Άρθρα

Who's Online

We have 6 guests online


Εκδηλώσεις
Εγγραφές για την 4η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Κ.Υ.ΓΕΩ PDF Print E-mail
Monday, 16 April 2018 20:27
Αγαπητοί φίλοι,
Οι αιτήσεις ενδιαφέροντος συμμετοχής για την 4η Ευρωπαϊκή συνάντηση των ευρωπαϊκών κινημάτων για την Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία (Κ.Υ.ΓΕΩ) στις 9/11 Νοεμβρίου, ξεκινούν από σήμερα και μέχρι την 30 Απριλίου 2018 !

H εκδήλωση "Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία πέρα από τα σύνορα" θα επεκταθεί για να συμπεριλάβει το 7ο Διεθνές Συμπόσιο της Κ.Υ.ΓΕΩ και τη δεύτερη συγκέντρωση της Σύμπραξης για την Αγροοικολογία της Μεσογειακής Τοπικής Αλληλεγγύης.
Εαν ενδιαφέρεστε να παρευρεθείτε στη συνάντηση, συμπληρώσετε την αίτηση εγγραφής στον παρακάτω σύνδεσμο:
​Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την συνάντηση δείτε εδώ https://thessaloniki.urgenci.net
Η ομάδα του Αγροοικόπολις​
AGROECOPOLIS
Hellenic Network for Agroecology,
Food Sovereignty & Access To Land
 
Έκκληση για συγκέντρωση βοήθειας για τους πρόσφυγες PDF Print E-mail
Tuesday, 12 April 2016 23:09
Κάλεσμα για την συλλογή αναγκαίων ειδών για τους πρόσφυγες

Ενημέρωση για τα είδη που είναι αναγκαία για συγκέντρωση και τα σημεία συγκέντρωσης

Τα είδη που μπορεί να προσφέρει όποιος θελήσει και υπάρχει ανάγκη γι αυτά είναι:
 • Βρεφικά είδη (καροτσάκια, ριλάξ, κρεβατάκια, κουνουπιέρες κλπ), βρεφικές τροφές, πάνες, μωρομάντηλα
 • Χαρτικά όλων των ειδών, απορρυπαντικά, σαπούνια
 • Σνακ, κονσέρβες (όχι χοιρινό), νερά, χυμοί, ωμοί ξηροί καρποί, σταφίδες
 • Δοχεία θερμός των 500ml , φλυτζάνια καινούργια ή σε πολύ καλή κατάσταση
 • Είδη ένδυσης, υπόδησης
 • Χαρτική ύλη για την δημιουργική απασχόληση των παιδιών
Σημεία συγκέντρωσης:
 • Καθημερινά πρωινές ώρες στα καταστήματα του Δήμου που βρίσκονται στο ισόγειο του Δημαρχείου
 • Κίνηση Αλληλεγγύης Εθελοντών Κατερίνης "Περνάμε τα Σύνορα", Κολινδρού 3, κάθε Τετάρτη 6-8μμ
 • Κοινωνική Κουζίνα Αλληλεγγύης, Σαρανταπόρου 26, κάθε απόγευμα 6-9
 • Ομάδα Εθελοντικής Δράσης Πιερίας, Καπνικός Σταθμός, καθημερινά 10:00πμ - 20:00μμ
 • Ευαγγελική Εκκλησία Κατερίνης
Αν κάποιος θέλει να προσφέρει εθελοντική βοήθεια μπορεί να απευθύνεται σε όλα τα παραπάνω σημεία ή στο τηλ 6946901573
 
22η Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας & Χειροτεχνίας στα Τρίκαλα PDF Print E-mail
Sunday, 20 September 2015 07:35

22η Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας & Χειροτεχνίας Τρίκαλα

25-27 Σεπτεμβρίου 2015

 

