Άρθρα

Who's Online

We have 25 guests online


2011-08-08 Έκκληση προς τους αρμόδιους δήμους για αποτελεσματική αντιμετώπιση της ρύπανσης στις Αλυκές, Κορινό, Πλατανόδασος, Πέλεκας PDF Print E-mail
Thursday, 18 August 2011 14:48


ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

 

Η Οικολογική Ομάδα "Μητέρα Γη" ζητάει από τους αρμόδιους φορείς να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να δούμε επιτέλους καθαρές τις ακτές μας, αλλά και κάθε γωνιά του νομού μας.

Σε πρώτη φάση κάνουμε έκκληση για την ανάληψη μιας μεγάλης εκστρατείας ώστε να καθαριστούν οι ακτές του πανέμορφου υγροβιότοπου, λιμνοθάλασσας, των Αλυκών Κίτρους. Μια περιοχή που εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο «Natura 2000», προστατεύεται από τη «Συνθήκη Ramsar» και έχει αναγνωριστεί ως «Περιοχή Ειδικής Προστασίας». Σε αυτή έχουν παρατηρηθεί 163 είδη πουλιών, από τα οποία 51 φωλιάζουν εκεί, ενώ 8 είναι διεθνούς σημασίας. Ακόμη, υπάρχει μεγάλη ποικιλία αμφίβιων, ερπετών, ανόστρακων καρκινοειδών, αλλά και σπάνιων φυτών. Ωστόσο, οι ακτές αυτές είναι γεμάτες κυριολεκτικά από κάθε λογής απόβλητα, τοξικά και μη, που βάζουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των πουλιών και γενικότερα της πανίδας, ενώ ταυτόχρονα μολύνουν τα υπόγεια νερά, τη γη και τη θάλασσα με επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα της σπάνιας χλωρίδας, στη ζωή των θαλάσσιων οργανισμών και στην υγεία των ανθρώπων. Το τοπίο είναι αποκρουστικό, σε μια περιοχή που θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο πολλαπλών ήπιων μορφών εκμετάλλευσης με σεβασμό στο περιβάλλον και πόλο έλξης τουριστών.

 

Παρόμοιο σκηνικό υπάρχει στον Κορινό, στο Πλατανόδασος, στην Ν. Έφεσο, στον Λεύκο Ποταμό (Πέλεκα) και σε πολλά άλλα σημεία του νομού μας. Οι συνειδητοποιημένοι πολίτες δεν μπορούμε να δεχτούμε άλλο αυτήν την κατάσταση. Νοιώθουμε ντροπή και αναξιότητα στην εικόνα του τόπου όπου ζούμε, του τόπου που πρέπει να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Πώς περιμένουμε να αυξηθεί ο τουρισμός μας με αυτή την εικόνα, μια πηγή εσόδων τόσο σημαντική για τον νομό μας;

Επιτέλους ας γίνει μια αποτελεσματική κίνηση αντιμετωπίζοντας ριζικά τις αιτίες του προβλήματος. Πρέπει να αναληφθεί ουσιαστική δράση από όλους τους Δήμους του Νομού που να περιλαμβάνει:

  • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών και συστηματική ενημέρωση των μαθητών των σχολείων, για τις συνέπειες της ρύπανσης από την ανεξέλεγκτη απόρριψη σκουπιδιών
  • Ανάπτυξη κατάλληλης υποδομής για τη συλλογή και σωστή απόρριψη των αποβλήτων σε ευαίσθητες περιοχές
  • Εντοπισμός των κύριων πηγών ρύπανσης και των αιτιών του προβλήματος
  • Κατάρτιση και τήρηση προγραμμάτων καθαρισμού των ακτών, συλλογής και σωστής διάθεσης των αποβλήτων και τακτικός έλεγχος της ορθής λειτουργίας των προγραμμάτων αυτών
  • Εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» με επιβολή χρηματικών προστίμων εάν κριθεί αναγκαίο και την υποχρέωση πλήρους αποκατάστασης του περιβάλλοντος από το ρυπαίνονται.

