Άρθρα

Who's Online

We have 16 guests online


Ομιλίες - Video
1-3-2013, 1ο ΕΠΑΛ Κατερίνης Εργασία "Η Καλλιέργεια της Γης" PDF Print E-mail
Friday, 01 March 2013 09:15


1ου ΕΠΑΛ Κατερίνης

Εργασία με θέμα: "H ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ  ΓΗΣ"

Η εργασία εκφράζει την αγωνία των μαθητών και όλων μας για το μέλλον της  χώρας μας.

Mπορείτε να δείτε την εργασία :

http://www.youtube.com/watch?v=d_9MT-heU5g

Η όλη διαδικασία δεν άφησε απαθή κανέναν μαθητή και αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Ο στόχος της εργασίας ήταν να ευαισθητοποιήσει αρχικά τους μαθητές
του σχολείου μας και κατόπιν τους άλλους μαθητές και πολίτες της 
μικρής μας κοινωνίας και να τους ενημερώσει για την ΣΥΛΛΟΓΗ και 
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ των ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΠΟΡΩΝ.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις ενέργειές σας προς αυτήν την  κατεύθυνση.

Μαθιουδάκης Ευάγγελος,
ΠΕ 17.02, καθηγητής 1ου επαλ ΚατερίνηςLast Updated on Friday, 01 March 2013 09:39
 
18-2-2013,Oμιλία από το "Πελίτι" - Σχολή Γονέων Κατερίνης PDF Print E-mail
Written by Anastasia   
Monday, 25 February 2013 01:05

O εμπνευστής και ιδρυτής του www.peliti.gr κ.Παναγιώτης Σαινατούδης ενθουσίασε το ακροατήριο της Σχολής Γονέων Κατερίνης

με την απλότητα, την αμεσότητα και την ξεκάθαρη στάση του Ιδρυτού του Πελίτη για καλύτερη ποιότητα της ζωής μας μέσα απο την

αρχέγονη παρακαταθήκη του ανθρώπου, τους σπόρους της Ζωής.

 


Τη Δευτέρα 18-02-2013 το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης σε συνεργασία με τη Μητέρα Γη προσκάλεσε τον κ. Παναγιώτη Σαϊνατούδη , εμπνευστή και ιδρυτή του Πελίτι να μιλήσει για το θέμα των ντόπιων ποικιλιών . Η ομιλία ξεκίνησε με την «ιστορία του σταριού», που έχει γράψει ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης το 1997 και παρουσίασε το μακρύ ταξίδι του σπόρου μέσα στην πορεία του χρόνου. Το σιτάρι με τους σπόρους του προσφέρει τροφή και για την επόμενη χρονιά τη σπορά για τη νέα παραγωγή. Όπως μαρτυρούν οι ανασκαφές στο Καραμπουρνάκι Θεσσαλονίκης βρέθηκαν σπόροι σίτου από το 1000 π.Χ. και φάβας Σαντορίνης από το 1500 π.Χ. Με το πέρασμα των χρόνων οι καλλιέργειες άλλαξαν, οι γεωτρήσεις αποδόμησαν τα εδάφη, η καλλιέργεια σιταριού εξορίστηκε στα βουνά, οι γεύσεις και οι μυρωδιές χάθηκαν, ώσπου ξανάρχισαν οι σιτοκαλλιέργειες και ο κόσμος αναζητούσε τα αυθεντικά προϊόντα και τους σπόρους των παππούδων. Αυτό έκανε και ο ομιλητής συγκεντρώνοντας σπόρους και δημιουργώντας στα 1995 τον Peliti. Με έρευνες και πεζοπορίες ανά την Ελλάδα κι αφού διέσχισε την οροσειρά της Ροδόπης από Παρανέστι έως Ορεστιάδα συνάντησε, συγκέντρωσε και ταξινόμησε τα ενδημικά φυτά της Ελλάδας, ζωντανό τεκμήριο του πολιτισμού μας. Με έρευνες βρέθηκε ότι από τα 12000 φυτά που υπάρχουν στην Ευρώπη τα 6000 βρίσκονται στην Ελλάδα, τα 2000 στην Κρήτη κι από αυτά τα τελευταία το 13% είναι ενδημικά, τη στιγμή που μόνο 2000 φύονται στην Αγγλία. Όσο μεγαλύτερη είναι η βιοποικιλότητα τόσο πιο σταθερό παραμένει το οικοσύστημα. Οι ντόπιες ποικιλίες επιβιώνουν, αντέχουν στα φτωχά εδάφη και στο τοπικό κλίμα. Ο αγρότης μπορεί να κρατήσει το σπόρο και για την άλλη χρονιά, αυτό του προσδίδει πολιτική και οικονομική εξουσία.

