Άρθρα

Who's Online

We have 22 guests online


Η Βιολογική Αγορά Κατερίνης Αλλάζει Ώρα PDF Print E-mail
Friday, 08 July 2011 12:42

 

 

Η Βιολογική Αγορά Κατερίνης λειτουργεί κάθε Δευτέρα από της 12:30 έως της 16:30 δίπλα στο 7ο αθλητικό γυμνάσιο που βρίσκετε επί της 19ης Μαΐου.

Η οικονομική κρίση σίγουρα μειώνει την οικονομική δύναμή μας να καταναλώνουμε βιολογικά προϊόντα. Τα σχέδια εξαθλίωσης από την μεριά της εξουσίας στοχεύουν σε όλα τα επίπεδα. Οι κυβερνήσεις δεν προωθούν τις φυσικές καλλιέργειες. Αφού αυτό δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών γιατί θα χάσουν χρήματα από τις πωλήσεις χημικών φυτοφαρμάκων και συνθετικών λιπασμάτων.  Η αλήθεια όμως είναι μία η γη μας δεν αντέχει άλλα δηλητήρια! Το ανθρώπινο σώμα για να είναι υγιές χρειάζεται νερό καθαρό χωρίς νιτρικά, τροφή καθαρή και απαλλαγμένη από χημικά και φυσικά καθαρό αέρα.

Όλοι με την επιλογή μας μπορούμε να επηρεάσουμε το μέλλον. Επιλέγοντας προϊόντα από βιολογικές ή φυσικές καλλιέργειες, ποιότητα και όχι ποσότητα, αγοράζοντας ακριβώς όσα χρειαζόμαστε. Καλλιεργώντας αλλά και διαδίδοντας την φυσική καλλιέργεια η οποία μας δίνει την δυνατότητα να μειώσουμε το κόστος της παραγωγής πάρα πολύ. Επιλέγοντας και ζητώντας λαχανικά από παραδοσιακές ποικιλίες, όχι μεταλλαγμένα ,όχι υβρίδια.

Σας καλούμε όλους να συνεχίσετε να στηρίζετε τη μοναδική βιολογική αγορά του νομού μας με καθαρά, πιστοποιημένα και φρέσκα προϊόντα από τους ίδιους τους παραγωγούς μας.

 

Από την

Ομάδα Εθελοντικής Δράσης Ν. Πιερίας

Last Updated on Wednesday, 11 January 2012 00:39
 
Κάλεσμα από την Οικολογική Ομάδα "Μητέρα Γη" PDF Print E-mail
Written by Anastasia   
Tuesday, 05 July 2011 20:09


Κατερίνη, 4 Ιουλίου 2011


Κάλεσμα από την Οικολογική Ομάδα "Μητέρα Γη"

Η Οικολογική μας ομάδα "Μητέρα Γη" ξεκίνησε  τις δραστηριότητες της πριν από 5 μήνες. Τη δεδομένη στιγμή αυτά που μας απασχολούν και στα οποία έχουμε εστιαστεί είναι :

1. Το Δίκτυο Ανταλλαγών, το οποίο ειδικά στις δύσκολες οικονομικά μέρες που διανύουμε θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς ανθρώπους  να συνεχίσουν να προσφέρουν και να απολαμβάνουν υπηρεσίες και προϊόντα χωρίς τη μεσολάβηση χρημάτων.  Είναι ένα σύστημα το οποίο έχει δοκιμαστεί σε πολλές χώρες του εξωτερικού με επιτυχία και συνέβαλλε ώστε να ζουν οι πολίτες μιας κοινωνίας καλά άσχετα με την οικονομική κατάσταση του κράτους.  Το δικό μας δίκτυο μεγαλώνει καθημερινά και ήδη έχουμε αρχίσει τις ανταλλαγές.  Όσο πιο μεγάλη ποικιλία προστίθεται στις προσφερόμενες υπηρεσίες, τόσο πιο πολλές ανταλλαγές θα γίνονται.

