και πολλοί άλλοι σπόροι θα βελτίωναν την υγεία μας, αν τους καταναλώναμε.

Πολλά μέλη της ομάδας μας εδώ και χρόνια έχουμε αλλάξει τη διατροφή μας σε μία φυτοφαγική διατροφή με πολλές φρέσκες και ανεπεξέργαστες τροφές. Όλοι με διαφορετικά προβλήματα υγείας έχουμε την εμπειρία της σύγκρισης. Τα προβλήματα που είχαμε είτε εξαλείφθηκαν ή δεν χειροτέρεψαν και βελτιώθηκε η γενική μας υγεία.

Εμείς προτείνουμε ο καθένας να κάνει τη δική του έρευνα, και να παρατηρήσει. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι υπερβολή, μεγάλη κατανάλωση ζωικών, κακής ποιότητας τρόφιμα και πολυφαρμακία. Μέσα από την κατανόηση και όχι την απαγόρευση και πάντα κάτω από την επίβλεψη ιατρού αν υπάρχουν προβλήματα υγείας.

Είμαστε ότι τρώμε.

Μπορούμε να κάνουμε τις επιλογές μας χωρίς να μας κατευθύνουν οι διαφημίσεις και τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Επιλέγουμε φρούτα και λαχανικά εποχής που παράγονται στον τόπο μας, οικολογικά ή βιολογικά, αραφινάριστες τροφές, λάδια μη υδρογονωμένα, ωμές  τροφές και όχι καμένες χωρίς επιπλέον πρόσθετα.

Μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας βελτιώνοντας τη διατροφή μας.

16 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

 

 

Last Updated on Tuesday, 18 October 2011 23:07
 
2011-10-15Αλλαγή της αίθουσας που θα πραγματοποιηθεί η ομιλία για τα μανιτάρια PDF Print E-mail
Saturday, 15 October 2011 07:55

Λόγω των καιρικών συνθηκών η εξόρμηση για τα μανιτάρια το Σάββατο 15 Οκτωβρίου  θα γίνει αλλά μόνο από λίγους τολμηρούς λάτρεις των μανιταριών.

Η ομιλία με θέμα τα μανιτάρια την Κυριακή 16 Οκτωβρίου στις 11:00 πμ από τον μυκητολόγο Αθανασίου Ζαχαρία θα γίνει στο δημαρχείο της Κουνταριώτισας (στην είσοδο του χωριού) και όχι στο πολιτιστικό κέντρο που αρχικά είχε προγραμματιστεί.

 

Last Updated on Saturday, 15 October 2011 08:05
 
<< Start < Prev 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 Next > End >>

Page 92 of 100

Χορτοφαγικες Συνταγες

Δικτυο Ανταλλαγης Σπορων

Δικτυο Ανταλλαγων

ΟΙ ΦΙΛΟΙ

 

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ

Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr παρέχει πληροφορίες.
Οι πηγές, τα άρθρα, τα βιβλία, οι σύνδεσμοι και όλο το υλικό που χρησιμοποιείται σ'αυτήν έχουν ως μοναδικό σκοπό την πληροφόρηση των επισκεπτών και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εξειδικευμένη βοήθεια, την επαγγελματική κρίση ή την παροχή θεραπείας ενός επαγγελματία της Υγείας/Διατροφής.
Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες που παρέχονται.
Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ ή οπουδήποτε στο internet είναι χρήσιμες αλλά δεν αντικαθιστούν την βοήθεια των ειδικών.