Ο σπόρος είναι τροφή, ο 1ος κρίκος στη διατροφική αλυσίδα. Έχουμε όλοι ευθύνη για ό,τι ανορθόδοξο συμβαίνει στη χώρα μας και στον κόσμο. Μπορούμε να γίνουμε αυτάρκεις στην τροφή μας, να καλλιεργούμε σε χωράφι ή σε ζαρντινιέρα, να μην καταναλώνουμε προϊόντα μη εποχιακά. Η υπερβολική κατανάλωση αγαθών όλες τις εποχές, κυρίως μη εποχιακών, προδίδει την υπεροπτική στάση του ανθρώπου απέναντι στη φύση. Ο καταναλωτής να προτιμά τους ντόπιους παραγωγούς ,διότι έτσι και την τοπική οικονομία ενισχύει και χτυπά τα "φτηνά" εισαγόμενα προϊόντα από ξένες χώρες. Άλλωστε η τοπική κουζίνα πρέπει να προβάλλεται και για τουριστικούς λόγους, όπως για παράδειγμα η φάβα, η κάπαρη κι οι μελιτζάνες της Σαντορίνης.

Ο κ. Σαϊνατούδης στη συνέχεια έκανε προτάσεις για τη σωστή διατήρηση, συντήρηση και φύλαξη σπόρων που ανταλλαγές τους γίνονται κάθε χρόνο, με την οργάνωση του Peliti στο Παρανέστι Δράμας. Φέτος οι ανταλλαγές θα πραγματοποιηθούν από 11/5-13/5.Εστιάζοντας στις σωστές λύσεις ελπίζει, ο ομιλητής, ότι θα ξεπεράσουμε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε με υπεύθυνες επιλογές και θετική δουλειά. Αναφέρθηκε στην προσωπική του ιστορία, πως ξεκίνησε η επαφή με τους σπόρους και πως εξελίχθηκε. Ανέφερε πρακτικούς τρόπους για τη συλλογή των σπόρων και τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας με τους παραδοσιακούς σπόρους για να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του. Κλείνοντας την ομιλία , αναφέρθηκε στο γεγονός πως ο καθένας από εμάς είναι σημαντικός και σπουδαίος ανεξάρτητα από την πολιτική, οικονομική και κοινωνική του θέση κι ότι ο καθένας μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στο να πάνε τα πράγματα καλύτερα αρκεί να συνειδητοποιήσει την προσωπική ευθύνη που έχει για ότι συμβαίνει γύρω του. Κάθε μέρα με το πιρούνι μας ψηφίζουμε τι γεωργία και τι κόσμος θα υπάρξει αύριο. Ο κ. Σαϊνατούδης ικανοποίησε με τις απαντήσεις του τις πάμπολλες ερωτήσεις και απορίες που δημιουργήθηκαν.

