Άρθρα

Who's Online

We have 8 guests and 1 member online


Εικαστική έκθεση της Μαρίας Χρυσοστάλη PDF Print E-mail
Friday, 23 May 2014 18:02
Σας ενημερώνουμε ότι στις 26 Μαίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 8:30μ.μ., θα πραγματοποιηθούν στην Αστική Σχολή Κατερίνης, τα εγκαίνια της εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης του μέλους μας Μαρίας Χρυσοστάλη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 3 Ιουνίου.

 

Η έκθεση είναι υπό την αιγίδα της Εστίας Πιερίδων Μουσών

 


ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΟΥ – ΧΡΥΣΟΣΤΑΛΗ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣΕίναι απόφοιτος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Φλώρινα.

Γεννημένη στον Τρίλοφο Πιερίας, με καταγωγή από προσφυγικές οικογένειες Ποντίων και Μικρασιατών, ασχολήθηκε από την εφηβική της ηλικία με τις εικαστικές τέχνες.

Αυτοδίδακτη στα πρώτα της βήματα και θητεύοντας δίπλα σε γνωστούς Πιεριείς και άλλους καλλιτέχνες έχει καταπιαστεί με διάφορα είδη εικαστικής και εφαρμοσμένης τέχνης, όπως η ζωγραφική (με ιδιαίτερη έμφαση στην αγιογραφία), η γλυπτική, το ψηφιδωτό, η χαρακτική, το κόσμημα, οι διακοσμητικές τέχνες και οι κατασκευές.

Έχει παρουσιάσει μία σειρά ατομικών εκθέσεων, ενώ έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις ως μέλος του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας, του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος και τον έχει υπηρετήσει από διάφορες θέσεις.ΟΙ ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΕΣ


Ενσωματωμένη εικόνα 1

 

Οι Συμπληγάδες Πέτρες στην ελληνική μυθολογία φέρονταν ως δύο πολύ μεγάλοι βράχοι προ θαλάσσιου στενού (διαύλου), που ενώνονταν και αποχωρίζονταν συνεχώς, έτσι ώστε να ήταν αδύνατο το ασφαλές πέρασμα ενός πλοίου. Ο Όμηρος τις συσχετίζει με τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, δηλαδή με τον Πορθμό της Μεσσήνης στη Σικελία. Ο Στράβων, ο Ηρόδοτος και ο Ευριπίδης πίστευαν πως ήταν η είσοδος του Βοσπόρου από τον Εύξεινο Πόντο.

Ο μύθος μας παραπέμπει στην αγωνία των ανθρώπων σε ό,τι τους είναι άγνωστο και τους δημιουργεί φόβο. Ο φόβος που τους κάνει να νιώθουν τη “συμπίεση” από τα γεγονότα και τις εξελίξεις ακόμα και σήμερα εκφράζεται με τον όρο “Συμπληγάδες Πέτρες”.

Ο φόβος αυτός είναι τόσο επίκαιρος όσο και έντονος σήμερα που η ελληνική κοινωνική και κρατική υπόσταση φαντάζει στο νου μου σαν ένα πλοίο που βρίσκεται στα πρόθυρα της διέλευσής του από τις «Συμπληγάδες Πέτρες» με επικείμενη την πιθανή σύνθλιψή του.

Μπροστά σε αυτή τη δοκιμασία βρισκόμαστε όλοι και πρέπει επιτυχώς να την περάσουμε και αυτή είναι η μόνη επιλογή. Η σωτηρία ευσεβής πόθος αλλά και μονόδρομος. Το δέος σε αντίθεση με τις δυνατότητες μεγάλο. Σε αυτό το σημείο έρχεται και το αισιόδοξο μήνυμα που διδάσκει ο μύθος ότι παρά τις αντιξοότητες, με μέθοδο, θετική σκέψη, υπομονή και ομαδική συνεργασία, μπορούμε να περάσουμε αλώβητοι και νικητές τις «Συμπληγάδες Πέτρες».

Η Ελλάδα περνάει μέσα από τα εμπόδια, τα ξεπερνάει, τα προσπερνά. Τον φόβο και την αμφιβολία διαδέχεται η πολυπόθητη λύτρωση. Σε γενικότερο πλαίσιο, σε όλα τα επίπεδα, σε όλες τις ανά τον κόσμο κοινωνίες, χώρες, καταστάσεις, διαπροσωπικές σχέσεις, μήκη και πλάτη, υπάρχουν ή εμφανίζονται κάποια στιγμή μπροστά μας οι Συμπληγάδες.