Διακήρυξη Οικογιορτής

ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

Προεικόνιση της κοινωνίας που θέλουμε
Ως απάντηση στην κοινωνική, οικολογική, οικονομική κρίση που βιώνουμε προτείνουμε έναν άλλο τρόπο ζωής και παραγωγής, ενάντια στη λεηλασία της Γης, στην καταστροφή τoυ περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών και δημιουργούμε τον κόσμο που θέλουμε μέσα στον κόσμο που θέλουμε να ξεπεράσουμε.
·         Αναδεικνύουμε τα κεντρικά προτάγματα κάθε οικογιορτής που είναι: η άμεση σχέση μεταξύ παραγωγών και πολιτών χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων, η υποστήριξη των μικρών παραγωγών, το μοίρασμα των γνώσεων και των εμπειριών και η προώθηση της οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας.
·       Η Οικογιορτή διοργανώνεται απ' τους ίδιους τους παραγωγούς
και προτάσσει την αυτο-οργάνωση και την άμεση δημοκρατία, την προώθηση της μικρής παραγωγής, την οικοτεχνία και την μεταποίηση με παραδοσιακές μεθόδους, τις παραδοσιακές χρήσεις των βοτάνων με θεραπευτική και καλλυντική δράση.

.     Προτάσσουμε τα συνεργατικά αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα ως απάντηση στην ανεργία και την εργασιακή εκμετάλλευση.
Η ζωή δεν είναι εμπόρευμα. Είναι χαρά, είναι δημιουργία, είναι συνεργασία, είναι γιορτή.

Last Updated on Sunday, 20 September 2015 07:46
 
Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας PDF Print E-mail
Thursday, 19 March 2015 23:37


Δέματα Αγάπης σε πρόσφυγες στα Ελληνοσκοπιανά σύνορα

ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΓΚΛΩΒΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ, ΚΙΛΚΙΣ

29 Μαρτίου, 2015

Οι τέσσερις φορείς αλληλεγγύης από την Κατερίνη, 1) Μητέρα Γη,  2)Κοινωνική Κουζίνα Αλληλεγγύης, 3) Σύλλογος Προστασίας Παιδιών «ΒΕΝΙΑΜΙΝ» και 4)Κοινωνικού Παντοπωλείου της Ευαγγελικής Εκκλησίας, που στις 23 Φεβρουαρίου είχαν επισκεφτεί την Ειδομένη Κιλκίς προσκαλούν και άλλους φορείς και φίλους αλληλεγγύης να συμπαρασταθούμε ΠΑΛΙ όλοι μαζί στις 29 Μαρτίου 2015 σε συνανθρώπους μας που με κάθε θυσία προσπαθούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για  να αποφύγουν την καταδίωξη.

Σύριοι κατά πλειονότητα και ορισμένοι Αφγανοί πρόσφυγες, δίνοντας τις τελευταίες τους οικονομίες στους δουλεμπόρους, έχοντας ξεκινήσει άλλοι από τη Σμύρνη, άλλοι από το Λίβανο και άλλοι μέσω του Έβρου, στην απέλπιδα προσπάθεια τους να προσεγγίσουν την Ευρώπη, βρίσκονται μόνοι, ανέστιοι εγκλωβισμένοι και αβοήθητοι στη συνοριακή γραμμή.
Εδώ και αρκετό καιρό εκτυλίσσεται στη συνοριακή γραμμή Ελλάδας - Σκοπίων στην Ειδομένη μια άλλη παράπλευρη σκηνή αυτού του παγκοσμίου δράματος που καλείται μετανάστευση.
Ήδη οι πρόσφυγες που είχαμε συναντήσει τον περασμένο μήνα βρίσκονται περίπου οδικά 300 χιλιόμετρα μακριά από τα Ελληνικά σύνορα.

Έχοντας υποστεί κάθε λογής εξευτελισμό, διαμένουν περιμένοντας την ημέρα της πολυπόθητης φυγής, στις όχθες του Αξιού, ανάμεσα στις καλαμιές στο ύπαιθρο, στο δάσος της συνοριακής γραμμής. Εκατοντάδες άτομα, μεταξύ αυτών παιδιά, βρέφη, έγκυες γυναίκες εκτεθειμένοι σε κάθε λογής εξευτελισμό και ταλαιπωρία, δέσμιοι των αγκυλώσεων της διεθνούς πολιτικής που αφορά το θέμα των προσφύγων αλλά και θύματα μιας αδιάφορης κατά περίσταση συμπεριφοράς των ιθυνόντων 5 κρατών, Τουρκίας, Αλβανίας, Ελλάδας, F.Y.RO.M., Σερβίας, Ουγγαρίας των γειτόνων μας.
Ήδη θρηνούμε δύο νεκρούς.. Δεν πρέπει να κινητοποιηθεί η φιλανθρωπική διάθεση εντός μας, μα αυτή η υπέρτατη δύναμη της Αλληλεγγύης.  Μόνον αλληλέγγυος αντέχεται ο κόσμος. Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να αναγκάζεται να ζήσει έτσι.

