Άρθρα

Who's Online

We have 30 guests online


Οικογιορτή Κατερίνης 2013 Ομιλία Δημήτρη Κουματσιούλη,εργάτη της ΒΙΟ.ΜΕ. μέσα από την διαδικασία της βίωσης της εμπειρίας του εγχειρήματος για την συνεργατική λειτουργία του εργοστασίου PDF Print E-mail
Monday, 30 September 2013 21:19

Με χαρά θα υποστηρίξουμε τον αγώνα τους!

Όποιος επιθυμεί να προμηθευτεί τα προϊόντα που παράγει η Βιομέ από την Κατερίνη μπορεί να τηλ. στο 6932651183

Για όποιον άλλο θέλει να υποστηρίξει την ΒΙΟ.ΜΕ μπορεί να επικοινωνήσει στο τηλ της:  2313031154

Η ΒΙΟ.ΜΕ παράγει οικολογικά καθαριστικά με βάση το ελαιόλαδο μια γκάμα που περιλαμβάνει: σκόνη πλυντηρίου, υγρό πλυντηρίου ρούχων, μαλακτικό ρούχων, υγρό σαπούνι χεριών, καθαριστικό γενικής χρήσης, υγρό πιάτων, καθαριστικό τζαμιών, εκθαμβωτικό πλυντηρίου πιάτων και καθαριστικό αλάτων.

 

Παρακάτω ακολουθεί το μήνυμα των εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕ προς όλους μας, ας τους γνωρίσουμε .....

 

Οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ. μέσα από την διαδικασία της βίωσης της εμπειρίας του εγχειρήματος για την συνεργατική λειτουργία του εργοστασίου

Του καταλυμένου εργοστασίου της ΒΙΟ.ΜΕ.

Όταν μετά την εγκατάλειψη του εργοστασίου τον Ιούλιο του 2011 από την εργοδοσία , οι εργάτες μέσα από την συνέλευση του σωματείου που προϋπήρχε έτσι κι αλλιώς  αποφάσισε την επαναλειτουργία του εργοστασίου  με κάθε μέσο.

Και εκεί μπήκε η ιδέα να λειτουργήσουμε το εργοστάσιο οι εργαζόμενοι μόνοι μας χωρίς τον εργοδότη και με μεγάλο ποσοστό της συνέλευσης 97,5% υπέρ σε αυτή την ιδέα.

Και από τότε αυτό παλεύουμε να κάνουμε πράξη , στην αρχή με συχνές επισκέψεις σε πολιτικά γραφεία και συνδικαλιστική γραφειοκρατία . μα όταν είδαμε πως το μόνο που έκαναν ήταν να κερδίζουν χρόνο ης βάρος μας και τις αυτοκτονίες να γυρνάμε γύρο από  τους συναδέλφους , ανοίξαμε το θέμα προς την κοινωνία .

Άμεσος μέσα από τέτοιες διαδικασίες βρήκαμε στήριξη με υλική βοήθεια τρόφιμα και οικονομική στήριξη αλλά και ηθική στήριξη όταν μέσα στον κόσμο που απευθυνθήκαμε ήταν άνθρωποι που αυτό που λέγαμε εμείς το είχαν πρόσταγμα ζωής .

Και έτσι ξεκίνησε ένας νέος  κύκλος αγώνα που απευθυνόταν πλέον προς όλη την κοινωνία και όχι σε αυτούς που έχουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα στο μυαλό τους και θέλουν να το υλοποιήσουν έτσι κι αλλιώς .

Στοιχειοθετήσαμε όλο το πολιτικό κομμάτι του που θέλουμε να βάλουμε μπροστά όπως απόλυτη ισότητα στις αποφάσεις για την λειτουργία του συνεργατισμού και της μονάδας του εργοστασίου. Πήραμε και αποφάσεις για την πρακτική λειτουργία και ξεκινήσαμε.

Αφού διοργανώσαμε ένα καραβάνι αλληλεγγύης και βρεθήκαμε με το υπουργείο βάλαμε τα αιτήματα μας και μάλιστα είπαμε στον υπουργό πώς εμείς δεν είμαστε διευθετημένοι να περιμένουμε για μεγάλο διάστημα γιατί έχουμε ανάγκες επιβίωσης .

Και όταν είδαμε πώς το καθυστερούν πρώτα μπήκαμε στο εργοστάσιο με μια σειρά εκδηλώσεων για γίνει γνωστό και όντος έτσι έγινε .

Και μετά από λίγο περάσαμε στην παραγωγή κάποιων αλληλέγγυων προϊόντων έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ένα ελάχιστο εισόδημα για να μπορέσουμε να αντέξουμε και αυτό κάνουμε όλο αυτό το διάστημα.

Βέβαια μέσα από την κίνηση να το πλατειάσουμε όλο αυτό έγινε παγκοσμίως γνωστό και το κίνημα έχει δυναμώσει και ενισχυθεί πάρα πολύ και καλούμαστε να δώσουμε εμπειρία σε πολλές εκδηλώσεις  και εγχειρήματα που μας καλούν και πηγαίνουμε , αλλά παράλληλα έχουμε αποχτήσει και ψυχική δύναμη να ανταπεξέλθουμε σε δυσκολίες που δεν το φανταζόμασταν πριν.