Το θέμα είναι από ποια οπτική θα τις δεις…

 

Ενσωματωμένη εικόνα 2

Last Updated on Friday, 23 May 2014 18:16
 
1ης Γιορτής του Δικτύου Ανταλλαγών, 30 Μαρτίου 2014, του Δημοσιογράφου Αλέξανδρου Σωματαρίδη PDF Print E-mail
Friday, 04 April 2014 04:22

«Η πραγματική οικονομία είναι οι άνθρωποι», το μήνυμα της 1ης Γιορτής του Δικτύου Ανταλλαγών

Ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό από τα συνήθη του Καπνικού Σταθμού αντίκρισαν όσοι αποδέχθηκαν την πρόσκληση και έλαβαν μέρος στην 1η Γιορτή του Δικτύου Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Πιερίας, που διοργανώθηκε το απόγευμα της Κυριακής σε συνεργασία με την Εθελοντική Ομάδα Δράσης νομού Πιερίας. Η γνωριμία με την αχρήματη οικονομία ήρθε στο σωστό timing για πολλούς από τους παρευρισκόμενους που την είδαν ως απάντηση στην παρατεταμένη οικονομική κρίση και τις συνέπειές της στην καθημερινότητα και την κοινωνία.

Ενσωματωμένη εικόνα 5

Τα μέλη του Δικτύου Ανταλλαγών ήταν εκεί, ανταλλάζοντας προϊόντα και υπηρεσίες δείχνοντας πόσο απλά αρκετές οικογένειες στην Πιερίας έχουν βρει λύση απέναντι στην έλλειψη χρηματικής ρευστότητας. Μέσα σε ένα περιβάλλον κοινωνικότητας και συναδελφικότητας, ανάγκες που προβλημάτιζαν ικανοποιούνται και αυθεντικές σχέσεις οικοδομούνται, αφήνοντας το χρήμα-μεσάζοντα απ’ έξω.

Ενσωματωμένη εικόνα 3

Ενσωματωμένη εικόνα 1

Εκτός από την παρουσίαση στην πράξη, η Κωνσταντίνα Σαμαρά και ο Γρηγόρης Καλόμοιρος ανέλαβαν να μιλήσουν εκ μέρους του Δικτύου Ανταλλαγών, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να επεξηγήσουν την διαδικασία με την οποία πραγματοποιούνται οι ανταλλαγές. Την κεντρική ομιλία επιφορτίστηκε ο Χρήστος Παπαϊωάννου από το αντίστοιχο δίκτυο στο Βόλο, το ΤΕΜ Μαγνησίας, με το οποίο μάλιστα επισημοποιήθηκε η σύνδεση καθώς το τέλος της γιορτής επισφραγίστηκε από την πρώτη ανταλλαγή μεταξύ μελών δικτύων από διαφορετικές πόλεις.

Ο κ. Παπαϊωάννου ξεκίνησε λέγοντας ότι τα μέλη του δικτύου συνδιαμορφώνουν την μορφή του και τις αποφάσεις του με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, ισότητα και διαφάνεια. Οι συμμετέχοντες έχουν προχωρήσει στην αχρήματη οικονομία γιατί την πιστεύουν, καλυτερεύει τη ζωή τους και την κοινωνία αλλά επίσης βοηθά συνανθρώπους τους που βρίσκονται σε ανάγκη. «Το δίκτυο έχει νόμους, βασίζεται όμως στην εμπιστοσύνη. Το κίνημά μας μεγαλώνει, υπάρχουν 20 δίκτυα σε πόλεις της Ελλάδας, έχουν γίνει 2 πανελλαδικές συναντήσεις, ενώ συμμετείχαμε και στην παγκόσμια που έγινε στην Ολλανδία».