Είναι πια επιβεβλημένη η εύρεση άμεσης Ευρωπαϊκής λύσης. Είναι επιβεβλημένη η επανεξέταση του κανονισμού του Δουβλίνου, που εγκλωβίζει στις ευρωπαϊκές χώρες του νότου πρόσφυγες που δεν επιθυμούν να μείνουν σε αυτές.

Επιστολή του Ιατρού Χ.Μ.

Αξιότιμοι κύριοι.

Δυστυχώς καμία γλαφυρή περιγραφή πλέον δεν δύναται να αποτυπώσει την σκληρή εικόνα. Οι εικόνες αυτές μας έχουνε στοιχειώσει. Ως ιατρός προσπαθώ να συμπονώ και να μη συμπάσχω τον ασθενή, αυτήν τη φορά δεν τα κατάφερα. Στο αυτοσχέδιο εξεταστήριο (καπό αυτοκινήτου) κλήθηκα να αντιμετωπίσω δύσπνοια μωρού μόλις 8 μηνών, πόδια ανθρώπων στα πρόθυρα γάγγραινας, έγκυες γυναίκες, υπερήλικες, όλοι τους αναζητούσαν μια παροδική ανακούφιση. Οι συνθήκες υγιεινής άθλιες, στην καλύτερη των περιπτώσεων στοιβαγμένοι σε μια σκηνή, χωρίς πόσιμο νερό. Φοβισμένα, καχύποπτα βλέμματα στην αρχή, καταφθάνουν μαζικά από το πουθενά μόλις βεβαιωθούν για τις προθέσεις μας. Πυρετός, κακουχία, πνευμονία, γαστρεντερίτιδα, πόνος πολύς, αναλγητικά, αντιβιώσεις και λίγο χαμόγελο για να σπάσει ο πάγος... Η παγωνιά της νύχτας όμως ...

Δεν πρόκειται για μια χολιγουντιανή υπερπαραγωγή με συγκινητική μουσική υπόκρουση.. είναι ένας βουβός απομονωμένος χειμώνας που διαταράσσεται από το κλάμα ενός παιδιού, σε απόσταση αναπνοής από την εν κώφωση πολιτισμένη κοινωνία. Με την παρούσα επιστολή, εκπέμπεται σήμα κινδύνου προς όλες τις κατευθύνσεις, γίνεται μια έκκληση στην συνείδηση υπεύθυνων πολιτών, για κινητοποίηση των υπερβατικών τους δυνάμεων. Μπορείτε πλέον να πράξετε τα δέοντα.. Μην περιμένουμε την απώλεια και άλλων συνανθρώπων μας για κινητοποιηθούμε. Ας εκδηλώσουμε έμπρακτα τον ύστατο σεβασμό στην απλή ανθρώπινη υπόσταση, το αξίζουν,  μπορούμε…

Με εκτίμηση, ο ιατρός Χ.Μ.

Απλά θα ήθελα να σχολιάσω τις σκηνές στις οποίες ο  γιατρός αναφέρεται παραπάνω, εμείς πριν ένα μήνα δεν είδαμε ούτε μία σκηνή και παρατηρήσαμε πολλά καμένα σημεία γιατί οι αστυνομικοί εκ Σκοπίων επιτίθενται και καίνε σκηνές, sleeping bag και κουβέρτες.

Οι άμεσες ανάγκες των συνανθρώπων μας είναι:

Διάφορα: Κουβέρτες και sleeping bag, νερά εμφιαλωμένα..
Αντρικά ρούχα, (είναι μικρόσωμοι)
όλα για χειμώνα, μπουφάν, παντελόνια, παπούτσια, κάλτσες, εσώρουχα, μπλούζες,

Για γυναίκες μόνο μπουφάν και παπούτσια,
Τρόφιμα,
κονσέρβες, (όχι χοίρινο), κρουασάν, ψωμί του τοστ, φρυγανιές, παξιμάδια συσκευασμένα, γάλατα, μπισκότα, σοκολάτες, ξηροί καρποί, όχι ψημένοι, αποξηραμένα φρούτα, παστέλια, κράκερς, μπάρες δημητριακών,
Οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σαπούνια, σαμπουάν, μωρομάντηλα, πάνες, σερβιέτες.
Φάρμακα παυσίπονα αντιπυρετικά (παρακεταμόλη) πχ depon panadol etc - παυσίπονα αντιφλεγμονώδη ( ibuprofen, diclofenac) πχ nurofen algofren voltaren etc -