Απαιτούμε τον άμεσο καθαρισμό των ακτών των Αλυκών Κίτρους από τα συνεργεία καθαριότητας του δήμου Πύδνας - Κολινδρού. Περιμένουμε την ουσιαστική συμβολή και των μυδοκαλλιεργητών της περιοχής, που θεωρούμε ότι ευθύνονται κατά το μέγιστο ποσοστό στη ρύπανση, όπως φαίνεται και από το είδος των αποβλήτων.

Εμείς έχουμε όλη την διάθεση να συμβάλλουμε ενεργά στο όλο εγχείρημα, με την κινητοποίηση εθελοντικών ομάδων, βοηθώντας τα συνεργεία καθαρισμού του δήμου, με την προϋπόθεση ότι θα δοθούν οι εγγυήσεις ανάληψης ουσιαστικής δράσης από το δήμο Πύδνας – Κολινδρού όπως εκφράστηκαν παραπάνω, για να διασφαλίσουμε ότι η πανέμορφη φύση μας θα διατηρείται πάντα καθαρή. Ας μετατρέψει ο δήμος Πύδνας - Κολινδρού την εγκληματική αδιαφορία σε δράση, ώστε να αποτελέσει λαμπρό παράδειγμα διαχείρισης αποβλήτων και για τους άλλους δήμους του νομού μας. Ας μην τα ρίχνουμε όλα στους άλλους και ας αναλάβει ο καθένας το μερίδιο των ευθυνών του για την αειφόρο ανάπτυξη, για τις επόμενες γενιές.

 

Last Updated on Thursday, 18 August 2011 15:31
 
2011-08-08 Συνάντηση με το Αντιδήμαρχο Ζ.Σατραζέμη PDF Print E-mail
Written by Anastasia   
Thursday, 18 August 2011 01:57

Με τον Αντιδήμαρχο Κατερίνης Ζ. Σατραζέμη συναντήθηκε η Οικολογική Ομάδα «ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ»

 

Εθελοντική προσφορά συνεργασίας

για την ποιότητα ζωής στην πόλη


Συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Κατερίνης Ζήνων Σατραζέμη πραγματοποίησαν μέλη της Οικολογικής Ομάδας "Μητέρα Γη" στις 8 Αυγούστου με σκοπό να τον ενημερώσουν για τις δράσεις και τους στόχους της ομάδας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα με τον κ. Σατραζέμη να επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δράση της ομάδας. Άλλωστε η «Μητέρα Γη» αποζητά την καλή συνεργασία με τη δημοτική αρχή καθώς καθημερινά τα μέλη της αυξάνονται θέτοντας ως στόχο την εθελοντική τους προσφορά για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσα στην πόλη. Από πλευράς του, ο κ Σατραζέμης τόνισε ότι η συμβολή των ενεργών πολιτών που εθελοντικά προσφέρουν την εργασία τους είναι πολύ σημαντική για την πόλη μας, ειδικά αυτή την περίοδο που η οικονομική κατάσταση του δήμου δεν είναι σε καλή κατάσταση και η χώρα διανύει μια παρατεταμένη ύφεση. Ο κ. Σατραζέμης εξέφρασε την επιθυμία συνεργασίας με όλες τις εθελοντικές ομάδες και άφησε το ενδεχόμενο για πρόσκληση γνωριμίας και συνεργασίας μ’ αυτές.

 

 

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι της ομάδας ενημέρωσαν τον κ. Σατραζέμη ότι στον προγραμματισμό τους είναι η υλοποίηση ημερίδων – διαλέξεων κατά τη χρονική περίοδο Οκτωβρίου 2011- Απριλίου 2012. Κατόπιν ενημέρωσης της ομάδας από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Κατερίνης ότι πρόκειται να έρθει προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο απόφαση για καταβολή αντιτίμου προκειμένου σύλλογοι και εθελοντικές ομάδες να κάνουν χρήση των αιθουσών του Συνεδριακού Κέντρου «Εκάβη», τα μέλη της «Μητέρας Γη» ζήτησαν να εξαιρεθούν καθώς η ομάδα είναι μια ανοιχτή εθελοντική κίνηση πολιτών χωρίς έσοδα και συνδρομές και αδυνατεί να ανταποκριθεί σε αυτήν την απόφαση του δήμου. Άμεση ήταν η ενεργοποίηση του κ. Σατραζέμη και κατόπιν επικοινωνίας με τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Θωμά Παπαδημητρίου, οι εκδηλώσεις θα διοργανωθούν υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού.
Τέλος, καθώς η οικολογική ομάδα "Μητέρα Γη" υποστηρίζει την Βιολογική Αγορά της πόλης υπογράμμισε στον κ. Σατραζέμη την αναγκαιότητα να δοθεί στους βιοκαλλιεργητές, έστω και προσωρινά, χώρος από τον δήμο έτσι ώστε να υπάρχει φύλαξη του χώρου από την Δημοτική Αστυνομία προς αποφυγή ατυχήματος.

