Άρθρα

Who's Online

We have 18 guests online


Μανιταροεξόρμηση PDF Print E-mail
Written by Anastasia   
Friday, 21 October 2011 07:03

 

Βγήκαν στο Βουνό για μανιτάρια

Κατσάρας Κων/νος

Οι μανιταρόφιλοι Πιερίας στην προσπάθεια τους να ενημερώσουν και να φέρουν κοντά  τους, στον παραμυθένιο κόσμο των μανιταριών, τους συμπολίτες τους, διοργάνωσαν σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελλήνων Ορειβατών (ΣΕΟ) Κατερίνης, και την Οικολογική Ομάδα «Μητέρα Γη» εκδήλωση, το Σάββατο 15 Οκτωβρίου και Κυριακή 16 Οκτωβρίου  2011, που περιλάμβανε εξόρμηση, συλλογή, ταυτοποίηση, καταγραφή, έκθεση και ομιλίες για τα άγρια μανιτάρια.

«Μανιταροεξόρμηση» στην Άνω Μηλιά

Την πρώτη, βροχερή και κρύα ημέρα της εκδήλωσης, αρκετοί θαρραλέοι μανιταρόφιλοι συγκεντρώθηκαν στον αύλειο χώρο στον αύλειο χώρα του LIDL (περιοχή Ανδρομάχης), όπου στη συνέχεια με τα υπάρχοντα ιδιωτικά ΙΧ ανηφόρησαν στην άνω Μηλιά για συλλογή μανιταριών .

Η περιοχή αυτή, με τα υπέροχα πευκοδάση, και δάση οξιάς, παρέχει  εκλεκτούς βιότοπους.  Η ανάπτυξη των μανιταριών στην εποχή αυτή του φθινοπώρου έπρεπε να βρίσκεται στο ζενίθ της. Ωστόσο, επειδή το καλοκαίρι δεν έπεσαν βροχές και το έδαφος παρέμεινε άνυδρο,  οι προσδοκίες μας να βρούμε πλούσια  σοδιά μανιταριών ήταν σχετικά περιορισμένες. Μολονότι οι περιζήτητοι Βωλίτες δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί,  οι φίλοι του μανιταριού κατόρθωσαν να εντοπίσουν και να συλλέξουν μια μεγάλη ποικιλία, πάνω από 50 διαφορετικά είδη μανιταριών, τα οποία την επομένη χρησιμοποιήθηκαν για την καθορισμένη έκθεση.  Από τα ευρήματα της ημέρας ξεχώρισαν το Boletus edulis (Βωλίτης ο εδώδιμος ) και  το Boletus pinophilus  (Βωλίτης ο πευκόφιλος) του Giugeppe Gioffre. Αλλά και τα καλάθια των άλλων μανιταροσυλλεκτών ήταν σχεδόν γεμάτα. Οι τολμηροί μανιταροσυλλέκτες  παρά τη συνεχιζόμενη βροχή, το κρύο και τη δίωρη περιπλάνηση  μέσα στα δάση του χωριού, όπως φάνηκε, έμειναν ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι από τη συγκομιδή τους και την εκπαιδευτική πορεία. Η επιστροφή στην Κατερίνη διακόπηκε από μια μισάωρα  παραμονή στην ταβέρνα «Κτήμα του Ηρακλή», όπου και με ζεστό βουνίσιο τσάι ή τσίπουρο, προσπάθησαν να ανεβάσουν την μειωμένη θερμοκρασία του σώματος.

Σεμινάριο στην αίθουσα του Δημαρχείου της Κονταριώτισσας.

Η δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης συμπεριλάμβανε τη μανιταροέκθεση και το μανιταροσεμινάριο. Ιδιαίτερη εντύπωση και ενθουσιασμό προκάλεσε η έκθεση των συλλεχθέντων μανιταριών. Γύρο στα 40 διαφορετικά μανιτάρια, χωρισμένα σε φαγώσιμα, μη εδώδιμα και  δηλητηριώδη, τοποθετήθηκαν σε τρία μεγάλα τραπέζια, όπου και ταυτοποιήθηκαν και καταγράφηκαν από τον κ. Καθηγητή Μυκητολόγο Αθανασίου Ζαχαρία .

Ένας καινούργιος κόσμος ανοιγόταν μπροστά στα μάτια του περίεργου κοινού, που γοητευμένο παρακολουθούσε τον κ. Αθανασίου να περιγράφει τα πολύμορφα και ποικιλόχρωμα αυτά πλάσματα του δάσους και όχι μόνο.

Με έκπληξη ζωγραφισμένη στα μάτια μικρών και μεγάλων ακροατών,  άκουγαν ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερα από 3 000 διαφορετικά μανιτάρια, ενώ εμείς μονάχα γνωρίζουμε δύο το πολύ τρία διαφορετικά είδη, που βάζουμε μαγειρεμένα στο πιάτο μας. Μετά την μανιταροέκθεση ακολούθησαν δύο ενδιαφέροντα θέματα μανιταρογνωσία, από το συμπολίτη μας Κατσάρα Κων/νο και τον Αθανασίου Ζαχαρία, με προβολή διαφανειών. Η εκδήλωση έκλεισε με επίσκεψη σε ταβέρνα του χωριού, όπου δοκιμάστηκαν μανιταρόσουπα και ψημένες λειχουδιές μανιταριών.

 

Last Updated on Tuesday, 30 October 2012 12:02
 

Χορτοφαγικες Συνταγες

Δικτυο Ανταλλαγης Σπορων

Δικτυο Ανταλλαγων

ΟΙ ΦΙΛΟΙ

 

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ

Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr παρέχει πληροφορίες.
Οι πηγές, τα άρθρα, τα βιβλία, οι σύνδεσμοι και όλο το υλικό που χρησιμοποιείται σ'αυτήν έχουν ως μοναδικό σκοπό την πληροφόρηση των επισκεπτών και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εξειδικευμένη βοήθεια, την επαγγελματική κρίση ή την παροχή θεραπείας ενός επαγγελματία της Υγείας/Διατροφής.
Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες που παρέχονται.
Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ ή οπουδήποτε στο internet είναι χρήσιμες αλλά δεν αντικαθιστούν την βοήθεια των ειδικών.