2. Το Δίκτυο Παραδοσιακών Ποικιλιών. Από τη δημιουργία της γης μας δόθηκαν σπόροι τους οποίους μπορούσαμε κάθε χρόνο να κρατάμε και να τους χρησιμοποιούμε και την επόμενη χρονιά. Ήταν ποικιλίες που ήταν προσαρμοσμένες στην κάθε περιοχή, στα εδάφη και στις κλιματολογικές συνθήκες. Ήταν ανθεκτικές στις ασθένειες και εκτός του ότι έδιναν ικανοποιητική παραγωγή, είχαν πολύ καλή γεύση και άρωμα. Χαρακτηριστική είναι η φράση «ντομάτα σαν αυτή που τρώγαμε παλιά δεν υπάρχει».  Μεγάλες βιομηχανίες, στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν καταναλωτές, επηρέασαν το γενετικό υλικό των σπόρων και έκαναν τους σπόρους στείρους έτσι ώστε να είμαστε μόνιμα καταναλωτές τους.  Πολλοί από τους διαθέσιμους σπόρους που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή είναι γενετικά μεταλλαγμένοι με πολύ αρνητικό αποτέλεσμα  για την υγεία μας αλλά και για την ίδια τη γη. Σκοπός της "Μητέρας Γης" είναι να βρούμε ποικιλίες που καλλιεργούνται στο νομό μας και είναι αποδοτικές ώστε να τις διατηρήσουμε για να μη χάσουμε στην πορεία τους αρχικούς γηγενείς σπόρους, που είναι ο πλούτος μας όσον αφορά τη διατροφή μας.  Το ενδιαφέρον του κόσμου είναι μεγάλο και ήδη μέσα από την ιστοσελίδα μας έχει δημιουργηθεί μία λίστα με ονόματα και τις ποικιλίες που διαθέτουν. Όλη αυτή η προσπάθεια θα γίνει σε συνεργασία και με άλλους συλλόγους και φορείς του νομού μας.

3. Η φυσική διατροφή. Η πλειοψηφία της ομάδας μας είμαστε βέγκαν και φυτοφάγοι. Στην διατροφή μας δεν υπάρχουν καθόλου ζωικά προϊόντα. Με την σωστή διατροφή με ποικιλία ανεπεξέργαστων τροφών έχουμε λύσει εντελώς προβλήματα υγείας που είχαμε για χρόνια. Έχουμε απαλλαγεί από το περιττό βάρος με φυσικό και μόνιμο τρόπο.  Αυτό που προτείνουμε δεν είναι να γίνουν όλοι φυτοφάγοι αλλά να βελτιώσουν τη διατροφή τους γιατί αυτό που επικρατεί σήμερα είναι υπερβολή. Υπερκαταναλώνουμε πολλά ζωικά αλλά και επεξεργασμένα τρόφιμα που πολλές φορές το σώμα μας δεν μπορεί να επεξεργαστεί με αποτέλεσμα ή να τα συσσωρεύει ή να σπαταλά πολύ ενέργεια για να τα πετάξει σαν άχρηστα μη έχοντας κρατήσει κάτι χρήσιμο από αυτά.  Πριν από 50 χρόνια δεν υπήρχαν παιδιά με χοληστερίνη, ζαχαρώδη διαβήτη και αρθριτικά.  Δεν άλλαξε ο ανθρώπινος οργανισμός.  Η τροφή του άλλαξε.

Για αυτό τον σκοπό στη σελίδα μας έχει δημιουργηθεί η σύνδεση με τις χορτοφαγικές συνταγές, η οποία εμπλουτίζεται διαρκώς, οι χορτοφαγικές συναντήσεις όπου όλοι ετοιμάζουμε κάτι χορτοφαγικό και ανταλλάσσουμε γεύσεις και συνταγές και η δράση επίδειξη χορτοφαγικών συνταγών σε σπίτια.