 

 

Last Updated on Tuesday, 26 February 2013 14:34
 
2010 1η Γιορτή σποράς στην Πάρο PDF Print E-mail
Written by Anastasia   
Tuesday, 12 June 2012 16:27

Last Updated on Tuesday, 12 June 2012 16:30
 
Ημερίδα για τη Βιοκαλλιέργεια από την Ομάδα Εθελοντικής Δράσης Ν.Πιερίας PDF Print E-mail
Written by Anastasia   
Friday, 22 July 2011 21:30

Μετά την επιτυχημένη δημιουργία της βιολογικής αγοράς Κατερίνης και λόγω της ευρύτερης ανάγκης των καταναλωτών για ποικιλία βιολογικών προϊόντων, διοργανώθηκε το Σάββατο 14 Μαΐου 2011 στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης Εκάβη ημερίδα με βασικό θέμα “Βιολογική Γεωργία – Απάντηση στα Αδιέξοδα της Κρίσης της Συμβατικής Γεωργίας”.

 

 

Ομιλητές της Ημερίδας ήταν ο Θεόδωρος Αρβανίτης, βιοκαλλιεργητής και Πρόεδρος των Βιολογικών Αγορών Αττικής, ο Μιχάλης Κουλουρούδης, εκδότης του περιοδικού Οικολογική Γεωργία και βιοκαλλιεργητής, ο Ιωάννης Παναγιωτίδης, βιολογικός κτηνοτρόφος, που διαθέτει τα προϊόντα του στη βιολογική αγορά μας, ο Χαρίσης Αργυρόπουλος, εκπρόσωπος του Πιστοποιητικού Οργανισμού ΔΗΩ, και ο Θωμάς Μησαηλίδης, εκπρόσωπος του Πιστοποιητικού Οργανισμού Green Control.

Μετά τους παραπάνω ομιλητές, που φώτισαν το θέμα της Βιολογικής Γεωργίας από διάφορετικές πλευρές, το λόγο πήρε η Σταματία Μπέση, φυσικός και μέλος της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης, που ανέπτυξε το θέμα “Η σημασία της κομποστοποίησης για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος”.

Ο κύριος Αρβανίτης ξεκίνησε λέγοντας ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη πεθαίνουν όχι από πολέμους αλλά λόγω της κακής διατροφής τους και των όσων ανεξέλεγκτα περιέχουν τα τροφιμα που καταναλώνουν αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν. Μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο άρχισε η λεγόμενη Πράσινη Επανάσταση με μια έξαρση υπερπληθώρας προϊόντων με λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ουσίες και υπολείμματα που κατέστρεψαν το χώμα και τον υδροφόρο ορίζοντα. Κι όμως, μόνο μετά το '60 – '70 άρχισαν οι σκέψεις ότι αυτό το είδος καλλιέργειας βλάπτει.

Image

 

Η πρώτη βιολογική αγορά στην Αθήνα ξεκίνησε στο Χαλάνδρι από μια ομάδα καταναλωτών και τώρα υπάρχουν 25 βιολογικές αγορές με 20.000 περίπου σταθερούς πελάτες και 170 περίπου πιστοποιημένους παραγωγούς, που οι ίδιοι δημιούργησαν αυστηρούς κανονισμούς για τη λειτουργία των αγορών τους. Ο στόχος τώρα είναι η δημιουργία νέων βιολογικών αγορών που θα φτάσουν σε κάθε γειτονιά της Αθήνας.

Ο κύριος Αρβανίτης τόνισε ότι η βιοκαλλιέργεια χρειάζεται πολλή δουλειά, ελέγχεται και πιστοποιείται από το σπόρι μέχρι και το σημείο πώλησης του τελικού προϊόντος, αλλά ο κόσμος το καταλαβαίνει και το εκτιμά, καθώς το προϊόν είναι διακριτό, χωρίς χημικά και σε καλή τιμή αφήνοντας ένα λογικό κέρδος στον παραγωγό.

