Άρθρα

Who's Online

We have 23 guests online


04-04-2011 Κίνηση για την δημιουργία τράπεζας σπόρων PDF Print E-mail
Written by Anastasia   
Saturday, 02 April 2011 00:09

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ «ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ»

Επικοινωνία: Αναστασία Τσορμπατζίδου, 6997084901

Κατερίνη, 04-04-2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΝΕΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ «ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ»

Δημιουργία τράπεζας ντόπιων σπόρων. Αμυνόμαστε απέναντι στα μεταλλαγμένα

«Δεν είμαστε παθητικοί καταναλωτές. Έχουμε τη δύναμη της επιλογής»

Απέναντι στον κίνδυνο των μεταλλαγμένων που θέλουν να επιβάλλουν σ’ όλο τον κόσμο οι μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων, η οικολογική ομάδα «Μητέρα Γη» υπεραμύνεται με τη δημιουργία Τράπεζας ντόπιων σπόρων. Παράλληλα, προχωρά στη διαφύλαξη και των αυτοχθόνων ζώων που κινδυνεύουν να χαθούν. Γι αυτό το σκοπό, στις 30 Μαρτίου στην Κατερίνη, έγινε μια πρώτη συνάντηση ανθρώπων που αναγνωρίζουν τη σημαντικότητα της διαφύλαξης και διάδοσης των μη μεταλλαγμένων σπόρων και ζώων.

Είναι γεγονός ότι στις μέρες μας η παγκοσμιοποίηση και οι εταιρίες παραγωγής σπόρων υβριδίων και μεταλλαγμένων θέλουν να ελέγχουν όλη την αγορά και να μας αναγκάζουν να αγοράζουμε κάθε χρόνο σπόρους οι οποίοι είναι αμφιβόλου ποιότητας για μας τους καταναλωτές. Τα μεταλλαγμένα θα επηρεάσουν αρνητικά την υγεία μας, θα αλλάξει το DNA μας, θα αυξηθούν οι αλλεργίες, θα επέλθει μείωση στον αριθμό των μελισσών το οποίο και θα επηρεάσει το μέλλον των παιδιών μας και του πλανήτη μας.

Η οικολογική ομάδα πιστεύει ότι είναι υποχρέωση όλων μας να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, όσο πιο γρήγορα μπορούμε: «ο καθένας μας με τη δύναμη της επιλογής του θα επηρεάσει το μέλλον. Αν επέλθει επιμόλυνση εξαιτίας των μεταλλαγμένων καλλιεργειών δεν θα υπάρχει επιστροφή. Ως καταναλωτές έχουμε τη δύναμη της επιλογής. Επιλέγουμε σπόρους ντόπιους χωρίς μετάλλαξη και χωρίς φυτοφάρμακα. Επιλέγουμε προϊόντα ασφαλή χωρίς τροποποιημένες ουσίες. Δεν είμαστε παθητικοί καταναλωτές».

Η πρώτη συνάντηση

Στη συνάντηση συμμετείχαν ερασιτέχνες καλλιεργητές που ήδη εδώ και 3 χρόνια κάνουν φυτά μόνο με ντόπιους σπόρους. Ο Γιώργος Βαρυτιμίδης με πολύ αγάπη και μεράκι έχει ετοιμάσει ήδη ένα φυτώριο με σκοπό να κάνει μία μικρή αποθήκη και να μοιράσει τους σπόρους έτσι ώστε από χέρι σε χέρι όχι μόνο να μην κινδυνεύσουν να χαθούν, αλλά να μπουν σε όσο περισσότερους κήπους και χωράφια γίνεται. Μάλιστα, έχει συλλέξει πολλά είδη δέντρων από παλιές ποικιλίες.

Η Μαρία Κωνσταντινίδου, υποστηρίκτρια της φυσικής καλλιέργειας, συλλέγει ντόπιους σπόρους για τα φυτά της. «Δεν θέλω ποσότητα, θέλω ποιότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά. Η Ιωάννα Μπουφέτη με έντονο το αίσθημα ευθύνης καλλιεργεί και αυτή τα δικά της φυτά. «Δίνω και στο γείτονα μου για να προστατέψω τις καλλιέργειές μου από πιθανή επιμόλυνση», σημειώνει. Η Ιωάννα μας έδωσε σπόρους από καλαμπόκια, ντομάτες, μπάμιες, κολοκύθες και πιπεριές. Η Παρασκευή Ζολώτα θα μαζέψει σπόρους από την ρόκα του κήπου της. Στη συνάντηση παραβρέθηκε, επίσης, ο Πρόεδρος των Φίλων του Περιβάλλοντος, Γιώργος Περδίκης, ο οποίος δήλωσε ότι η ομάδα του θα συμβάλλει σ’ αυτό το σκοπό.

Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας

«Η αρχή έγινε. Δεν αφήνουμε κανέναν σπόρο να πάει χαμένο! Ευχαριστούμε θερμά τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη που με την δική του σπίθα για τη διάσωση των ντόπιων σπόρων ωρίμασε και η δική μας σκέψη. Όποιος θέλει να ενώσει τα χέρια του με τα δικά μας σ' αυτήν την κίνηση δημιουργίας Τράπεζας Σπόρων και στην πόλη μας την Κατερίνη, ας επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail : union@motherearth.gr . Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για καλύτερα αποτελέσματα στη θωράκιση της ποιότητας της ζωής μας», σημειώνει η Αναστασία Τσορμπατζίδου, μέλος της ομάδας.

Σημειώνεται ότι στις 30 Απριλίου είναι η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών του Πελίτι που γίνεται στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας. Στη γιορτή αυτή συγκεντρώνονται πάνω από 2.500 άτομα από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι Φίλοι του Περιβάλλοντος διοργανώνουν ημερήσια εκδρομή στο κτήμα του Πελίτι στις 30-4-2011. Πληροφορίες στο τηλ. 6997.084.901


 

Last Updated on Monday, 04 April 2011 22:37
 
Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου-Γρίβα "Διατροφή & Υγεία" PDF Print E-mail
Written by Κωνσταντία Καρλέτσα   
Sunday, 13 March 2011 19:19

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαρτίου 2011 η διάλεξη της κυρίας Αλεξάνδρας Ευθυμιάδου – Γρίβα, ιατρού παθολόγου που ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Η γιατρός μαθήτευσε κοντά στον πατέρα της Τηλέμαχο Ευθυμιάδη, που έφερε την Νεο-Ιπποκρατική Ιατρική στην Ελλάδα, και ασκεί τη Φυσική Ιατρική και τη Φυτοθεραπεία για περισσότερα από 30 χρόνια. Είναι μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Φυτοθεραπείας και Αρωματοθεραπείας, γράφει και δίνει διαλέξεις σε όλη την Ελλάδα και συμμετέχει σε συνέδρια και σεμινάρια Φυσικής Ιατρικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η διάλεξη είχε τίτλο «Διατροφή και Υγεία» και η κυρία Ευθυμιάδου ανέλυσε με γλαφυρότητα τις διατροφικές συνήθειες και τις ευρύτερες αιτίες των ασθενειών ξεκινώντας από τις πρώτες ανθρώπινες κοινωνίες και φτάνοντας ως την σημερινή.

Στο ερώτημα πως δημιουργούνται οι ασθένειες, ο Ιπποκράτης για πρώτη φορά απαντάει ότι αρρωσταίνουμε από αυτά που τρώμε και ότι «η τροφή σου είναι το φάρμακό σου ή ο θάνατός σου» και καθορίζει κανόνες διατροφής για τη διατήρηση της υγείας. Οι κανόνες αυτοί διατηρήθηκαν μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα, οπότε άρχισαν να διατυπώνονται νέες θεωρείες για τη δημιουργία και θεραπεία των ασθενειών με την ανακάλυψη των μικροβίων και φαρμάκων που σκοπό είχαν την εξάλειψή τους.

Στην σημερινή εποχή βρισκόμαστε στην σχιζοφρενική κατάσταση να γνωρίζουμε πολλά γύρω από την λειτουργία του σώματός μας και ταυτόχρονα να κάνουμε τα λιγότερα για την υγεία μας. Η τροφή που θεωρείται η κατάλληλη σύμφωνα με τις σύγχρονες αντιλήψεις δεν είναι αυτή που μπορεί να μας προσφέρει τις ουσίες που είναι απαραίτητες στον οργανισμο μας για μια υγιεινή διαβίωση.

Ο άνθρωπος είναι κατά βάση καρποφάγος. Η τροφή μας είναι τα φρούτα, οι καρποί και οι βλαστοί και πρέπει να είναι σύμφωνη με τις κλιματολογικές συνθήκες καθώς θερμαίνει ή ψύχει το σώμα ανάλογα με τις αντίστοιχες ανάγκες. Επίσης, πρέπει να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στη φυσική της κατάσταση.

Κάθε έμβιος οργανισμό και, φυσικά, και ο άνθρωπος έχει έναν ειδικό μηχανισμό που αναγνωρίζει την τροφή που μπαίνει στο σώμα μας και αντιστέκεται με διάφορους τρόπους στις τροφές που δε μπορεί να αναγνωρίσει και να διασπάσει. Αυτή είναι μια βασική αιτία για τη δημιουργία της αρρώστειας.