Τόπος συγκέντρωσης βοήθειας - έως 25/3/2015Εργατικό Κέντρο Κατερίνης, Αγίας Λαύρας 24(καθημερινές και ώρες 8π.μ.-2μ.μ. και 6μ.μ.-8μ.μ.), Γραφεία «ΒΕΝΙΑΜΙΝ» Π. Μελά 22Α, Κατερίνη, Κοινωνική Κουζίνα Αλληλεγγύης, Σαρανταπόρου 26 (έναντι Κ. Μικρασιατών, Πέμπτη 18:00 με 20:00 και Σάββατο 11:00 με 14:00)

 

Επικοινωνία: Χάρης Αναστασίου 23510-22005 ή 6945.154447

 
Εκδήλωση Πελίτι στο Χορτιάτη PDF Print E-mail
Written by Anastasia   
Saturday, 22 January 2011 00:00

Στον Χορτιάτη θεσ/κης στις 22 Ιανουαρίου 2011 πραγματοποιήθηκε ομιλία του ιδρυτή του "Πελίτι" Παναγιώτη Σαϊνατούδη. Ακολούθησε συζήτηση, χαριστικό παζάρι και ανταλλαγή σπόρων. Υπήρχε και μπουφές ο οποίος ετοιμάστηκε από τους συμμετέχοντες με ποικιλία από γλυκά και αλμυρά βιολογικής προέλευσης.

Ο Παναγιώτης Σαινατούδης μας μιλούσε σαν να ήταν ένα σποράκι, ένας ντόπιος σπόρος που καλλιεργούνταν από τα παλιά χρόνια. Παραπονιόταν ότι δεν τον θέλουν πια γιατί νομίζουν ότι παράγει λίγη σοδειά. Κυνδυνέυει να εξαφανιστεί. Κλείσαμε και μεις τα μάτια μας και αφουγκαστήκαμε την "ψυχή" του σπόρου. Νοιώσαμε την αγωνία να μην εξαφανιστούν οι σπόροι που μας έδωσε η μητέρα γη, οι αληθινοί, αυθεντικοί σπόροι.

Συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η ανάγκη για κατανάλωση προϊόντων που καλλιεργούνται στη χώρα μας όχι μόνο γιατί σαν τροφή είναι πολύ πιο συμβατή για το σώμα μας αλλά και για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Η ανάγκη για αύξηση των βιολογικών καλλιεργειών λόγω της μόλυνσης από τα φυτοφάρμακα και τα νιτρικά.

Συμμετείχαν πλήθος κόσμου από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, βιοκαλλιεργητές, ερασιτέχνες, υποστηρικτές του "πελίτι" και συμβατικοί αγρότες, ένας από τους οποίους κατέθεσε την δυσαρέσκιά του στο ότι συμβιβάζεται να καλλιεργεί με φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα.

Διοργανωτές της εκδήλωσης κάτοικοι του Χορτιάτη εξέκφρασαν την επιθυμία τους να δημιουργήσουν μία αχρήματη κοινότητα στην περιοχή τους, για να έρθουν ο ένας πιο κοντά στον άλλο αλλά και για να συνεχίσουν να ζουν με αξιοπρέπεια.

Last Updated on Sunday, 03 April 2011 23:20
 


Χορτοφαγικες Συνταγες

Δικτυο Ανταλλαγης Σπορων

Δικτυο Ανταλλαγων

ΟΙ ΦΙΛΟΙ

 

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ

Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr παρέχει πληροφορίες.
Οι πηγές, τα άρθρα, τα βιβλία, οι σύνδεσμοι και όλο το υλικό που χρησιμοποιείται σ'αυτήν έχουν ως μοναδικό σκοπό την πληροφόρηση των επισκεπτών και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εξειδικευμένη βοήθεια, την επαγγελματική κρίση ή την παροχή θεραπείας ενός επαγγελματία της Υγείας/Διατροφής.
Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες που παρέχονται.
Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ ή οπουδήποτε στο internet είναι χρήσιμες αλλά δεν αντικαθιστούν την βοήθεια των ειδικών.