Άρθρα

Who's Online

We have 20 guests online


Είδη Ρουχισμού
Γιατί Προϊόντα από Οργανικό Βαμβάκι ; PDF Print E-mail
Written by Βουτσάς Νίκος   
Thursday, 31 March 2011 21:24

Τι σημαίνει οργανικό;

Ο όρος οργανικό αφορά τα αγροτικά προϊόντα για την παραγωγή των οποίων δεν χρησιμοποιήθηκαν παρασιτοκτόνα ή χημικά λιπάσματα. Οι οργανικές μέθοδοι λαμβάνουν υπόψη τους το περιβάλλον και χρησιμοποιούν φυσικές μεθόδους για την ανάπτυξη των φυτών, την απώθηση εντόμων και την προστασία των βιοτόπων.

Τι είναι το οργανικό βαμβάκι;

Το οργανικό βαμβάκι είναι μια καθαρή, ανθεκτική εναλλακτική λύση για το συμβατικό βαμβάκι. Στις διαδικασίες μεταποίησης και παρασκευής προϊόντων από οργανικό βαμβάκι δε χρησιμοποιούνται τοξικά χημικά. Παράγεται σε χωράφια στα οποία δεν έχει γίνει χρήση χημικών παρασιτοκτόνων, φυτοκτόνων και λιπασμάτων τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια. Τη θέση των αγροτικών λιπασμάτων παίρνουν ωφέλιμοι οργανισμοί όπως παράσιτα και φυσικοί εχθροί(για παράδειγμα οι πασχαλίτσες ενάντια στη μελίγκρα) για την καταπολέμηση των εντόμων.

Γιατί φυσικό;

-Ένα ποσοστό της τάξης του 60% από ότι τοποθετούμε πάνε στο δέρμα μας απορροφάται από το σώμα μας και τα παιδιά είναι εκτεθειμένα ακόμη περισσότερο αφού το δέρμα τους είναι 5 φορές πιο λεπτό.

-Αποτρέπει το σώμα μας από συνεχή έκθεση με χημικές ουσίες όπως είναι οι χημικές βαφές, χημικά συντηρητικά, λαουρυλοθειικό νάτριο κτλ.

Γιατί φυσικό;

-Το άνθος του βάμβακος από τη φύση του έχει πιο πυκνές ίνες πράγμα που το κάνει να παράγει ύφασμα το οποίο είναι απαλό, πιο ανθεκτικό και κρατά το σχήμα του καλύτερα ακόμη και μετά από πολλαπλές πλύσεις.

- Το οργανικό βαμβάκι σώζει ζωές-χωρίς παρασιτοκτόνα, επικίνδυνα χημικά(τα οποία πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνα για πάνω από 1 εκατομμύριο περιπτώσεις δηλητηριάσεων το χρόνο και 20,000 θανάτους) -  άρα καλύτερα για τις αγροτικές κοινότητες.
-Χωρίς φορμαλδεΰδη(που χρησιμοποιείται στο τελείωμα)η οποία μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα, άσθμα κτλ - άρα καλύτερα γι' αυτούς που ταλαιπωρούνται με τέτοιου είδους αλλεργίες ή χημικές ευαισθησίες-και αυτό σημαίνει επίσης ότι μυρίζει πιο καθαρό!
-Χωρίς νικέλιο στα πόπερς (νιτρικά άλατα) το οποίο προκαλεί εξανθήματα στο δέρμα.

Πληροφορίες για το συμβατικό βαμβάκι:

Για την παραγωγή του καταναλώνονται 910 εκατομμύρια χημικών λιπασμάτων το χρόνο.
Για την παραγωγή του χρησιμοποιείται το 25% των εντομοκτόνων παγκοσμίως.
Για την παραγωγή του απαιτούνται περίπου 38 εκατομμύρια τόνοι παρασιτοκτόνων το χρόνο.
Πηγή: Σύλλογος Οργανικού Εμπορίου

Οργανικά πρότυπα

Η οργανική βιομηχανία εργάζεται σκληρά ώστε να διασφαλίσει τα υψηλότερα πρότυπα για τα οργανικά προϊόντα. Θα ήταν ενδιαφέρον να γνωρίζετε ότι οι 4 βασικές ομάδες προϊόντων με βάση τις ίνες βάμβακος είναι οι εξής:
1. 100% Οργανικό βαμβάκι. Το προϊόν πρέπει να αποτελείται από 100% οργανικό βαμβάκι.
2. Οργανικό βαμβάκι. Το προϊόν πρέπει να αποτελείται από 95% οργανικό βαμβάκι.
3. Φτιαγμένο από Οργανικό βαμβάκι. Το προϊόν πρέπει να αποτελείται τουλάχιστον κατά 70% από οργανικό βαμβάκι.
4. Φτιαγμένο από 100% Οργανικό βαμβάκι. Το προϊόν πρέπει να αποτελείται από το αναγραφόμενο ποσοστό οργανικού βάμβακος.

Last Updated on Sunday, 03 April 2011 23:25
 


Χορτοφαγικες Συνταγες

Δικτυο Ανταλλαγης Σπορων

Δικτυο Ανταλλαγων

ΟΙ ΦΙΛΟΙ

 

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ

Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr παρέχει πληροφορίες.
Οι πηγές, τα άρθρα, τα βιβλία, οι σύνδεσμοι και όλο το υλικό που χρησιμοποιείται σ'αυτήν έχουν ως μοναδικό σκοπό την πληροφόρηση των επισκεπτών και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εξειδικευμένη βοήθεια, την επαγγελματική κρίση ή την παροχή θεραπείας ενός επαγγελματία της Υγείας/Διατροφής.
Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες που παρέχονται.
Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ ή οπουδήποτε στο internet είναι χρήσιμες αλλά δεν αντικαθιστούν την βοήθεια των ειδικών.