Άρθρα

Who's Online

We have 7 guests and 1 member online


arthra


2012-3-17 Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας PDF Print E-mail
Written by Anastasia   
Sunday, 18 March 2012 01:30

 

 

«Μπορούν και χωρίς το ευρώ»

 

«Τις τελευταίες εβδομάδες ο Θεόδωρος Μαυρίδης αγόρασε φρέσκα αυγά, φρούτα, ελιές, λάδι, μαρμελάδα και σαπούνι. Επίσης, έλαβε νομικές συμβουλές και απόλαυσε τις υπηρεσίες ενός λογιστή που τον βοήθησε με την φορολογική του δήλωση.

Και όλα αυτά δεν του κόστισαν ούτε ένα ευρώ γιατί προηγουμένως είχε κάνει δωρεάν ηλεκτρολογικές εργασίες και επισκευές για κάποια από τα άλλα 800 μέλη του δικτύου ανταλλαγών και αλληλεγγύης Μαγνησίας».

Με αυτή τη φράση, ο αρθρογράφος της εφημερίδας Guardian που επισκέφτηκε τη Μαγνησία, θέλει να μεταφέρει την εικόνα μιας περιοχής που έχει πάψει να στηρίζεται στο ευρώ.

Αντ’ αυτού, οι κάτοικοι εξυπηρετούνται μέσω των ανταλλαγών αγαθών και υπηρεσιών. «Είναι ένας τρόπος να εκφράσεις την αλληλεγγύη σου και να οικοδομήσεις στενές σχέσεις», δηλώνει ένας κάτοικος Βόλου και μέλος του δικτύου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο, πρόκειται για μια πρωτοβουλία κατοίκων της Μαγνησίας να αναπτύξουν ένα σύστημα για ανταλλαγές υπηρεσιών και προϊόντων μεταξύ των μελών του, χρησιμοποιώντας ως μέσον τη λεγόμενη τοπική εναλλακτική μονάδα (ΤΕΜ), καταργώντας το ευρώ από τις συναλλαγές τους.

Μάλιστα από τον επόμενο μήνα, συμπληρώνει το άρθρο, τα μέλη του δικτύου θα έχουν το δικό τους κτίριο όπου θα στήνεται καθημερινά μια αγορά και εκεί θα μπορούν να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους παρέχοντας μόνο υπηρεσίες

 

Last Updated on Thursday, 08 November 2012 22:57
 
2012-3-8 Σχετικά με το "κίνημα της πατάτας" PDF Print E-mail
Written by Anastasia   
Tuesday, 13 March 2012 01:20

 

Οι επιλογές του καθενός μας επηρεάζουν την εξέλιξη του πλανήτη μας!

Ο γνωστός διατροφικός κώδικας ή Codex Allimentarius σκοπό του έχει τον πλήρη έλενχo των πληθυσμών  μέσα από την τροφή μας. Οι εταιρείες που παράγουν τα γνωστά υβρίδια F1 και τους μεταλλαγμένους σπόρους, τα φυτοφάρμακα, τα χημικά λιπάσματα, τις συνθετικές ορμόνες, οι φαρμακοβιομηχανίες με τα εμβόλια, τις αντιβιώσεις (αντί του βίου = κατά της ζωής ) και ένα πλήθος άλλων φαρμάκων με όλες τις επιπτώσεις στην υγεία μας, στα υπόγεια νερά και στον αέρα που αναπνέουμε, σε όλη την υγεία του πλανήτη μας, μοναδικό στόχο τους έχουν την εξάρτησή μας από αυτές. Τα τελευταία 60 χρόνια μέσα από την παραπληροφόρηση και την δημιουργία φόβου μας "κοίμισαν". Ο Θηλασμός κρίθηκε πλέον ανεπαρκής και αντικαταστήθηκε από τα κουτιά και τα ψυχρά μπουκάλια, οι παραδοσιακές ποικιλίες που ήταν ως τότε παραγωγικές κρίθηκαν και αυτές ανεπαρκείς και αντικαταστάθηκαν από τα υβρίδια και τα μεταλλαγμένα με απαραίτητη συνοδεία τους ένα κάρο φάρμακα και λιπάσματα,και τα χημικά φάρμακα αντικατέστησαν τις εναλλακτικές θεραπείες κ.ο.κ.