Στην εποχή μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια δαιδαλώδη διατροφική κατάσταση που οφείλεται και στις διατρεβλωμένες αντιλήψεις για το τι είναι σωστό και υγιεινό για τον άνθρωπο αλλά και σε διαδικασίες παραμόρφωσης των τροφίμων όπως είναι οι μεταλλάξεις. Μετά το 1935 τα μεταλλαγμένα τρόφιμα άρχισαν να εξελίσσονται από μια μικρή τότε εταιρία που ονομάστηκε αργότερα Μονσάντο και που αυτήν την στιγμή είναι η κυρίαρχη εταιρία στα θέματα των μεταλλαγμένων σπόρων, των ζωοτροφών, των καλλιεργειών και της διαχείρισης των κυβερνήσεων στον πλανήτη και μέσω των χρημάτων μπορεί η ίδια να νομοθετεί και να εξαφανίζει όσουν της αντιστέκονται.

Αυτήν την στιγμή τα μεταλλαγμένα τρόφιμα βρίσκονται παντού και, φυσικά, και στην Ελλάδα, ακόμα και σε μαργαρίνες ή μπισκότα ή καθημερινές τροφές που δε γνωρίζουμε. Η διάβρωση των κυβερνήσεων έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που οι μεταλλαγμένες τροφές, ενώ αρχικά είχαν σχετικές αναφορές στις συσκευασίες τους, τώρα μπορούν να διακινούνται ελεύθερα χωρίς να υφίσταται νόμοι, κανονισμοί ή απαγορεύσεις που μπορούν να τις σταματήσουν.


Η τροφή περνάει μια συγκεκριμένη διαδικασία μέσα στο σώμα για να αναγνωριστεί και να πραγματοποιηθει η πέψη. Ο οργανισμός πρέπει να αναγνωρίσει την τροφή σαν εγγενή προς αυτόν και όταν δε μπορεί να αναγνωρίσει τις τροφές που λαμβάνει αντιστέκεται και διαμαρτύρεται και δημιουργούνται διάφορες ασθένειες. Όταν, λοιπόν, δεν σεβόμαστε τις πραγματικές ανάγκες του οργανισμού μας και συνεχίζουμε μια λανθασμένη ως προς αυτές τις ανάγκες διατροφή, ο οργανισμός προσπαθεί να κάνει ότι μπορεί για να προστατευτεί και να ολοκληρώσει την πέψη ακόμα και παίρνοντας τα στοιχεία που χρειάζεται από τον ίδιο τον εαυτό του. Αυτό που οι συμβατικοί γιατροί μπορεί να θεωρούν σαν παραξενιά του οργανισμού, δεν είναι παρά η αγωνιώδης προσπάθειά του να επιβιώσει από τις τροφές που τον αναγκάζουμε να καταναλώσει, χάνοντας πολλές φορές τη μάχη και δημιουργούνται καταστάσεις όπως ασθένειες, παράλυση ή και ο θάνατος.

Υπάρχουν δυο μεταφράσεις για αυτές τις αντιδράσεις: η μία που είναι η επίσημη και λέει ότι ο οργανισμός τρελάθηκε και πρέπει να θεραπευτεί με κατασταλτικά φάρμακα και η άλλη που λέει ότι ο οργανισμός αδυνατεί να καταναλώσει την ακατάλληλη τροφή που του παρέχουμε και αντιδρά για να σωθεί με οποιονδηποτε τρόπο.

Στην πρώτη περίπτωση τα κατασταλτικά φάρμακα μπορεί να φέρνουν μια πρόσκαιρη ανακούφιση αλλά σύντομα προξενούν πολύ πιο δύσκολες και βαρύτερες ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Σε έναν επιβαρυμένο οργανισμό η διαδικασία επανόρθωσης είναι χρονοβόρα και μερικές φορές επίπονη καθώς πρέπει να επιστρέψει και να διορθώσει όλες τις καταστάσεις που δημιουργήθηκαν κατά τα χρόνια της λανθασμένης διατροφής του. Αλλά δεν είναι παρά η θεραπευτική διαδικασία μέσω της οποίας επιχειρεί να επιστρέψει στην αρχική φυσιολογική του κατάσταση.

Μετά το τέλος της διάλεξης υπήρξαν πολλές ερωτήσεις στις οποίες η κυρία Ευθυμιάδου απάντησε προσφέροντας παραδείγματα από την πολυετή πείρα της.

Στους ακροατές μοιράστηκαν φυλλάδια σχετικά με τα μεταλλαγμένα τρόφιμα και την ψηφορορία που πραγματοποιείται στο διαδίκτυο γι’ αυτά και με το Codex Alimentarius, που αποτελεί μια μεγάλη απειλή για την ανθρωπότητα και τις διατροφικές μας επιλογές.

Last Updated on Friday, 13 January 2012 00:31
 
Μητέρα Γη και Πελίτι PDF Print E-mail
Written by Anastasia   
Thursday, 27 January 2011 02:00

Ελάτε όλοι μαζί να κάνουμε ένα

Δίκτυο Ανταλλαγής Αγαθών και Υπηρεσιών Χωρίς Χρήματα ,

Μια ανταλλακτική , Αχρήματη Κοινότητα !