Ο κύριος Κουλουρούδης τόνισε ότι περνάμε μια δύσκολη περίοδο λόγω των έντονων κλιματικών αλλαγών, της παγκοσμιοποιησης και της οικονομικής κρίσης. Ο πλανήτης μας είναι ένα πεπερασμένο οικοσύστημα και η συμβατική γεωργία δε μπορεί να συνεχίσει επάπειρον ερημώνοντάς τον. Η τροφή δεν επαρκεί και μας δημιουργεί μεγάλα προβλήματα υγείας, το χώμα εξαντλείται και τα χημικά που χρησιμοποιούνται επιδεινώνουν την κατάσταση. Και, αντί να επιστρέψουμε στον υγιή τρόπο καλλιέργειας, ο άνθρωπος πειραματίζεται με τη γεννετική μηχανική με την συσσώρευση δύναμης σε μια μικρή ομάδα πολυεθνικών και την απελευθέρωση γεννετικά μεταλλαγμένων προϊόντων που δεν έχουν σχέση με τα οικοσυστήματα και ούτε μπορούν να απορροφηθούν από αυτά.

Image

Η βιολογική γεωργία σέβεται το περιβάλλον, τον παραγωγό και τον καταναλωτή και χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ανακυκλώσιμα υλικά. Το μοντέλο της συμβατικής γεωργίας έχει εξαφανίσει την παλιά αυτάρκεια του ελληνικού νοικοκυριού που ίσως θα μπορούσε να γίνει μέρος της λύσης της σημερινής κατάστασης.

Ο κύριος Παναγιωτίδης παρουσίασε το βιολογικό του αγρόκτημα που ξεκίνησε με 30 στρέμματα και έχει φτάσει τα 700. Αρχικά η παραγωγή του ήταν φυτική, αλλά κατόπιν στράφηκε και στην εκτροφή προβάτων Χίου και νεροβούβαλων χωρίς να εγκαταλείψει το καλαμπόκι, τα σιτηρά, τα κουκιά, τα μπιζέλια και τη ρίγανη. Τέλος, δημιούργησε μια τυροκομική μονάδα για τυρί και γιαούρτι. Το αγρόκτημα παρουσίαστηκε μέσα από σειρά φωτογραφιών. Ο κύριος Παναγιωτίδης είναι βιοπαραγωγός από το 1997.

Ο κύριος Αργυρόπουλος επεσήμανε ότι όσοι ενδιαφέρονται για την βιοκαλλιέργεια δεν πρέπει να πειράζουν καθόλου το έδαφος με χημικά ώστε να υπάρχει οικολογική ισορροπία και να μην καταστρέφονται οι μικροοργανισμοί που είναι απαραίτητοι στα φυτά. Αν χρησιμοποιούμε λιπάσματα, τότε το φυτό παίρνει από την έτοιμη τροφή και όχι από την μικροχλωρίδα και την μικροπανίδα που είναι η φυσική του τροφή. Στη φύση, τα βλαβερά έντομα τρώγονται από τα οφέλιμα και από τα πουλιά και υπάρχει ισορροπία, την οποία μπορούμε να διατηρήσουμε γνωρίζοντας τη βιολογία του φυτού.

Είναι σημαντικό επίσης να γίνεται εναλλαγή καλλιεργειών στα διάφορα τμήματα του χωραφιού και να μην έχουμε την ίδια καλλιέργεια για δυο συνεχόμενες χρονιές αλλά ανά τέσσερα χρόνια. Δυστυχώς, οι γεωπόνοι είναι πλασιέ φαρμάκων, είπε ο κύριος Αργυρόπουλος, και οι γεωπόνοι βιολογικοί σύμβουλοι, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον παραγωγό, είναι ελάχιστοι στην Ελλάδα. Έτσι, ο παραγωγός δυσκολεύεται να μάθει τις διάφορες τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη βιοκαλλιέργεια.

Για να γίνει κάποιος βιοπαραγωγός πρέπει να κάνει αίτηση και να περάσουν τα κτήματά του από έλεγχο και χημικές αναλύσεις. Τα κτήματα των βιοπαραγωγών πρέπει να είναι ανοικτά στους βιοκαταναλωτές ώστε να δημιουργείται εμπιστοσύνη στο αγοραστικό κοινό.