Η φυσική και παραδοσιακή καλλιέργεια είναι η λύση στην γεωργία. Υγεία στο έδαφος, αυτονομία με παραδοσιακές ποικιλίες και το κέρδος θα μένει πραγματικά όλο στον αγρότη. Μόνο έτσι θα απεγκλωβιστεί  από το κύκλωμα των πολυεθνικών. Έχουμε το παράδειγμα του Γεωργίου Κηπουρού αλλά και πολλών άλλων καλλιεργητών που ακολουθούν στην πράξη την παραδοσιακή καλλιέργεια, με υπευθυνότητα και σεβασμό σε όλο τον πλανήτη και σε όσους τον κατοικούν!

Παραθέτουμε παρακάτω άρθρο του Δικτύου αλληλεγγύης & προώθησης οικολογικών και εναλλακτικών δραστηριοτήτων που μας εκφράζει.

"Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε να παίρνει διαστάσεις (και με την βοήθεια των ΜΜΕ) το χαρακτηριζόμενο ως «κίνημα της πατάτας», η πώληση δηλαδή μεγάλης ποσότητας πατάτας απευθείας από τον παραγωγό. Μετά την Κατερίνη, που έκανε την αρχή, σειρά πήραν και άλλες μεγάλες και μικρές πόλεις. Η παράκαμψη των μεσαζόντων είναι αναντίρρητα μια σημαντική κίνηση, τόσο γιατί απομονώνει ένα κερδοσκοπικά μαφιόζικο κομμάτι της διακίνησης τροφίμων αλλά κυρίως γιατί δημιουργεί μια αυτοπεποίθηση στον κόσμο για τις δικές του δυνάμεις οργάνωσης. Τι προβάλλεται, όμως, μέσα από αυτό και ποια τα χαρακτηριστικά που τείνει να αποκτήσει;

Το σημαντικότερο στοιχείο που προβάλλεται είναι η χαμηλή τιμή της. Βεβαίως δεν παραλείπουν οι εμπλεκόμενοι με την κίνηση να αναφέρουν ότι αυτή είναι περίπου η τιμή κόστους των παραγωγών που οι ίδιοι οι παραγωγοί την ορίζουν στα 20 λεπτά/κιλό. Πραγματικά οι εισροές στη συμβατική καλλιέργεια της πατάτας είναι: χημικά λιπάσματα-φυτοφάρμακα και άλλα ενισχυτικά παρασκευάσματα, πατατόσπορος, μηχανήματα, ενέργεια. Ο πατατόσπορος είναι εισαγόμενος, Ολλανδίας κατά κύριο λόγο, τα φάρμακα και λιπάσματα τα παράγουν οι γνωστές εταιρείες των μεταλλαγμένων Βayer, ΒASPF, Monsanto, Novartis, Syngenta κ.λπ. Τα μηχανήματα είναι των γνωστών πολυεθνικών Deutz, Same, Renault κ.λπ. Πετρέλαια, βενζίνες, κλπ, όλα εισαγόμενα. Χοντρικά από τα 25 λεπτά του κιλού της πατάτας που διακινείται, τα 20 περίπου πάνε σε αυτούς που μας έχουνε στο χέρι, μας χρεώνουν με τα δάνεια μέσω των επιδοτήσεων, για να ακολουθήσουμε την πανάκριβη λογική τους και όταν δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα, μας σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό. Μείνανε και άλλα 5 λεπτά για τον αγρότη να καλύψει τα υπόλοιπα έξοδα, τα εργατικά χέρια, τα χαράτσια κλπ.