Ενσωματωμένη εικόνα 4

Ο ομιλητής στάθηκε και στο πολιτικό κομμάτι , την αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών των δικτύων. Η ανταλλακτική αχρήματη οικονομία στη σύγχρονη κοινωνία είναι φορέας αλλαγής και προωθεί κι άλλες μορφές αλληλεγγύης και συνεργατικότητας. «Εξερευνούμε τη νέα κατάσταση που βάζει τον άνθρωπο και το περιβάλλον πρώτα και επιμένει στην καλύτερη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων. Είναι τρομακτικό κι όμως σήμερα το κάθε παιδί που γεννιέται είναι εξ’ αρχής χρεωμένο».

Αποδομώντας την επικρατούσα έννοια περί χρήματος, υπογράμμισε ότι δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια συμφωνία μεταξύ αυτού που το δίνει και αυτού που το λαμβάνει. «Η πραγματική οικονομία είναι οι άνθρωποι, οι αξίες, τα όνειρά τους. Να βάλουμε το όραμα και την επιθυμία μας για να διεκδικήσουμε πιο δίκαιη κατανομή των πόρων».

Μετά τα όσα χρήσιμα και ενημερωτικά ακούστηκαν, οι συμμετέχοντες στην 1η Γιορτή του Δικτύου Ανταλλαγών ολοκλήρωσαν τον εορτασμό με σπιτικούς μεζέδες και ζωντανή μουσική από μέλη και φίλους του Δικτύου. Το μήνυμα της αχρήματης οικονομίας βρήκε ανταπόκριση, με την βραδιά να αποτελεί μια εμπειρία που ενέπνευσε τους διοργανωτές για την περαιτέρω προσπάθειά τους.

Αλέξανδρος Σωματαρίδης

Last Updated on Friday, 04 April 2014 05:06
 
Άρθρο του Δημοσιογράφου Αλέξανδρου Σωματαρίδη από το live-in.gr PDF Print E-mail
Monday, 17 March 2014 23:23

Ομιλία και συζήτηση για τον εμβολιασμό από τη Μητέρα Γη

Ομιλία και συζήτηση για τον εμβολιασμό από τη Μητέρα Γηlive-in | Η Έξυπνη, Αντικειμενική και Εναλλακτική Ενημέρωση!

Ομιλία και συζήτηση για τον εμβολιασμό από τη Μητέρα Γηlive-in | Η Έξυπνη, Αντικειμενική και Εναλλακτική Ενημέρωση!

Ένα σημαντικό θέμα που αποτέλεσε πεδίο γόνιμου προβληματισμού έθιξε η ομιλία που διοργάνωσε η Μητέρα Γη για τον εμβολιασμό το απόγευμα του Σαββάτου στην Εκάβη. Με ομιλητές τις παθολόγους Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου-Γρίβα, την Μαρία-Μυρτώ Γρίβα και τον δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Παναγιώτη Λογγινίδη αναλύθηκαν το ιστορικό, τα υπάρχοντα δεδομένα και η νομική διάσταση του ζητήματος.

Τα εμβόλια θεωρούνται από την πλειοψηφία των ιατρών ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες, που οδήγησαν σε μείωση της θνησιμότητας και της νοσηρότητας από λοιμώδη νοσήματα παγκοσμίως. Ωστόσο η κα Ευθυμιάδου-Γρίβα αντέτεινε ότι είναι το ηλεκτρικό ρεύμα και η μείωση του υποσιτισμού περισσότερο που μείωσαν τη θνησιμότητα.

Σε αντίθεση με τα φάρμακα, που χορηγούνται σε ήδη πάσχοντες, τα εμβόλια χορηγούνται σε υγιή άτομα.  Προκειμένου να παρέχουν την όποια προστατευτική δράση, διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι και αυτά όπως και οποιαδήποτε άλλη φαρμακευτική παρέμβαση μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητα συμβάντα. Γενικώς, έγινε εκτενής αναφορά στη αυξητική τάση που παρουσιάζουν οι δόσεις και η ισχύς των συστατικών των εμβολίων, με τις πανενέργειες να είναι σοβαρότατες και να εμφανίζονται στο 5% έως 10% των εμβολιαζόμενων.

Επιπλέον, η πρώτη ομιλήτρια σημείωσε ότι έχει παρατηρηθεί τα εμβόλια ενδυναμώνουν νοσήματα που πρωτύτερα ήταν άγνωστα και ειδικότερα εξέφρασε τον φόβο της για τη 2η γενιά εμβολίων με τεχνολογικά ανασυνδυασμένο DNA, λέγοντας χαρακτηριστικά «αν λέμε ότι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα «ζαλίζουν» το ανοσοποιητικό μας σύστημα φανταστείτε τι κάνουν αυτά τα εμβόλια».