Ο κύριος Μησαηλίδης του Green Control, που εδρεύει στην Βέροια, ανέφερε ότι τα Πιστοποιητικά των Πιστοποιητικών Οργανισμών έχουν ισχύ σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η νοοτροπία που πρέπει να υπάρχει είναι “Σκέφτομαι τοπικά, ενεργώ σφαιρικά”. Οι συμβατικοί παραγωγοί που σκέφτονται να γίνουν βιοπαραγωγοί ή πρέπει να καλλιεργήσουν το ίδιο προϊόν με βιολογικό τρόπο ή να αλλάξουν καλλιέργεια βλέποντας την ανάγκη και τη ζήτηση.

Η απάντηση στην σημερινή διατροφική κρίση είναι “ναι, η βιολογική γεωργία μπορεί να δώσει τη λύση, αρκεί να συνεργαστούν οι διάφοροι φορείς και οι καταναλωτές”.

Η κυρία Μπέση, παρουσιάζοντας σχετικές εικόνες, εξήγησε ότι το 40 – 60% των λεγόμενων σκουπιδιών μπορεί να περάσει από τη διαδικασία της κομποστοποίησης, όπου τα οργανικά υλικά επιστρέφουν στη φύση και λειτουργούν σαν λίπασμα. Με την μείωση αυτή επιτυγχάνεται και οικονομική ελάφρυνση στους δήμους αλλά και χρήσιμα υλικά δεν πηγαίνουν χαμένα. Υπάρχουν υλικά που συμβάλλουν στην αύξηση της ποιότητας του compost και άλλά που δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σ' αυτό. Τοcompost, όταν δημιουργείται σωστά, δεν έχει μυρωδιά και δεν προσελκύει ζώα, ενώ με το συχνό ανακάτεμα μπαίνει οξυγόνο στον κομποστοποιητή ώστε να ζουν οι αερόβιοι οργανισμοί. Ανάλογα με τον χρόνο ενασχόλησής μας, το φυσικό μας λίπασμα θα είναι έτοιμο σε τρεις μήνες ή περισσότερο.

Οι ποικίλες ερωτήσεις, που αναπτύχθηκαν μετά τις παρουσιάσεις από το κοινό, έδειξαν το ενδιαφέρον αρκετών παραγωγών να μάθουν πως θα μπορούσαν να μεταπηδήσουν στη βιολογική καλλιέργεια και να μάθουν περισσότερα για τις τεχνικές της, τους τρόπους πιστοποίησης των προϊόντων και κάθε τι άλλο θα τους χρησίμευε σ' αυτήν τη μετάβαση. Οι ομιλητές εκδήλωσαν την επιθυμία να βοηθήσουν σε αυτήν τη διαδικασία, μεταλαμπαδεύοντας τις γνώσεις τους μέσα από σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν στο κοντινό μέλλον.

Άρθρο από την Ομάδα Εθελοντικής Δράσης Ν.Πιερίας.

www.otoposmou.gr

 

 

Last Updated on Friday, 29 July 2011 09:43
 
<< Start < Prev 1 2 Next > End >>

Page 2 of 2

Χορτοφαγικες Συνταγες

Δικτυο Ανταλλαγης Σπορων

Δικτυο Ανταλλαγων

ΟΙ ΦΙΛΟΙ

 

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ

Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr παρέχει πληροφορίες.
Οι πηγές, τα άρθρα, τα βιβλία, οι σύνδεσμοι και όλο το υλικό που χρησιμοποιείται σ'αυτήν έχουν ως μοναδικό σκοπό την πληροφόρηση των επισκεπτών και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εξειδικευμένη βοήθεια, την επαγγελματική κρίση ή την παροχή θεραπείας ενός επαγγελματία της Υγείας/Διατροφής.
Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες που παρέχονται.
Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ ή οπουδήποτε στο internet είναι χρήσιμες αλλά δεν αντικαθιστούν την βοήθεια των ειδικών.