Απ' όλα αυτά προκύπτει το εύλογο ερώτημα: από ποιους αγρότες αγοράζονται οι πατάτες; Υπάρχουν οι μεγαλοαγρότες με εκατοντάδες στρέμματα και οι μικροί. Εάν κάποιος σπείρει 200 στρέμματα μπορεί να έχει προς διάθεση και 700 τόνους πατάτας. Εάν έχει 5 λεπτά κέρδος θα βγάλει 35.000 ευρώ. Το κράτος ενισχύει και βοηθάει τον μεγάλο παραγωγό αφού αυτή είναι η σύγχρονη τάση της βιομηχανοποιημένης γεωργίας. Ένας αντίστοιχος μικρός παραγωγός με 10 στρέμματα και 33 τόνους παραγωγή, με το ίδιο κέρδος 5 λεπτών θα βγάλει 1.650 ευρώ. Ένας τέτοιος αγρότης (η πλειοψηφία) για να βγάλει ένα αξιοπρεπές μεροκάματο θα πρέπει να πάει στη λαϊκή να πουλήσει με τουλάχιστον 50-60 λεπτά. Η μαζική διάθεση με 25 λεπτά ευνοεί τούς μεγαλοαγρότες-τσιφλικάδες εις βάρος των μικρών. Είναι ζήτημα πολύ σοβαρό εάν τα 25 ή τα 50-60 λεπτά είναι η πραγματική τιμή του προϊόντος. Αλλά η στήριξη μικρών παραγωγών, ακόμα και αν αυτό σημαίνει υψηλότερη τιμή, είναι απαραίτητη για μια πραγματική συνεργασία παραγωγών και καταναλωτών με βάση τις αρχές της αμοιβαιότητας. Βέβαια οι συγκεκριμένες πατάτες θα σάπιζαν λόγω της άρνησης των παραγωγών να πουλήσουν κάτω από την τιμή κόστους στους μεσάζοντες (μέχρι 15 λεπτά/κιλό). Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι το κύριο προβαλλόμενο χαρακτηριστικό είναι η χαμηλή τιμή τους.

Μέχρι στιγμής, ξεκινώντας από την Κατερίνη, οι πατάτες αυτές διατίθενται ως «οι πατάτες των 25 λεπτών το κιλό» ή αλλιώς «2,5 Ευρώ το δεκάκιλο». Αν ήταν μόνο οι πατάτες των συγκεκριμένων παραγωγών του Νευροκοπίου, θα μιλάγαμε για μια κίνηση αλληλεγγύης. Προβάλλεται όμως η συνέχιση και σε άλλα προϊόντα με τον ίδιο τρόπο, όπου θα γίνεται επιλογή σε σχέση με την φθηνή τιμή. Μια οικονομικίστικη λογική δηλαδή, που βασίζεται στην χαμηλή τιμή και που δεν αλλάζει τις συνήθειες του καταναλωτή που έχει συνηθίσει στις ευκαιρίες ενός πολυκαταστήματος. Ισοπεδώνοντας έτσι κάθε άλλο ουσιαστικό χαρακτηριστικό μιας απευθείας συναλλαγής παραγωγού-καταναλωτή. Μια εβδομάδα μετά παρατηρούμε ήδη σκέψεις αγοράς ελαιόλαδου από την Κρήτη (με 2.5 ευρώ το κιλό) σε περιοχές που παράγεται λάδι! Όλα για χάρη της φθηνής τιμής, δηλαδή. Μια τοπική συνέλευση ή δράση οφείλει να ενισχύσει την τοπική κοινωνία με σκοπό την ενδυνάμωση της. Αλλιώς η «αυτοργάνωση» εξαντλείται μόνο στις καταναλωτικές συνήθειες εξεύρεσης φθηνής τιμής.