Πολύ σημαντικό για μας είναι και το ηθικό μέρος όσον αφορά την εκμετάλλευση των ζώων. Ειδικά ο τρόπος εκτροφής και έπειτα της σφαγής των ζώων είναι εγκληματικός.

4. Φυσικές - βιολογικές καλλιέργειες είναι επιτακτική ανάγκη παγκοσμίως. Η ζημιά που έχει προκληθεί στα υπόγεια νερά, η νέκρωση της γης ( στις συμβατικές καλλιέργειες υπάρχει απουσία οικοσυστήματος, δεν μπορεί να ζήσει κανένα βλαβερό αλλά ούτε και ωφέλιμο έντομο, σκουλήκι κλπ.), αλλά και η επιβάρυνση του ανθρώπινου οργανισμού αλλά και όλων των ζώων, πτηνών και ψαριών από την αλόγιστη χρήση επικίνδυνων φυτοφαρμάκων και συνθετικών λιπασμάτων - νιτρικών είναι ανυπολόγιστη. Η καλλιέργεια με φυσικούς μεθόδους ήταν και είναι δυνατή και εφαρμόζεται από πολλούς συνειδητοποιημένους καλλιεργητές σε όλο τον κόσμο. Απλώς χρειάζεται σωστή ενημέρωση και αγάπη για τη γη και ότι την περικλείει.

Προτείνουμε και επιλέγουμε τρόφιμα καθαρά και απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα, ορμόνες και χημικά λιπάσματα. Απορρυπαντικά και καλλυντικά με φυτικές πρώτες ύλες, βιοδιασπώμενα. Ρούχα και λευκά είδη οργανικά χωρίς χημικά χρώματα.

Η κάθε επιλογή μας επηρεάζει όλη την ισορροπία στον πλανήτη μας.

5. Οικολογική Αρχιτεκτονική - Βιοκλιματισμός. Αν στη χώρα μας εφαρμοζόταν ο βιοκλιματικός σχεδιασμός θα είχαμε 70% οικονομία στην θέρμανση τον χειμώνα και 100% το καλοκαίρι. Όσον αφορά τα οικοδομικά υλικά με την οικολογική αρχιτεκτονική δημιουργείται μία κατοικία χωρίς τοξικές ουσίες που αυτήν την στιγμή στην πλειοψηφία τους τα οικοδομικά υλικά εκπέμπουν διαρκώς. Έτσι μπορεί να κατασκευάζονται κτίρια με υλικά από φυσικούς πόρους, ανθεκτικά και δοκιμασμένα στο χρόνο που όμως δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.

6. Εναλλακτικές θεραπείες Με τις εναλλακτικές θεραπείες αντιμετωπίζουμε με πιο φιλικό και ήπιο τρόπο για τον ανθρώπινο οργανισμό προβλήματα υγείας. Αντιμετωπίζουμε την αιτία και όχι το σύμπτωμα. Επειδή το σώμα και ο ψυχισμός μας αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, η καλύτερη θεραπεία μπορεί να είναι η ολιστική και εναλλακτική αντιμετώπιση της πραγματικής αιτίας της ασθένειας.

Μέσα από ομιλίες, σεμινάρια, συναντήσεις αλλά και με την εμπειρία του ο καθένας μας επιδιώκουμε να διαδώσουμε όλη τη εμπειρία και τη γνώση μας για όσα θέματα μας ανησυχούν και πιστεύουμε σε αυτά. Η κίνηση μας είναι ανοιχτή κίνηση πολιτών  στην οποία μπορεί να συμμετέχει όποιος το επιθυμεί. Όλα τα μέλη της είναι ίσα.  Δεν υπάρχει καμία οικονομική υποχρέωση των μελών προς την ομάδα.

Μέσα στον μήνα Ιούλιο θέλουμε να κάνουμε το πρόγραμμα που θα αρχίσει από τον Σεπτέμβρη.