Last Updated on Thursday, 18 August 2011 14:42
 
Η Βιολογική Αγορά Κατερίνης Αλλάζει Ώρα PDF Print E-mail
Friday, 08 July 2011 12:42

 

 

Η Βιολογική Αγορά Κατερίνης λειτουργεί κάθε Δευτέρα από της 12:30 έως της 16:30 δίπλα στο 7ο αθλητικό γυμνάσιο που βρίσκετε επί της 19ης Μαΐου.

Η οικονομική κρίση σίγουρα μειώνει την οικονομική δύναμή μας να καταναλώνουμε βιολογικά προϊόντα. Τα σχέδια εξαθλίωσης από την μεριά της εξουσίας στοχεύουν σε όλα τα επίπεδα. Οι κυβερνήσεις δεν προωθούν τις φυσικές καλλιέργειες. Αφού αυτό δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών γιατί θα χάσουν χρήματα από τις πωλήσεις χημικών φυτοφαρμάκων και συνθετικών λιπασμάτων.  Η αλήθεια όμως είναι μία η γη μας δεν αντέχει άλλα δηλητήρια! Το ανθρώπινο σώμα για να είναι υγιές χρειάζεται νερό καθαρό χωρίς νιτρικά, τροφή καθαρή και απαλλαγμένη από χημικά και φυσικά καθαρό αέρα.

Όλοι με την επιλογή μας μπορούμε να επηρεάσουμε το μέλλον. Επιλέγοντας προϊόντα από βιολογικές ή φυσικές καλλιέργειες, ποιότητα και όχι ποσότητα, αγοράζοντας ακριβώς όσα χρειαζόμαστε. Καλλιεργώντας αλλά και διαδίδοντας την φυσική καλλιέργεια η οποία μας δίνει την δυνατότητα να μειώσουμε το κόστος της παραγωγής πάρα πολύ. Επιλέγοντας και ζητώντας λαχανικά από παραδοσιακές ποικιλίες, όχι μεταλλαγμένα ,όχι υβρίδια.

Σας καλούμε όλους να συνεχίσετε να στηρίζετε τη μοναδική βιολογική αγορά του νομού μας με καθαρά, πιστοποιημένα και φρέσκα προϊόντα από τους ίδιους τους παραγωγούς μας.

 

Από την

Ομάδα Εθελοντικής Δράσης Ν. Πιερίας

Last Updated on Wednesday, 11 January 2012 00:39
 
<< Start < Prev 91 92 93 94 95 96 97 98 99 Next > End >>

Page 94 of 99

Χορτοφαγικες Συνταγες

Δικτυο Ανταλλαγης Σπορων

Δικτυο Ανταλλαγων

ΟΙ ΦΙΛΟΙ

 

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ

Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr παρέχει πληροφορίες.
Οι πηγές, τα άρθρα, τα βιβλία, οι σύνδεσμοι και όλο το υλικό που χρησιμοποιείται σ'αυτήν έχουν ως μοναδικό σκοπό την πληροφόρηση των επισκεπτών και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εξειδικευμένη βοήθεια, την επαγγελματική κρίση ή την παροχή θεραπείας ενός επαγγελματία της Υγείας/Διατροφής.
Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες που παρέχονται.
Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ ή οπουδήποτε στο internet είναι χρήσιμες αλλά δεν αντικαθιστούν την βοήθεια των ειδικών.