Για μια πραγματικά άμεση επαφή καταναλωτή και παραγωγού πρέπει να ισχύουν περισσότερες προϋποθέσεις από τη φθηνή τιμή. Ίσως η πιο σημαντική είναι η ποιότητα του ίδιου του προϊόντος, του τροφίμου. Μια πατάτα μπορεί να είναι φθηνή αν έχει καλλιεργηθεί σε μεγάλες γαίες, σε μονοκαλλιέργεια και με βιομηχανικό τρόπο, με τόνους επικίνδυνων λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Αλλά ποια είναι η ποιότητα ενός τέτοιου τροφίμου; Τι συνέπειες έχει για την κοινωνία, το περιβάλλον και για τον αγοραστή-καταναλωτή; Μήπως έχει μεγάλο κόστος, που δεν ενσωματώνεται βέβαια στην τιμή, αλλά πληρώνεται από την κοινωνία με άλλους τρόπους και κύρια μέσα από την υποβάθμιση της υγείας και του περιβάλλοντος, καθώς και με την μελλοντική έλλειψη πόρων;

Άλλη προϋπόθεση είναι η τήρηση ικανοποιητικών εργασιακών συνθηκών. Μια πατάτα ή ένα άλλο τρόφιμο μπορεί να είναι φθηνό αν οι εργάτες γης δουλεύουν για πολλές ώρες την ημέρα και αμείβονται με χαμηλά μεροκάματα. Μεροκάματα που θα είναι τυχεροί να τα εισπράξουν αν ο εργοδότης-αγρότης δεν τους καταγγείλει τελευταία στιγμή στην αστυνομία ως λαθραίος μετανάστες.

Ένα ουσιαστικό κίνημα τέτοιου τύπου πρέπει να έχει διάφορους στόχους, μερικοί από τους οποίους να είναι: Μόνιμη «γέφυρα» μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών της τοπικής -όσο γίνεται- κοινωνίας για το ξεπέρασμα των σημερινών μεσαζόντων κάθε είδους. Στήριξη της επιβίωσης των παραγωγών με δίκαιες τιμές, προσιτές όμως στους καταναλωτές με χαμηλό εισόδημα. Διαμόρφωσή του σε μια νέα δομή αλληλέγγυας οικονομίας, μη ενταγμένης ούτε στον ιδιωτικό, ούτε στον κρατικό τομέα της οικονομίας. Βασιζόμενο στις αξίες της συνεργατικότητας και αμοιβαιότητας και όχι του ανταγωνισμού, της κερδοσκοπίας και της αγοράς. Αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς «πολιτικούς μεσάζοντες», συνεννόησης και αλληλοϋποστήριξης μεταξύ συνελεύσεων παραγωγών και συνελεύσεων καταναλωτών. Καθαρή τροφή στους καταναλωτές που θα σέβεται την φύση, όπως αυτή που καλλιεργεί ο παραγωγός για την οικογένειά του και όχι όπως αυτή που καλλιεργεί για να πουλάει."

http://oikodiktyo.espivblogs.net

 

Last Updated on Saturday, 17 March 2012 22:17
 
2011-12-18 Αφήνουν τα ευρώ για...τον «Ήλιο» στην Κατερίνη Το νέο δίκτυο ανταλλαγών της Πιερία. PDF Print E-mail
Written by Anastasia   
Sunday, 15 January 2012 16:08

 

Το νέο δίκτυο ανταλλαγών της Πιερίας, οι «Ήλιοι» αντί των ευρώ και η «γιορτή» στο παζάρι κάθε Τετάρτης

 

Επεκτείνονται τα δίκτυα ανταλλαγών στην Ελλάδα, με τους πολίτες κάθε ηλικίας και κοινωνικής ομάδας να δείχνουν ότι με τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μπορεί να δοθεί μια ισχυρή απάντηση στην πρωτοφανή κρίση που μαστίζει τη χώρα. Μετά τον Βόλο και τη Ροδόπη, οι κάτοικοι της Πιερίας έχουν αρχίσει να βαδίζουν και αυτοί στα χνάρια του «τρούεκε» της Αργεντινής.

Από τον Μάιο λειτουργεί το δίκτυο ανταλλαγών, υπό την αιγίδα της ΜΚΟ motherearth, όπου τα ευρώ αντικαθίστανται με «Ήλιους», ενώ τους τελευταίους τρεις μήνες πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη ένα ανταλλακτικό παζάρι στην έδρα του Δικτύου ορίζεται στην Κατερίνη, επί της οδού Κιλκίς 14. Ο «ήλιος», σύμβολο ενέργειας και ευημερίας – όπως τονίζουν οι διοργανωτές – έχει την αξία του ευρώ, ενώ στην ανταλλακτική πρακτική δεν υπάρχουν τόκοι ή ανατοκισμοί.

