Άρθρα

Who's Online

We have 6 guests online


ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΣΠΟΡΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ ΜΠΑΞΕ PDF Print E-mail
Saturday, 27 April 2013 22:42

ΣΤΑΓΙΑΤΕΣ ΠΗΛΙΟΥ 10 ΕΩΣ 12 ΜΑΙΟΥ 2013

Είναι η τέταρτη χρονιά που η Α.Π.Ο.ΔΡΑΣΗΣ  και ο Αιγίλοπας οργανώνουμε τη Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουμε ό,τι έχει απομείνει από τους παραδοσιακούς σπόρους και να διαδώσουμε την ιδέα του οικολογικού κήπου.

Το κεντρικό σύνθημα φέτος είναι: «Κοινωνικοί αγώνες και φυσικά αγαθά». Η ληστρική και με βία επιβαλλόμενη εκμετάλλευση των φυσικών αγαθών όπως οι σπόροι, το νερό, το έδαφος και το υπέδαφος, τα δάση και το περιβάλλον, υποβαθμίζει τη ζωή των τοπικών κοινωνιών και νομιμοποιεί τους κοινωνικούς αγώνες των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, των κατοίκων του Πηλίου και του Βόλου ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, αλλά και όλων όσοι αντιστέκονται σθεναρά στους σχεδιασμούς των εταιριών, των επιχειρηματιών και του κράτους για να υπερασπιστούν το περιβάλλον, την αυτονομία τους, τη ζωή τους.

Η γιορτή του παραδοσιακού σπόρου είναι ένα τμήμα από τη συνεχή ενασχόλησή μας με τη διατήρηση και διάδοση των ντόπιων σπόρων που περιλαμβάνει την σπορά, τη φύτευση την καλλιέργεια και τη συγκομιδή τόσο στους ατομικούς – οικογενειακούς κήπους όσο και στον κοινοτικό κήπο-μπαξέ των Σταγιατών (αυλή Κοινοτικού Κέντρου Παράδοσης και Πολιτισμού). Επίσης καταγράφουμε τα χαρακτηριστικά των ποικιλιών στην προσπάθειά μας να δημιουργηθεί μια τράπεζα - αρχείο σπόρων και φυτών του Πηλίου και της ευρύτερης περιοχής μας. Η δραστηριότητά μας αυτή εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια που γίνεται στην Ελλάδα και παγκόσμια για τη διάσωση και διάδοση των σπόρων και την προώθηση της οικολογικής πρακτικής στη γεωργία.

Στο χώρο της γιορτής θα λειτουργεί έκθεση - παζάρι οικολογικών προϊόντων. Επίσης θα υπάρχει πληροφοριακό υλικό και έντυπα για τους σπόρους, την οικολογική γεωργία, το νερό, τους αγώνες των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού καθώς και κοινωνικές ομάδες αντίστασης και δράσης. Τέλος θα οργανωθούν εργαστήρια πρακτικών γνώσεων για παιδιά  και μεγάλους.

 

Last Updated on Saturday, 04 May 2013 15:12
 

Χορτοφαγικες Συνταγες

Δικτυο Ανταλλαγης Σπορων

Δικτυο Ανταλλαγων

ΟΙ ΦΙΛΟΙ

 

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ

Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr παρέχει πληροφορίες.
Οι πηγές, τα άρθρα, τα βιβλία, οι σύνδεσμοι και όλο το υλικό που χρησιμοποιείται σ'αυτήν έχουν ως μοναδικό σκοπό την πληροφόρηση των επισκεπτών και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εξειδικευμένη βοήθεια, την επαγγελματική κρίση ή την παροχή θεραπείας ενός επαγγελματία της Υγείας/Διατροφής.
Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες που παρέχονται.
Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ ή οπουδήποτε στο internet είναι χρήσιμες αλλά δεν αντικαθιστούν την βοήθεια των ειδικών.