Οι ανταλλαγές δεν σταμάτησαν ποτέ. Ξεχάστηκαν μόνο λόγω της αποξένωσης και της απομάκρυνσης του ενός από τον άλλον. Ας μην ξεχνάμε ότι οι παππούδες μας βοηθούσαν ο ένας τον άλλο στα χωράφια. Πήγαιναν για εργασία με χαρά και τραγούδια. Οι γυναίκες θήλαζαν παιδιά άλλων γυναικών όταν δεν είχαν γάλα. Τίποτα δεν πήγαινε χάμένο. Ότι δεν χρειαζόμουν εγώ και με περίσσευε το αντάλλαζα με κάποιο άλλο είδος. Είναι κρίμα σήμερα να σαπίζουν πατάτες σε αποθήκες να θάβονται φρούτα σε χωματερές και να μένουν αχρησιμοποίητοι τόνοι σιταριού απλώς λόγω μη συμφωνίας στην τιμή, την ώρα μάλιστα που πολλοί άνθρωποι πεινάνε αλλά και την ώρα που στο σπίτι μας τη “Μητέρα Γη” υπάρχουν πολλές περιοχές που το νερό (το οποίο είναι απαραίτητο για τα ποτίσματα) έχει μειωθεί επικίνδυνα.

Σε μερικές Ελληνικές πόλεις αλλά και σε πολλές ξένες χώρες έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν αχρήματες κοινωνίες υποστηρίζοντας ο ένας τον άλλο. Πoιο το νόημα να κάθομαι άπραγος χωρίς να μπορώ να προσφέρω υπηρεσίες στους συνανθρώπους μου αλλά και χωρίς να μπορώ να έχω κι εγώ τη δυνατότητα απολαβής αντίστοιχα άλλων υπηρεσιών και αγαθών. Εγώ δεν έχω αλλάξει, ότι μπορούσα να κάνω μπορώ και τώρα. Ό,τι μας μειώνονται τα χρήματα που έχουμε δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να ζούμε. Ας πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Ας βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας, ας βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο.Αλληλεγγύη , Αγάπη , Αξιοπρέπεια στη Ζωή.

Πρότασή μας είναι η ανταλλακτική κοινότητα του “Πελίτι” στην οποία συμμετέχουν 150 οικογένειες απ’όλη την Ελλάδα. Είναι ένα σημείο αναφοράς στο οποίο καταθέτουμε τι προσφέρουμε και τι ζητάμε. Οι προσφορές ποικίλες : από αγροτικά είδη, φιλοξενία, φύλαξη παιδιού, οικιακές εργασίες , διάθεση γης για καλλιέργεια , μαθήματα ξένων γλωσσών, εναλλακτικές θεραπείες και πολλά άλλα. Λειτουργεί από το 2002 και ανάμεσα στους συμμετέχοντες έχουν δημιουργηθεί ισχυροί δεσμοί.

Η εναλλακτική κοινότητα του Πελίτι είναι σαν μια ζεστή αγγαλιά. Εκτός από το δίκτυο ανταλλαγών έχει καταφέρει ένα σπουδαίο έργο, τη διατήρηση ντόπιων ποικιλιών, την κληρονομιά από τους προγόνους μας αλλά και τη διατήρηση των αυτόχθονων ζώων, με πολλές διακρίσεις σε τοπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η καρδιά του Πελίτι είναι ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης και η έδρα του είναι στο Παρανέστι του Ν.Δράμας. Μπορείτε να μπείτε και σεις σ’αυτήν την κοινότητα τηλεφωνώντας στο: 25240-22059 καθημερινά από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή 9:00-13:00 και να ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα: http://www.peliti.gr

 

Last Updated on Tuesday, 03 May 2011 19:28
 
<< Start < Prev 101 102 Next > End >>

Page 102 of 102

Χορτοφαγικες Συνταγες

Δικτυο Ανταλλαγης Σπορων

Δικτυο Ανταλλαγων

ΟΙ ΦΙΛΟΙ

 

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ

Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr παρέχει πληροφορίες.
Οι πηγές, τα άρθρα, τα βιβλία, οι σύνδεσμοι και όλο το υλικό που χρησιμοποιείται σ'αυτήν έχουν ως μοναδικό σκοπό την πληροφόρηση των επισκεπτών και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εξειδικευμένη βοήθεια, την επαγγελματική κρίση ή την παροχή θεραπείας ενός επαγγελματία της Υγείας/Διατροφής.
Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες που παρέχονται.
Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ ή οπουδήποτε στο internet είναι χρήσιμες αλλά δεν αντικαθιστούν την βοήθεια των ειδικών.