 

Το δίκτυο μετράει σήμερα περίπου 100 μέλη, ενώ στόχος του είναι να δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης, να πάρουν αξία τα τοπικά προϊόντα και να βοηθηθούν οικογένειες και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

 

«Η προσπάθεια δείχνει να προχωράει πάρα πολύ και είναι μια ευκαιρία για τους πολίτες να δεθούμε μεταξύ μας. Το παζάρι της Τετάρτης είναι μια γιορτή για μας», δηλώνει στη Voria.gr η κα Αναστασία Τσορμπατζίδου, μέλος της Συντονιστικής Ομάδας του δικτύου. Όπως αναφέρει, στα μέλη που συμμετέχουν συγκαταλέγονται διάφοροι επαγγελματίες και ιδιώτες: γιατροί, καθηγητές, παραγωγοί τοπικών προϊόντων, καταστηματάρχες. «Υπάρχει μια γυναίκα που έχει αγελάδα και φέρνει γάλα, ένας ψαράς που κάθε Τετάρτη μας φέρνει μέρος της ψαριάς του, ένας μικροβιολόγος, ένας οδοντίατρος. Εγώ έχω ανοίξει μαγαζί με βιολογικά προϊόντα και θα βάλω αγγελία για να τα πουλάω σε “ήλιους”», αναφέρει.

 

Όλοι οι λογαριασμοί στο σύστημα καταγραφής «Ήλιων» ξεκινούν από το μηδέν, με πιστωτικό όριο 200 ήλιων ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν οι συναλλαγές.  Το κάθε μέλος μπορεί να φτάσει μέχρι το -200 των μονάδων του, οι οποίες θα καλυφθούν στην συνέχεια από τον μέλος με παροχή υπηρεσιών ή προϊόντων.

 

Για τη συμμετοχή στο δίκτυο δεν υπάρχει συνδρομή ή χρέωση τόκου στους λογαριασμούς, ωστόσο, κάθε λογαριασμός χρεώνεται αυτόματα από το σύστημα με 2 «Ήλιους» μηνιαίως για την κάλυψη αποκλειστικά εξόδων του Δικτύου.

του Αλέξανδρου Μητάκη

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

 

 

 

 

Last Updated on Thursday, 08 November 2012 22:59
 
2011-12-14 ΚΑΤΕΡΙΝΗ: Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το Δίκτυο Ανταλλαγών Πιερίας.Ανταλλακτικό παζάρι PDF Print E-mail
Written by Anastasia   
Sunday, 15 January 2012 15:59

 


ΘΕΜΑ ΔΥΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ

Συνεχίζει να επεκτείνεται και να γίνεται όλο και πιο δημοφιλές του Δίκτυο Ανταλλαγών στην Πιερία. Όπως κάθε Τετάρτη, έτσι και χθες πραγματοποιήθηκε το ανταλλακτικό παζάρι, αυτή τη φορά με παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων. Η προσπάθεια που γίνεται στην πόλη μας συγκέντρωσε πανελλήνιο ενδιαφέρον και έτυχε προβολής στα εθνικά δίκτυα ΣΚΑΙ και ALPHA.

 

Last Updated on Thursday, 08 November 2012 22:59
Read more...
 
2012-1-15 Αλληλεγγύη και Αντίσταση! PDF Print E-mail
Written by Anastasia   
Sunday, 15 January 2012 15:52

Αλληλεγγύη και Αντίσταση!

Παρατίθεται στο τέλος μια αντιπροσωπευτική καταγραφή των κυριότερων ελληνικών πρωτοβουλιών από τα κάτω που αποτελούν ένα άλλο κόσμο, πέρα από τη κρίση, εδώ και τώρα (και διαθέτουν ιστοσελίδα).

Το κίνημα από τα κάτω αναπτύσσεται, λειτουργεί πέρα από τη κρίση και κάνει τις ουτοπίες του πραγματικότητα.

