Άρθρα

Who's Online

We have 17 guests online


2011-09-15" Ανταλλακτικό Παζάρι σε εβδομαδιαία βάση από το Δίκτυο Ανταλλαγών" PDF Print E-mail
Written by Anastasia   
Friday, 23 September 2011 22:47

 

Στο δίκτυο μπήκαν και εμπορικά καταστήματα της πόλης μας τα οποία ένα μέρος της τιμής του προϊόντος το ανταλλάσσουν με «ήλιους». Τονίζεται ακόμη μια φορά ο βασικός κανόνας του Δικτύου Ανταλλαγών ότι : Μέσα στο δίκτυο δεν πουλάμε και δεν αγοράζουμε, μόνο ανταλλάσσουμε. Σκοπός του δικτύου δεν είναι να υποκαταστήσει το ευρώ ή να κάνει ζημιά στην αγορά. Αντιθέτως, μπορεί να ενισχύσει και να βοηθήσει την τοπική αγορά. Ας υποθέσουμε ότι ένα κατάστημα με ρούχα έχει καθαρά έσοδα από τις πωλήσεις του 1.000 ευρώ το μήνα. Αν όμως έδινε τη δυνατότητα σε μέλη του δικτύου να πάρουν ένα ρούχο ανταλλάσσοντας ένα μέρος της τιμής του θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδά του σε 1000 ευρώ και 400 ήλιους. Με τους ήλιους θα μπορούσε να πάρει τρόφιμα, να έχει άτομο για καθαριότητα, γυναίκα για σίδερο, κηπουρό ή και ιδιαίτερα μαθήματα για το παιδί του.

"Το Δίκτυο Ανταλλαγών ξεκινάει Εβδομαδιαίο Ανταλλακτικό Παζάρι"


Το Δίκτυο Ανταλλαγών εξελίσσεται καθημερινά, εκτιμώντας τις νέες προοπτικές που ανοίγονται μέσα από το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται. Έτσι, αποφασίστηκε η λειτουργία εβδομαδιαίου ανταλλακτικού παζαριού όπου τα μέλη παρευρίσκονται στον ίδιο χώρο και ανταλλάσουν τα προϊόντα τους (κυρίως οπωροκηπευτικά - φαγώσιμα). Με τον τρόπο αυτό, αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις, δεν πάει τίποτα χαμένο από τον κήπο μας και κυρίως μειώνουμε το κόστος της ζωής μας. Δίνουμε έτσι και το κίνητρο στα μέλη που έχουν γη να την καλλιεργήσουν. Παραγωγοί που δεν μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους με χρήματα, μπορούν να τα ανταλλάξουν. Μπορούμε πολύ εύκολα να γλυτώσουμε χρόνο αλλά και να καλύψουμε πραγματικά πολλές πρώτες ανάγκες μας εξοικονομώντας αγαθά με πολλαπλά θετικά αποτελέσματα για τα νοικοκυριά, την πόλη και τον πλανήτη μας.

Στο εβδομαδιαίο ανταλλακτικό παζάρι, άτομα που εργάζονται και δεν έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν απαιτητικά αλλά απαραίτητα για την καθημερινή υγιεινή διατροφή οπωροκηπευτικά, όπως για παράδειγμα η φύτρα από σπόρους, μπορούν να τα προμηθευτούν από το ανταλλακτικό παζάρι. Μπορούμε, επίσης, κατόπιν άμεσης συνεννόησης να καλύπτουμε ο ένας τις ανάγκες του άλλου. Δημιουργείται, έτσι, αλληλεγγύη και πραγματικό ενδιαφέρον. Μέσα από την ζήτηση θα δημιουργηθεί και η προσφορά.  Στο ίδιο ωράριο θα λειτουργεί για τα μέλη του δικτύου και ένα χαριστικό παζάρι με ρούχα, παπούτσια, είδη σπιτιού και άλλα είδη. Στο ωράριο αυτό όποιος συμπολίτης μας θέλει να προμηθευτεί σπόρους από παραδοσιακές ποικιλίες θα υπάρχουν διαθέσιμοι μέσα από το Δίκτυο Σπόρων της Μητέρας Γης.

Το ανταλλακτικό παζάρι λειτούργησε για πρώτη φορά με ιδιαίτερη επιτυχία, την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011 από τις 17:00 έως τις 20:00 και θα επαναλαμβάνεται κάθε Τετάρτη . Όποιος επιθυμεί να συμμετέχει, να γραφτεί στο Δίκτυο ή απλώς να πάρει πληροφορίες μπορεί να επικοινωνήσει στο τηλ. 6997084901.

Με το Δίκτυο Ανταλλαγών δίνεται η δυνατότητα σε πολλές οικογένειες να συνεχίζουν μέσα από τις ανταλλαγές να απολαμβάνουν υπηρεσίες και προϊόντα, κάτι που θα ήταν απαγορευτικό με τη σημερινή οικονομική κατάστασή που επικρατεί.

Βασική μας επιδίωξη είναι να αποτελέσουμε ένα δίκτυο αλληλοϋποστήριξης, όπου χέρι με χέρι θα υποστηρίζουμε την τοπική οικονομία μας και θα συνεχίσουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια. Μέσα από τα Δίκτυα Ανταλλαγών δίνεται η δυνατότητα και σε άτομα με κάποια αναπηρία, σε συνταξιούχους αλλά και σε άλλα άτομα που δεν έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν να ανταλλάσσουν και να είναι χρήσιμα μέλη της κοινωνίας. Έτσι δημιουργείται μια υγιής κοινωνία που όλοι προσφέρουν αυτά που τους περισσεύουν και απολαμβάνουν αυτά που χρειάζονται.

 

Last Updated on Thursday, 08 November 2012 22:53
 

Χορτοφαγικες Συνταγες

Δικτυο Ανταλλαγης Σπορων

Δικτυο Ανταλλαγων

ΟΙ ΦΙΛΟΙ

 

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ

Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr παρέχει πληροφορίες.
Οι πηγές, τα άρθρα, τα βιβλία, οι σύνδεσμοι και όλο το υλικό που χρησιμοποιείται σ'αυτήν έχουν ως μοναδικό σκοπό την πληροφόρηση των επισκεπτών και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εξειδικευμένη βοήθεια, την επαγγελματική κρίση ή την παροχή θεραπείας ενός επαγγελματία της Υγείας/Διατροφής.
Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες που παρέχονται.
Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ ή οπουδήποτε στο internet είναι χρήσιμες αλλά δεν αντικαθιστούν την βοήθεια των ειδικών.