Καλούμε όποιον ενδιαφέρεται να οργανώσει, να συμμετέχει ή να κάνει προτάσεις να έρθει στην συνάντηση που θα γίνει τη Δευτέρα στις 11 Ιουλίου στο καφέ της Εκάβης στις 7 το απόγευμα.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

"Μητέρα Γη"

Last Updated on Saturday, 30 August 2014 18:31
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ PDF Print E-mail
Written by Κωνσταντία Καρλέτσα   
Wednesday, 08 June 2011 13:53

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΝΤΑΛΛΑΓΩΝ Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ

Το Δίκτυο Ανταλλαγών Ν. Πιερίας, δημιουργήθηκε στην Κατερίνη από την οικολογική ομάδα «Μητέρα Γη» σύμφωνα με τα πρότυπα των LETS του εξωτερικού και προσαρμόστηκε στις τοπικές συνθήκες.

Είναι ένα δίκτυο που διευκολύνει και ενθαρρύνει τις φιλικές ανταλλαγές υπηρεσιών και προϊόντων ανάμεσα στα μέλη του, χρησιμοποιώντας μια εναλλακτική μονάδα, που στην Πιερία λέγεται «ήλιος» και που έχει αξία μόνο για τα μέλη του Δικτύου και χρησιμεύει για τις μεταξύ μας ανταλλαγές.

Για να γίνει κάποιος μέλος του Δικτύου πρέπει να διαβάσει τη Διακήρυξη και τους Όρους Συμμετοχής και, αφού τα αποδεχτεί, να συμπληρώσει την αίτηση με τα στοιχεία του και να την αποστείλει στο Δίκτυο. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω του υπολογιστή ή/και χειρόγραφα. Η συντονίστρια ή ένα μέλος της συντονιστικής ομάδας θα έρθει σε επικοινωνία με το υποψήφιο μέλος και, αφού επιβεβαιωθούν τα στοιχεία του, ενεργοποιείται η εγγραφή και το νέο μέλος μπορεί να βάλει τις αγγελίες του στο πρόγραμμα και να δει τις αγγελίες και των άλλων μελών ξεκινώντας τις ανταλλαγές του.

Όργανα του Δικτύου είναι η Γενική Συνέλευση των μελών που συζητά και κάνει προτάσεις για τα θέματα του Δικτύου και η Συντονιστική Ομάδα που χειρίζεται τα θέματα αυτά σε συχνές συνεδριάσεις. Μέλος της Συντονιστικής Ομάδας είναι ο/η Συντονιστής/τρια του Δικτύου που φροντίζει για την καθημερινή εύρυθμη λειτουργία του.

Σας προσκαλούμε να γίνετε μέλη και να συμμετέχετε ενεργά στην οικογένειά του Δικτύου μας πηγαίνοντας στην ιστοσελίδα www.motherearth.gr ή καλώντας τα τηλέφωνα επικοινωνίας:

Κωνσταντία Καρλέτσα - τηλ. 6936357561 ώρες: 5 μ.μ. με 8 μ.μ. (απόγευμα)

Αναστασία Τσορμπατζίδου – τηλ. 6997084901 ώρες: 10 π.μ. με 12 μ. (πρωί)

 

Last Updated on Friday, 02 September 2011 11:15
 
<< Start < Prev 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 Next > End >>

Page 96 of 100

Χορτοφαγικες Συνταγες

Δικτυο Ανταλλαγης Σπορων

Δικτυο Ανταλλαγων

ΟΙ ΦΙΛΟΙ

 

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ

Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr παρέχει πληροφορίες.
Οι πηγές, τα άρθρα, τα βιβλία, οι σύνδεσμοι και όλο το υλικό που χρησιμοποιείται σ'αυτήν έχουν ως μοναδικό σκοπό την πληροφόρηση των επισκεπτών και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εξειδικευμένη βοήθεια, την επαγγελματική κρίση ή την παροχή θεραπείας ενός επαγγελματία της Υγείας/Διατροφής.
Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες που παρέχονται.
Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ ή οπουδήποτε στο internet είναι χρήσιμες αλλά δεν αντικαθιστούν την βοήθεια των ειδικών.