Άρθρα

Who's Online

We have 7 guests online


Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου-Γρίβα "Διατροφή & Υγεία" PDF Print E-mail
Sunday, 13 March 2011 19:19

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαρτίου 2011 η διάλεξη της κυρίας Αλεξάνδρας Ευθυμιάδου – Γρίβα, ιατρού παθολόγου που ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Η γιατρός μαθήτευσε κοντά στον πατέρα της Τηλέμαχο Ευθυμιάδη, που έφερε την Νεο-Ιπποκρατική Ιατρική στην Ελλάδα, και ασκεί τη Φυσική Ιατρική και τη Φυτοθεραπεία για περισσότερα από 30 χρόνια. Είναι μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Φυτοθεραπείας και Αρωματοθεραπείας, γράφει και δίνει διαλέξεις σε όλη την Ελλάδα και συμμετέχει σε συνέδρια και σεμινάρια Φυσικής Ιατρικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η διάλεξη είχε τίτλο «Διατροφή και Υγεία» και η κυρία Ευθυμιάδου ανέλυσε με γλαφυρότητα τις διατροφικές συνήθειες και τις ευρύτερες αιτίες των ασθενειών ξεκινώντας από τις πρώτες ανθρώπινες κοινωνίες και φτάνοντας ως την σημερινή.

Στο ερώτημα πως δημιουργούνται οι ασθένειες, ο Ιπποκράτης για πρώτη φορά απαντάει ότι αρρωσταίνουμε από αυτά που τρώμε και ότι «η τροφή σου είναι το φάρμακό σου ή ο θάνατός σου» και καθορίζει κανόνες διατροφής για τη διατήρηση της υγείας. Οι κανόνες αυτοί διατηρήθηκαν μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα, οπότε άρχισαν να διατυπώνονται νέες θεωρείες για τη δημιουργία και θεραπεία των ασθενειών με την ανακάλυψη των μικροβίων και φαρμάκων που σκοπό είχαν την εξάλειψή τους.

Στην σημερινή εποχή βρισκόμαστε στην σχιζοφρενική κατάσταση να γνωρίζουμε πολλά γύρω από την λειτουργία του σώματός μας και ταυτόχρονα να κάνουμε τα λιγότερα για την υγεία μας. Η τροφή που θεωρείται η κατάλληλη σύμφωνα με τις σύγχρονες αντιλήψεις δεν είναι αυτή που μπορεί να μας προσφέρει τις ουσίες που είναι απαραίτητες στον οργανισμο μας για μια υγιεινή διαβίωση.

Ο άνθρωπος είναι κατά βάση καρποφάγος. Η τροφή μας είναι τα φρούτα, οι καρποί και οι βλαστοί και πρέπει να είναι σύμφωνη με τις κλιματολογικές συνθήκες καθώς θερμαίνει ή ψύχει το σώμα ανάλογα με τις αντίστοιχες ανάγκες. Επίσης, πρέπει να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στη φυσική της κατάσταση.

Κάθε έμβιος οργανισμό και, φυσικά, και ο άνθρωπος έχει έναν ειδικό μηχανισμό που αναγνωρίζει την τροφή που μπαίνει στο σώμα μας και αντιστέκεται με διάφορους τρόπους στις τροφές που δε μπορεί να αναγνωρίσει και να διασπάσει. Αυτή είναι μια βασική αιτία για τη δημιουργία της αρρώστειας.

Στην εποχή μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια δαιδαλώδη διατροφική κατάσταση που οφείλεται και στις διατρεβλωμένες αντιλήψεις για το τι είναι σωστό και υγιεινό για τον άνθρωπο αλλά και σε διαδικασίες παραμόρφωσης των τροφίμων όπως είναι οι μεταλλάξεις. Μετά το 1935 τα μεταλλαγμένα τρόφιμα άρχισαν να εξελίσσονται από μια μικρή τότε εταιρία που ονομάστηκε αργότερα Μονσάντο και που αυτήν την στιγμή είναι η κυρίαρχη εταιρία στα θέματα των μεταλλαγμένων σπόρων, των ζωοτροφών, των καλλιεργειών και της διαχείρισης των κυβερνήσεων στον πλανήτη και μέσω των χρημάτων μπορεί η ίδια να νομοθετεί και να εξαφανίζει όσουν της αντιστέκονται.

