Άρθρα

Who's Online

We have 4 guests online


2012-6-3 Μανιτάρια Στέφανος Διαμαντής - Δασολόγος PDF Print E-mail
Saturday, 09 June 2012 16:24

 

Ομιλία του καθηγητή Δασολογίας, κ. Στέφανου Διαμαντή στην Άνω ΜηλιάΜΑΝΙΤΑΡΟΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Το «κυνήγι» των μανιταριών στην Άνω Μηλιά.

Σύντομη περιγραφή της μανιταροσυλλογής στο βιότοπο της Άνω Μηλιάς και της ανοιξιάτικης μανιταρο-εκδήλωσης.

Στις 2 Ιουνίου μετά  από μια δεκαπεντάλεπτη συζήτηση και εισαγωγή γύρω από το άγρια μανιτάρια, μια μεγάλη ομάδα από 30 άτομα (μανιταρόφιλοι και άλλοι  περίεργοι, που ενδιαφέρονται για το μανιτάρι) συγκεντρώθηκαν στην Άνω Μηλιά για συλλογή μανιταριών. Τα μέλη της Επιτροπής των μανιταροφίλων τους οδήγησαν , σε δύο ομάδες , σε διάφορους μανιταρότοπους της περιοχής.

Στην αρχή κυριάρχησε η αμφιβολία και ο σκεπτικισμός, που ήταν ιδιαίτερα ζωγραφισμένος στο πρόσωπο των αρχάριων μανιταροσυλλεκτών. Μετά όμως από δέκα λεπτά πορείας  στο δάσος και με τα πρώτα ευρήματα μανιταριών, τα αισθήματα αυτά εξανεμίστηκαν.  Η

«όρεξη» για το κυνήγι των μαγικών, μυθικών αυτών, πολύχρωμων υπάρξεων  του δάσους άνοιξε και ταυτόχρονα αυξήθηκε η προσοχή και ο ενθουσιασμός για τη συλλογή τους.  Το μάζεμα μανιταριών προκάλεσε μεγάλη ευχαρίστηση και μετά από τρίωρη πορεία στο δάσος, τα καλάθια των συλλεκτών γέμισαν. Ο αριθμός των ευρημάτων έφτασε γύρω στα 60 διαφορετικά δείγματα.  Το νούμερο αυτό προκάλεσε θαυμασμό και άκουγες τους συλλέκτες να λένε μεταξύ τους,  δεν πίστευα ότι θα δω τόσα πολλά και διαφορετικά μανιτάρια στη φύση. Παρόλα αυτά οι μανιταροσυλλέκτες φρόντισαν, ώστε κατά τη διάρκεια του μαζέματος ν’ αφήνουν μερικά μανιτάρια στους βιότοπους, ιδιαίτερα τα ώριμα, που έφεραν εκατομμύρια σπόρια (όργανα αναπαραγωγής τους),  έτσι ώστε την επόμενη σαιζόν, στον ίδιο μανιταρότοπο να ξαναβρούνε τα λαχταριστά μανιτάρια τους.

Με πλούσια σοδειά, οι μανιταροσυλλέκτες  γύρισαν στο Καταφύγιο  του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου (ΕΟΣ) Κατερίνη, όπου υπό την εποπτεία του εξαίρετου μυκητολόγου κ. Διαμαντή έγινε η αναγνώριση και διαχωρισμός σε εδώδιμα (φαγώσιμα), μη εδώδιμα και τοξικά. Οι ευδιάθετοι, «μανιταροκυνηγοί», αφού ευχαρίστησαν στους διοργανωτές για τις ευχάριστες ώρες μανιταροσυλλογής, πήραν τα εδώδιμα μανιτάρια μαζί τους, για να απολαύσουν στο σπίτι τους, τις λειχουδιές που οι ίδιοι ανίχνευσαν και μάζεψαν στο δάσος.

Στις 3 Ιουνίου  πάνω από 50 ενδιαφερόμενοι μανιταρόφιλοι επισκέφθηκαν το Καταφύγιο του ΕΟΣ Κατερίνης, όπου ο ερευνητής της Ελληνικής μυκητοχλωρίδας, Καθηγητής της δασολογίας, κ. Στέφανος Διαμαντής, παρουσίασε  σε απλή γλώσσα και πολυάριθμες έγχρωμες φωτογραφίες, το μαγικό κόσμο των μανιταριών. Αναφέρθηκε ειδικά στα σημαντικότερα περίπου 30 φαγώσιμα μανιτάρια και επέκτεινε την ενημέρωσή του και στη μαγειρική των μανιταριών, χωρίς να παραλείψει,  να τονίσει, ότι εμείς οι μανιταρόφιλοι οφείλουμε να σεβόμαστε τη φύση και να την προστατεύομε.

Ασφαλώς για όλους μας αυτό το πλούσιο υλικό  πληροφοριών ήταν αδύνατο να το αφομοιώσουμε. Για το λόγο αυτό, από τους διοργανωτές προγραμματίστηκε η επόμενη ΜΑΝΙΤΑΡΟΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ήδη για το φθινόπωρο!

Η Επιτροπή

 

Last Updated on Saturday, 09 June 2012 16:50
 

Χορτοφαγικες Συνταγες

Δικτυο Ανταλλαγης Σπορων

Δικτυο Ανταλλαγων

ΟΙ ΦΙΛΟΙ

 

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ

Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr παρέχει πληροφορίες.
Οι πηγές, τα άρθρα, τα βιβλία, οι σύνδεσμοι και όλο το υλικό που χρησιμοποιείται σ'αυτήν έχουν ως μοναδικό σκοπό την πληροφόρηση των επισκεπτών και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εξειδικευμένη βοήθεια, την επαγγελματική κρίση ή την παροχή θεραπείας ενός επαγγελματία της Υγείας/Διατροφής.
Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες που παρέχονται.
Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ ή οπουδήποτε στο internet είναι χρήσιμες αλλά δεν αντικαθιστούν την βοήθεια των ειδικών.