Και αυτό που θέλουμε να γίνει και βάλαμε ως στόχο είναι η γενίκευση μιας τέτοιας ιδέας με σκοπό την δικτύωση την ενδυνάμωση και το κουράγιο που δίνει μια τέτοια εμπειρία στην εργατική τάξη και σε όλη την κοινωνία.

Προς το κοινωνικό ιατρείο .  Με εκτίμηση  και μεγάλη περηφάνια που είμαστε στην ίδια πλευρά !!!

Ναι έχει αλλάξει αρκετά όχι απαραίτητα και πάντα προς το καλύτερο αλλά γενικά έχουμε αποχτήσει άλλες σχέσεις από αυτές που είχαμε .

Αλλά και μερικοί πρώην συνάδελφοι που δεν συμφώνησαν με αυτό που κάναμε απομακρύνθηκαν περισσότερο.

Όσο για τους συμμετέχοντες άλλαξε κατά πολύ, και η γνώμη μας είναι γιατί σε καθημερινή βάση βρισκόμαστε όχι μόνο για να δουλέψουμε μαζί αλλά και για να  συν-αποφασίσουμε πώς θα το κάνουμε και όλοι συμμετέχουν σε αυτό στην αρχή πιο δειλά μερικοί αλλά στην συνεχεία πιο ενεργά.

Και βέβαια και κάποιοι συνάδελφοι που δεν είχαν καμία σχέση με κινήματα τώρα βλέπεις να συμμετέχουν και πολύ πιο ενεργά και με άποψη πολύ εμπεριστατωμένη.

 

Ερ2:  η κούραση ναι μας έχει καταβάλει πολλές φορές με κορυφή τον Απρίλιο του 2012 όπου ακούγαμε να αυτοκτονούν οι συν-άνθρωποι μας  ο ένας μετά τον άλλον εκεί φοβηθήκαμε  μήπως βρεθεί σε τέτοιο ψυχολογικό αδιέξοδο και κάποιος συνάδελφος και έτσι αποφασίσαμε να το ανοίξουμε στην κοινωνία και να μην μένει κλειστό στους τοίχους του εργοστασίου και σε κάποια συνδικαλιστικά γραφεία .

Τότε ήταν και η αρχή ενός νέου κεφαλαίου από εκείνη την στιγμή πέρασε σε άλλο επίπεδο όλος ο αγώνας , άμεσος κινητοποιήθηκαν πάρα πολλοί άνθρωποι, σε πρώτη φάση με τρόφιμα και κάποια οικονομική βοήθεια και στην συνεχεία με ηθική στήριξη.

Και ο αγώνας που δίναμε φαινόταν πλέον να έχει κάποιο αντίκρισμα. Και έτσι πήραμε περισσότερο κουράγιο για να συνεχίσουμε και κάθε μέρα που περνούσε αυτό δυνάμωνε και βλέπουμε σήμερα να έχει γίνει γνωστό σε μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού .

Και έχουμε δυναμώσει και εμείς σαν προσωπικότητες που νομίζουμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πράγματα που παλιότερα μας φαινόταν βουνά.

Βέβαια και τώρα συμβαίνουν διάφορα που μας απελπίζουν τουλάχιστον ένα μέρος των συναδέλφων αλλά μέσα από την συνέλευση προσπαθούμε να μεταδώσουμε την αισιοδοξία και όχι την απαισιοδοξία και κρατάμε νομίζουμε ένα πολύ καλό επίπεδο στην ψυχολογία μας  .

Τώρα όταν βάλαμε μπροστά τις μηχανές την 12/02/2013 για μας τους εργαζομένους όλα και για όλους όσους συμμετείχαν στο άνοιγμα ήταν η αποκορύφωση και ένας σταθμός όχι μόνο για την προσπάθεια μας αλλά για όλη μας την ζωή νομίζουμε.

Και εκεί έγινε και η δήλωση μας πώς πλέον η ΒΙΟ. ΜΕ. Ανήκει σε όλη την κοινωνία .

Αλλά για ένα πράγμα είμαστε απόλυτα σίγουροι  πως αν δεν είχαμε βρεθεί με τους αλληλέγγυους ανθρώπους σε εκείνη την δύσκολη φάση του αγώνα προφανώς τώρα δεν θα είχαμε την δύναμη να συνεχίσουμε .

Γιατί ένα τέτοιο μεγάλο βάρος μπορεί να το σηκώσει μόνο σύσσωμη η κοινωνία

Last Updated on Wednesday, 02 October 2013 22:13
 

Χορτοφαγικες Συνταγες

Δικτυο Ανταλλαγης Σπορων

Δικτυο Ανταλλαγων

ΟΙ ΦΙΛΟΙ

 

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ

Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr παρέχει πληροφορίες.
Οι πηγές, τα άρθρα, τα βιβλία, οι σύνδεσμοι και όλο το υλικό που χρησιμοποιείται σ'αυτήν έχουν ως μοναδικό σκοπό την πληροφόρηση των επισκεπτών και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εξειδικευμένη βοήθεια, την επαγγελματική κρίση ή την παροχή θεραπείας ενός επαγγελματία της Υγείας/Διατροφής.
Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες που παρέχονται.
Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ ή οπουδήποτε στο internet είναι χρήσιμες αλλά δεν αντικαθιστούν την βοήθεια των ειδικών.