Αυτήν την στιγμή τα μεταλλαγμένα τρόφιμα βρίσκονται παντού και, φυσικά, και στην Ελλάδα, ακόμα και σε μαργαρίνες ή μπισκότα ή καθημερινές τροφές που δε γνωρίζουμε. Η διάβρωση των κυβερνήσεων έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που οι μεταλλαγμένες τροφές, ενώ αρχικά είχαν σχετικές αναφορές στις συσκευασίες τους, τώρα μπορούν να διακινούνται ελεύθερα χωρίς να υφίσταται νόμοι, κανονισμοί ή απαγορεύσεις που μπορούν να τις σταματήσουν.


Η τροφή περνάει μια συγκεκριμένη διαδικασία μέσα στο σώμα για να αναγνωριστεί και να πραγματοποιηθει η πέψη. Ο οργανισμός πρέπει να αναγνωρίσει την τροφή σαν εγγενή προς αυτόν και όταν δε μπορεί να αναγνωρίσει τις τροφές που λαμβάνει αντιστέκεται και διαμαρτύρεται και δημιουργούνται διάφορες ασθένειες. Όταν, λοιπόν, δεν σεβόμαστε τις πραγματικές ανάγκες του οργανισμού μας και συνεχίζουμε μια λανθασμένη ως προς αυτές τις ανάγκες διατροφή, ο οργανισμός προσπαθεί να κάνει ότι μπορεί για να προστατευτεί και να ολοκληρώσει την πέψη ακόμα και παίρνοντας τα στοιχεία που χρειάζεται από τον ίδιο τον εαυτό του. Αυτό που οι συμβατικοί γιατροί μπορεί να θεωρούν σαν παραξενιά του οργανισμού, δεν είναι παρά η αγωνιώδης προσπάθειά του να επιβιώσει από τις τροφές που τον αναγκάζουμε να καταναλώσει, χάνοντας πολλές φορές τη μάχη και δημιουργούνται καταστάσεις όπως ασθένειες, παράλυση ή και ο θάνατος.

Υπάρχουν δυο μεταφράσεις για αυτές τις αντιδράσεις: η μία που είναι η επίσημη και λέει ότι ο οργανισμός τρελάθηκε και πρέπει να θεραπευτεί με κατασταλτικά φάρμακα και η άλλη που λέει ότι ο οργανισμός αδυνατεί να καταναλώσει την ακατάλληλη τροφή που του παρέχουμε και αντιδρά για να σωθεί με οποιονδηποτε τρόπο.

Στην πρώτη περίπτωση τα κατασταλτικά φάρμακα μπορεί να φέρνουν μια πρόσκαιρη ανακούφιση αλλά σύντομα προξενούν πολύ πιο δύσκολες και βαρύτερες ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Σε έναν επιβαρυμένο οργανισμό η διαδικασία επανόρθωσης είναι χρονοβόρα και μερικές φορές επίπονη καθώς πρέπει να επιστρέψει και να διορθώσει όλες τις καταστάσεις που δημιουργήθηκαν κατά τα χρόνια της λανθασμένης διατροφής του. Αλλά δεν είναι παρά η θεραπευτική διαδικασία μέσω της οποίας επιχειρεί να επιστρέψει στην αρχική φυσιολογική του κατάσταση.

Μετά το τέλος της διάλεξης υπήρξαν πολλές ερωτήσεις στις οποίες η κυρία Ευθυμιάδου απάντησε προσφέροντας παραδείγματα από την πολυετή πείρα της.

Στους ακροατές μοιράστηκαν φυλλάδια σχετικά με τα μεταλλαγμένα τρόφιμα και την ψηφορορία που πραγματοποιείται στο διαδίκτυο γι’ αυτά και με το Codex Alimentarius, που αποτελεί μια μεγάλη απειλή για την ανθρωπότητα και τις διατροφικές μας επιλογές.

Last Updated on Friday, 13 January 2012 00:31
 

Χορτοφαγικες Συνταγες

Δικτυο Ανταλλαγης Σπορων

Δικτυο Ανταλλαγων

ΟΙ ΦΙΛΟΙ

 

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ

Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr παρέχει πληροφορίες.
Οι πηγές, τα άρθρα, τα βιβλία, οι σύνδεσμοι και όλο το υλικό που χρησιμοποιείται σ'αυτήν έχουν ως μοναδικό σκοπό την πληροφόρηση των επισκεπτών και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εξειδικευμένη βοήθεια, την επαγγελματική κρίση ή την παροχή θεραπείας ενός επαγγελματία της Υγείας/Διατροφής.
Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες που παρέχονται.
Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ ή οπουδήποτε στο internet είναι χρήσιμες αλλά δεν αντικαθιστούν την βοήθεια των ειδικών.