Παίρνοντας το λόγο η κα Γρίβα αναφέρθηκε στην ευθύνη της απόφασης να μην εμβολιάσει το παιδί ένας γονιός, αντιστρέφοντας το ερώτημα «ποιος γιατρός παίρνει την ευθύνη ότι το εμβόλιο δεν θα έχει παρενέργειες;» Εξήγησε επίσης ότι δεν είναι απόλυτο αποτέλεσμα ότι ο οργανισμός θα αναπτύξει ανοσία, χαρακτηρίζοντας τον εμβολιασμό «μαθητευόμενη μαγεία».

Πρόκειται για τομέα που έχει τεράστιο κόστος έρευνας και παραγωγής και ωστόσο γίνεται λόγος για «αντιεμβολιαστικό λόμπι», ενώ οι άνθρωποι που εκφράζουν τέτοιου είδους ανησυχίες δεν έχουν κανένα κέρδος πέρα από την υγεία τους και των οικογενειών τους. «Αν είναι ασφαλή τα εμβόλια, γιατί βελτιώνονται συνέχεια;» αναρωτήθηκε ενώ στη συνέχεια παρουσίασε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των εμβολίων 2ης γενιάς, που είναι ασφαλή σε ό,τι έχει να κάνει με λοιμώξεις και έχουν παρατεταμένη ενέργεια, αλλά φέρουν κινδύνους ανάπτυξης όγκων ή ενσωμάτωσης ιικών ογκογονιδίων.

Η επίσημη θέση είναι ότι τα εμβόλια σώζουν εκατομμύρια ζωές, έχουν εξαλείψει νοσήματα όπως η πολυομυελίτιδα και η ευλογιά και έχουν ελάχιστες παρενέργειες. «Όμως, αν και το ποσοστό παρενεργειών είναι μικρό, αν τύχει σε εσένα θα είναι 100%». Ακόμα, η κα Γρίβα είπε ότι τα νέας γενιάς εμβόλια περιέχουν και άλλα συστατικά όπως την thermirozale που βασίζεται στον υδράργυρο και αποσύρθηκε από σκευάσματα μετά από σύσταση των Αμερικάνων Οργανισμού Φαρμάκων και Παιδιατρικής Ακαδημίας.

«Τα νευρολογικά συμβάντα είναι από τις πιο σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Είναι σημαντικό ζήτημα να γίνει η αιτιακή συσχέτιση με τον εμβολιασμό, όμως για τα πολυδύναμα εμβόλια είναι αδύνατον να προσδιοριστεί η υπεύθυνη ουσία. Παράγοντας μπορεί είναι και η βιομηχανοποιημένη διατροφή με την οποία μεγαλώνουν οι γενιές τις τελευταίες δεκαετίες».

Έπειτα έγινε αναφορά μιας σειράς σοβαρών παρενεργειών με χρονική ή αιτιακή συσχέτιση. Ειδικότερα δεδομένα δόθηκαν για τη σχέση των εμβολίων με τον αυτισμό και την περίπτωση όπου δυο παιδιά αποζημιώθηκαν από ειδικό αμερικανικό δικαστήριο με δέκα εκατομμύρια δολάρια «για τον πόνο και τα βάσανα, καθώς και την δια βίου φροντίδα τους πλήγματος που υπέστησαν», απόφαση η οποία εκδόθηκε φέτος.

Περνώντας στον εμβολιασμό ενηλίκων, η κα Γρίβα υπογράμμισε πως «όποιος εμβολιάζεται δεν είναι προστατευμένος και μίλησε για την όχι και τόσο «νέα» γρίπη Η1Ν1 που είχε ανιχνευθεί σε προσωπικό στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ τη δεκαετία του ’70. Το 1976 διενεργήθηκε σε επείγουσα βάση εμβολιασμός του συνόλου του πληθυσμού των ΗΠΑ, λόγω φόβου πανδημίας, η οποία δεν εμφανίστηκε ποτέ. Αντίθετα, εμφανίστηκαν περιστατικά συνδρόμου Guillain Barre.

«Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχουν «συνεπή» στοιχεία ύπαρξης αυξημένου κινδύνου συνδρόμου Guillain Barre. Παρενέργειες υπάρχουν όμως και ο ΕΟΦ έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του μια λίστα 17 περιστατικών που ο εμβολιασμός προκάλεσε σοβαρές διαταραχές. Στην Αμερική είναι απαραίτητη η πλήρης ενημέρωση από επαγγελματία του τομέα Υγείας. Στην Ελλάδα, το κράτος συνιστά να τηρηθεί το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, άρα η απόφαση ανήκει σε αυτόν που ακολουθεί τη σύσταση και ο γιατρός έχει την ευθύνη για πλήρη ενημέρωση».

Τελική παρατήρησή της δεύτερης ομιλήτριας ήταν ότι ο κλάδος των εμβολίων είναι μια «επιχείρηση βασισμένη στο φόβο» (όπως είναι και ο τίτλος βιβλίου που εξέδωσε ο πρώην υπεύθυνος του γερμανικού προγράμματος εμβολιασμών Dr. Gerhard Buchwald), με τον οποίο εξαναγκάζει τους ανθρώπους να πάρουν την απόφαση.

Τελευταίος πήρε το λόγο ο κ. Λογγινίδης, δίνοντας πληροφορίες για το νομικό πλαίσιο στην χώρα μας και ειδικότερα για το δικαίωμα εγγραφής ή όχι στα σχολεία των μαθητών που δεν έχουν εμβολιαστεί, που ουσιαστικά δεν υπάρχει κάτι που να την απαγορεύει. Το χαρακτήρισε ένα ζήτημα «φυσικής ηθικής με μεγάλο ενδιαφέρον, σε μια εποχή που ο άνθρωπος αποξενώνεται από τη φύση του».

Νομικά, ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός σε περίπτωση πανδημίας. Αν υπήρχε υποχρεωτικά θα προβλεπόταν και ποινή για μη εμβολιασμό, ενώ στη λίστα εμβολίων του ΕΟΦ χωρίζονται σε απαραίτητα και συνιστώμενα, χωρίς να γίνεται αναφορά για υποχρεωτικά.

Κατά την εγγραφή στο σχολείο συνηθίζεται να ζητείται το βιβλιάριο του παιδιού όπου αναφέρονται οι εμβολιασμοί, όμως ο ομιλητής αντέτεινε ότι θα μπορούσε ο κηδεμόνας να ζητήσει από τον διευθυντή του σχολείου να υπογράψει αυτός ότι δεν θα αντιμετωπίσει παρενέργειες το παιδί του από τους εμβολιασμούς. Επιπλέον, σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, σχολείο που δεν έχει σχολίατρο δεν θα πρέπει να διατηρεί φακέλους υγείας των μαθητών, καθώς πρόκειται για προσωπικά δεδομένα που μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο επαγγελματίες της υγείας.

Μετά το πέρας των ομιλιών έγιναν ερωτήσεις και συζήτηση με συμμετοχή αρκετών από τους. Η γενική άποψη που εξέφρασαν οι παθολόγοι-ομιλήτριες ήταν ότι ο εκφοβισμός είναι παραβατικός και ότι «φθάνουμε σε μια άρρωστη κοινωνία από παιδιά. Θεραπευόμαστε από την ώρα που γεννιόμαστε».

 

Αλέξανδρος Σωματαρίδης

www.live-in.gr

Last Updated on Sunday, 23 March 2014 00:10
 
More Articles...
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 5 of 15

Χορτοφαγικες Συνταγες

Δικτυο Ανταλλαγης Σπορων

Δικτυο Ανταλλαγων

ΟΙ ΦΙΛΟΙ

 

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ

Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr παρέχει πληροφορίες.
Οι πηγές, τα άρθρα, τα βιβλία, οι σύνδεσμοι και όλο το υλικό που χρησιμοποιείται σ'αυτήν έχουν ως μοναδικό σκοπό την πληροφόρηση των επισκεπτών και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εξειδικευμένη βοήθεια, την επαγγελματική κρίση ή την παροχή θεραπείας ενός επαγγελματία της Υγείας/Διατροφής.
Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες που παρέχονται.
Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ ή οπουδήποτε στο internet είναι χρήσιμες αλλά δεν αντικαθιστούν την βοήθεια των ειδικών.