Ήδη χιλιάδες άνθρωποι σε όλη στην Ελλάδα παίρνουν τη κατάσταση στα χέρια τους και γίνονται μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος.

Πολλές πρωτοβουλίες σε μικρή κλίμακα που περιμένουν τη δική σου συμμετοχή, ή να αναλάβεις μια αντίστοιχη πρωτοβουλία.

 

Στην έλλειψη χρημάτων απαντάμε με αλληλέγγυα ανταλλαγή χωρίς χρήματα και χαριστικά παζάρια. Στη έλλειψη τροφής απαντάμε με αυτοκαλλιέργεια, αυτοδιαχειριζόμενους κήπους και διατήρηση παραδοσιακών σπόρων. Στην ανεργία απαντάμε με συνεταιρισμούς και εργασιακές κολεκτίβες, στην έλλειψη στέγασης με κοινωνικές καταλήψεις στέγης και οικοκοινότητες, ενώ στην έλλειψη συντροφικότητας με συλλογικές κουζίνες. Στο έλλειμμα δημοκρατίας και την πολιτική ολιγαρχία απαντάμε με αμεσοδημοκρατικές συνελεύσεις γειτονιών και παίρνουμε τη κατάσταση στα χέρια μας γιατί δεν πάει άλλο.

 

Ηλιόσποροι – www.iliosporoi.net

Τοπικά ανταλλακτικά συστήματα, τράπεζες χρόνου και δίκτυα παραγωγών- καταναλωτών

Πανελλαδικό Δίκτυο Ανταλλαγής Αγαθών και Υπηρεσιών Χωρίς Χρήματα του Πελίτι, www.peliti.gr/pages/panelladiko_diktio.htm

Δίκτυο Φασούλι (Αττική), www.fasouli.wordpress.com

Τράπεζα χρόνου πλατείας Συντάγματος, www.time-exchange.gr

Τράπεζας Χρόνου & Αλληλεγγύης Μοσχάτου, www.mesopotamia.gr/trapeza_xronou.htm

Σύστημα Μονάδων Κοινωνικών Ανταλλαγών Λυκόβρυσης-Πεύκης, pelykoia.wordpress.com

LETS NET (Ηράκλειο), www.lets.net.gr

Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων, www.diktyoantallagonxanion.gr

Ομάδα Τσουκνίδα (Ρέθυμνο), http://tsouknidarethymno.gr

Καερέτι – Εναλλακτική οικονομία Ιεράπετρας, www.kaereti.gr

Συριανό Δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων, sanosyros.wordpress.com

Τράπεζα Ελεύθερου Χρόνου – Δίκτυο Ανταλλαγής Υπηρεσιών δήμου Λαμιέων, www.lamia-city.gr/netexchange.php

Ανταλλακτικό Δίκτυο Βέροιας, antalaktikoveria.blogspot.com

Δίκτυο Ανταλλαγών του Ν. Πιερίας, noe.motherearth.gr/index.php?location=el&screen=welcome

Οβολός (Πάτρα), www.ovolos.gr

Μπουτσούνι ανταλλακτικό δίκτυο Κέρκυρας, boutsouni.blogspot.com

Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Next > End >>

Page 8 of 9

Χορτοφαγικες Συνταγες

Δικτυο Ανταλλαγης Σπορων

Δικτυο Ανταλλαγων

ΟΙ ΦΙΛΟΙ

 

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ

Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr παρέχει πληροφορίες.
Οι πηγές, τα άρθρα, τα βιβλία, οι σύνδεσμοι και όλο το υλικό που χρησιμοποιείται σ'αυτήν έχουν ως μοναδικό σκοπό την πληροφόρηση των επισκεπτών και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εξειδικευμένη βοήθεια, την επαγγελματική κρίση ή την παροχή θεραπείας ενός επαγγελματία της Υγείας/Διατροφής.
Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες που παρέχονται.
Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ ή οπουδήποτε στο internet είναι χρήσιμες αλλά δεν αντικαθιστούν την βοήθεια των ειδικών.