Άρθρα

Who's Online

We have 16 guests online


2011-08-08 Έκκληση προς τους αρμόδιους δήμους για αποτελεσματική αντιμετώπιση της ρύπανσης στις Αλυκές, Κορινό, Πλατανόδασος, Πέλεκας PDF Print E-mail
Thursday, 18 August 2011 14:48


ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

 

Η Οικολογική Ομάδα "Μητέρα Γη" ζητάει από τους αρμόδιους φορείς να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να δούμε επιτέλους καθαρές τις ακτές μας, αλλά και κάθε γωνιά του νομού μας.

Σε πρώτη φάση κάνουμε έκκληση για την ανάληψη μιας μεγάλης εκστρατείας ώστε να καθαριστούν οι ακτές του πανέμορφου υγροβιότοπου, λιμνοθάλασσας, των Αλυκών Κίτρους. Μια περιοχή που εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο «Natura 2000», προστατεύεται από τη «Συνθήκη Ramsar» και έχει αναγνωριστεί ως «Περιοχή Ειδικής Προστασίας». Σε αυτή έχουν παρατηρηθεί 163 είδη πουλιών, από τα οποία 51 φωλιάζουν εκεί, ενώ 8 είναι διεθνούς σημασίας. Ακόμη, υπάρχει μεγάλη ποικιλία αμφίβιων, ερπετών, ανόστρακων καρκινοειδών, αλλά και σπάνιων φυτών. Ωστόσο, οι ακτές αυτές είναι γεμάτες κυριολεκτικά από κάθε λογής απόβλητα, τοξικά και μη, που βάζουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των πουλιών και γενικότερα της πανίδας, ενώ ταυτόχρονα μολύνουν τα υπόγεια νερά, τη γη και τη θάλασσα με επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα της σπάνιας χλωρίδας, στη ζωή των θαλάσσιων οργανισμών και στην υγεία των ανθρώπων. Το τοπίο είναι αποκρουστικό, σε μια περιοχή που θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο πολλαπλών ήπιων μορφών εκμετάλλευσης με σεβασμό στο περιβάλλον και πόλο έλξης τουριστών.

 

Παρόμοιο σκηνικό υπάρχει στον Κορινό, στο Πλατανόδασος, στην Ν. Έφεσο, στον Λεύκο Ποταμό (Πέλεκα) και σε πολλά άλλα σημεία του νομού μας. Οι συνειδητοποιημένοι πολίτες δεν μπορούμε να δεχτούμε άλλο αυτήν την κατάσταση. Νοιώθουμε ντροπή και αναξιότητα στην εικόνα του τόπου όπου ζούμε, του τόπου που πρέπει να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Πώς περιμένουμε να αυξηθεί ο τουρισμός μας με αυτή την εικόνα, μια πηγή εσόδων τόσο σημαντική για τον νομό μας;

Επιτέλους ας γίνει μια αποτελεσματική κίνηση αντιμετωπίζοντας ριζικά τις αιτίες του προβλήματος. Πρέπει να αναληφθεί ουσιαστική δράση από όλους τους Δήμους του Νομού που να περιλαμβάνει:

  • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών και συστηματική ενημέρωση των μαθητών των σχολείων, για τις συνέπειες της ρύπανσης από την ανεξέλεγκτη απόρριψη σκουπιδιών
  • Ανάπτυξη κατάλληλης υποδομής για τη συλλογή και σωστή απόρριψη των αποβλήτων σε ευαίσθητες περιοχές
  • Εντοπισμός των κύριων πηγών ρύπανσης και των αιτιών του προβλήματος
  • Κατάρτιση και τήρηση προγραμμάτων καθαρισμού των ακτών, συλλογής και σωστής διάθεσης των αποβλήτων και τακτικός έλεγχος της ορθής λειτουργίας των προγραμμάτων αυτών
  • Εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» με επιβολή χρηματικών προστίμων εάν κριθεί αναγκαίο και την υποχρέωση πλήρους αποκατάστασης του περιβάλλοντος από το ρυπαίνονται.

Απαιτούμε τον άμεσο καθαρισμό των ακτών των Αλυκών Κίτρους από τα συνεργεία καθαριότητας του δήμου Πύδνας - Κολινδρού. Περιμένουμε την ουσιαστική συμβολή και των μυδοκαλλιεργητών της περιοχής, που θεωρούμε ότι ευθύνονται κατά το μέγιστο ποσοστό στη ρύπανση, όπως φαίνεται και από το είδος των αποβλήτων.

Εμείς έχουμε όλη την διάθεση να συμβάλλουμε ενεργά στο όλο εγχείρημα, με την κινητοποίηση εθελοντικών ομάδων, βοηθώντας τα συνεργεία καθαρισμού του δήμου, με την προϋπόθεση ότι θα δοθούν οι εγγυήσεις ανάληψης ουσιαστικής δράσης από το δήμο Πύδνας – Κολινδρού όπως εκφράστηκαν παραπάνω, για να διασφαλίσουμε ότι η πανέμορφη φύση μας θα διατηρείται πάντα καθαρή. Ας μετατρέψει ο δήμος Πύδνας - Κολινδρού την εγκληματική αδιαφορία σε δράση, ώστε να αποτελέσει λαμπρό παράδειγμα διαχείρισης αποβλήτων και για τους άλλους δήμους του νομού μας. Ας μην τα ρίχνουμε όλα στους άλλους και ας αναλάβει ο καθένας το μερίδιο των ευθυνών του για την αειφόρο ανάπτυξη, για τις επόμενες γενιές.

 

Last Updated on Thursday, 18 August 2011 15:31
 

Χορτοφαγικες Συνταγες

Δικτυο Ανταλλαγης Σπορων

Δικτυο Ανταλλαγων

ΟΙ ΦΙΛΟΙ

 

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ

Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr παρέχει πληροφορίες.
Οι πηγές, τα άρθρα, τα βιβλία, οι σύνδεσμοι και όλο το υλικό που χρησιμοποιείται σ'αυτήν έχουν ως μοναδικό σκοπό την πληροφόρηση των επισκεπτών και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εξειδικευμένη βοήθεια, την επαγγελματική κρίση ή την παροχή θεραπείας ενός επαγγελματία της Υγείας/Διατροφής.
Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες που παρέχονται.
Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ ή οπουδήποτε στο internet είναι χρήσιμες αλλά δεν αντικαθιστούν την βοήθεια των ειδικών.