Άρθρα

Who's Online

We have 5 guests online


Βασίλειος Γ. Μποτζώρης - ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ PDF Print E-mail
Monday, 25 March 2013 23:43

 

Διάλεξη το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 18:30 από τον ιατρό Μποτζώρη Bασίλειο

Πάνω αίθουσα "Εκάβης"

με θέμα:

Εναλλακτικές και Συμπληρωματικές Θεραπείες: ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ:

Ποια η Θέση τους στην Αντιμετώπιση των Μυοσκελετικών Παθήσεων.

Αρθρίτιδα, οστεοπόρωση, «ρευματισμοί», οσφυαλγία και αυχεναλγία, σύνδρομα περιοχικού πόνου, ο μυοσκελετικός πόνος γενικά αποτελεί την συχνότερη αιτία και τον βασικότερο λόγο επισκέψεως στον γιατρό.

Όταν πονάμε νιώθουμε ανεπαρκείς να ανταποκριθούμε στις καθημερινές απαιτήσεις της ζωής- επαγγελματικής, οικογενειακής, κοινωνικής- επηρεάζεται πέρα από την σωματική και η ψυχολογική μας διάθεση και πνευματική απόδοση. Μπορεί ακόμη ο μυοσκελετικός πόνος να οδηγήσει- αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα- σε παροδική ή και μόνιμη σωματική αναπηρία, σε κατάθλιψη, διαταράσσοντας γενικά την κατάσταση υγείας του ατόμου με δραματικές συχνά συνέπειες.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής με τα δυτικά πρότυπα έχει οδηγήσει σε αύξηση των παθήσεων του μυοσκελετικού, είτε πρόκειται για αυτοάνοσες ή για εκφυλιστικές διαταραχές. Σε πολλές περιπτώσεις η φαρμακευτική προσέγγιση δίνει λύσεις σε τέτοια προβλήματα, αλλού όμως αποδεικνύεται είτε ανεπαρκής ή συνοδεύεται από σοβαρές παρενέργειες. Κυριότερο επίσης είναι ότι η χρήση φαρμάκων δεν ενδείκνυται ποτέ σχεδόν για την πρόληψη των μυοσκελετικών παθήσεων και την προαγωγή της ψυχοσωματικής υγείας. «Κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν» ισχυρίζονταν ορθά οι πρόγονοί μας.

Μπορεί άραγε να αποτελέσουν οι καλούμενες «εναλλακτικές» ή «συμπληρωματικές» θεραπείες λύση για τον σύγχρονο άνθρωπο; Λειτουργούν προληπτικά ή και θεραπευτικά;  Μήπως μπορούν να συνδυαστούν με την κλασική θεραπευτική προσφέροντας  ακόμη μεγαλύτερο αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση των μυοσκελετικών νοσημάτων;

Δίαιτα και άσκηση, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, συμπληρώματα διατροφής, ορθοκυτταρική ιατρική,  βελονισμός,  yoga και tai-chi έχουν μπει για τα καλά στο λεξιλόγιο ασθενών και ιατρών με ευρύτερο φάσμα αναζήτησης ορθότερων τρόπων και πρακτικών προαγωγής της υγείας. Με επιστημονικά κριτήρια επιχειρείται στην παρουσίαση αυτή να προσεγγισθούν οι προαναφερθείσες μορφές θεραπείας, ώστε να γίνει αντιληπτός ο ρόλος τους από το ευρύ κοινό - ειδικό και μη- στην σύγχρονη θεραπευτική των μυοσκελετικών νοσημάτων.

Βασίλειος Γ. Μποτζώρης

Ιατρός Ρευματολόγος

 

Last Updated on Thursday, 11 July 2013 17:18
 

Χορτοφαγικες Συνταγες

Δικτυο Ανταλλαγης Σπορων

Δικτυο Ανταλλαγων

ΟΙ ΦΙΛΟΙ

 

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ

Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr παρέχει πληροφορίες.
Οι πηγές, τα άρθρα, τα βιβλία, οι σύνδεσμοι και όλο το υλικό που χρησιμοποιείται σ'αυτήν έχουν ως μοναδικό σκοπό την πληροφόρηση των επισκεπτών και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εξειδικευμένη βοήθεια, την επαγγελματική κρίση ή την παροχή θεραπείας ενός επαγγελματία της Υγείας/Διατροφής.
Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες που παρέχονται.
Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ ή οπουδήποτε στο internet είναι χρήσιμες αλλά δεν αντικαθιστούν την βοήθεια των ειδικών.