Άρθρα

Who's Online

We have 16 guests online


Βιολογικά κτήματα Πιερίας PDF Print E-mail
Written by Anastasia   
Friday, 12 August 2011 00:30

 

Η πλειοψηφία των ατόμων που ξεκινήσαμε τη "Μητέρα Γη" είμαστε καταναλωτές βιολογικών προϊόντων εδώ και πολλά χρόνια. Επιλέγουμε για μας και τα παιδιά μας φρούτα, λαχανικά και σπόρους απαλλαγμένος από χημικά φυτοφάρμακα, ορμόνες, συνθετικά λιπάσματα και από μεταλλάξεις. Για μας η ουσία είναι να είναι οικολογικό ένα προϊόν και υποστηρίζουμε και την οικολογική γεωργία η οποία απαρτίζετε από συνειδητοποιημένους καλλιεργητές που αρνούνται να πιστοποιήσουν τα προϊόντα τους. Πιστεύουν στην φυσική καλλιέργεια και την εφαρμόζουν συνειδητά και με αγάπη.

Ένα προϊόν όμως και αν είναι βιολογικό ή οικολογικό  δεν είναι και για το περιβάλλον φιλικό αν χρειάζεται να ταξιδέψει από την άλλη μεριά της γης ή και της χώρας μας μολύνοντας την ατμόσφαιρα και ξοδεύοντας πολύτιμη ενέργεια. Τις περισσότερες φορές αυτά τα προϊόντα συσκευάζονται ανά έξι τεμάχια χρησιμοποιώντας τόνους πλαστικών κάθε χρόνο. Λόγω του ότι μεσολαβεί χρόνος από τη συλλογή τους και την μεταφορά τους δεν είναι φρεσκοκομμένα με αποτέλεσμα να μην έχουν το μέγιστο σε θρεπτικές ουσίες αν είχε κοπεί την ίδια μέρα.

Δημιουργούμε αυτή τη λίστα με βιολογικά κτήματα με σκοπό να ενισχύσουμε τη βιοκαλλιέργεια στην Πιερία. Είναι πολύ σημαντικό για μας σε αυτή την ηλιόλουστη χώρα που μένουμε με αυτά τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας να γίνουμε όσο πιο αυτόνομοι μπορούμε. Θεωρούμε απαράδεκτο να αγοράζουμε φασόλια, φαγόπυρο από την Κίνα, σουσάμι και φουντούκια από την Τουρκία, πατάτες Ολλανδίας, σιτάρι Γερμανίας και πόσα άλλα είδη από άλλες χώρες. Η χώρα μας μπορεί να παράγει  σχεδόν τα πάντα. Τα προϊόντα που καλλιεργούνται σε κοντινή ακτίνα από τον τόπο που ζούμε είναι πολύ πιο συμβατά με το σώμα μας. Μπορούμε να αγοράζουμε απευθείας από τους βιοκαλλιεργητές είτε από τις βιολογικές αγορές ή από τα κτήματα απευθείας σε καλύτερες τιμές αφού δεν μεσολαβούν μεσάζοντες. Πάντα πιο φρέσκα και πολλές φορές έχοντας την ευκαιρία να τα συλλέξουμε οι ίδιοι μας από το δέντρο ή το χωράφι.

Έτσι μας δίνετε και η ευκαιρία να γνωρίσουμε και τον καλλιεργητή  τις μεθόδους και τις ποικιλίες που χρησιμοποιεί. Μας δίνετε η δυνατότητα να ζητήσουμε παραδοσιακές ποικιλίες ή κάποιο λαχανικό που δεν υπάρχει.

Η οικολογική μας ομάδα έχει αναρτήσει αυτή τη λίστα η οποία ευχόμαστε να μεγαλώσει και να μπορέσει να γίνει η αιτία νέοι άνθρωποι που δεν έχουν απασχόληση να μην αναγκαστούν να ξενιτευτούν από τον τόπο μας για να βρουν δουλειά. Υποστηρίζουμε την τοπική οικονομία. Αλληλεγγύη, οικολογία και αυτοοργάνωση.

 

1. Αναστασιάδου Νίκη, βιοκαλλιεργήτρια

Επισκέψιμο κτήμα, Ελαιόλαδο

Τοπόγιανη Λιτόχωρο

τηλ. 6946252746, 2352033534

2. Βαρυτιμίδης Γιώργος, βιοκαλλιεργητής
Επισκέψιμο κτήμα, λαχανικά εποχής, αυτόχθονες ράτσες ζώων

Εξοχή 6945371462

3. Γαιτάνης Δημήτρης, παραδοσιακή καλλιέργεια

Επισκέψιμο κτήμα, οπορωφόρα, βότανα

Κατερίνη, 6934391552

4. Δίκας Αστέριος, παραδοσιακή καλλιέργεια

Κτήμα επισκέψιμο, αχλάδια, μήλα, βερύκοκα, ροδάκινα, πατάτες, Φυτά από παραδοσιακές ποικιλίες

5χλμ από Κατερίνη  περιοχή Βλάχας - 40 κούκοι  6932459822

5. Παπαδοπούλου Ιωάννα, παραδοσιακή καλλιέργεια

Φυτά από παραδοσιακές ποικιλίες, λαχανικά από παραδοσιακές ποικιλίες

Κατερίνη τηλ. 6946110139

6.Τσιπούρα Σταματία, οικολογικό ελαιόλαδο, οικολογικά καλλυντικά

Κατερίνη 6955198207

7. Μουρατίδου Γεωργία, βιοκαλλιεργήτρια

Κτήμα επισκέψιμο λαχανικά εποχής

Ν. Κεραμίδη 6978565585

8.Στεφανίδης Δημήτρης

Κατερίνη 2351085281

Βιολογικό ελαιόλαδο

9.Καραβίδας Γεώργιος - Βιοκαλλιέργεια

Σιτάρι σκληρό, σιτάρι κένταυρος, μηδική

Κατερίνη 6945248849

10.Πρασκίδης Χρήστος - Βιοκαλλιεργητής

Οινοποιός - Παραγωγή Κρασιού χωρίς θειώδη, κριθάρι, σιταρόβριζα, αλεύρι

Αιγίνιο - τηλ. 6944290777

 

 


 

Xειροποίητα Έπιπλα Κήπου "ΤSAGAS GARDEN"

Κούκκος Πιερίας 8ο χλμ. από κόμβο Κορινού

τηλ. 6974432536, 695571570

 

Αποποίηση ευθυνών

Η Οικολογική Ομάδα "Μητέρα Γη" δεν φέρει ευθύνη αν κάποιος βιοκαλλιεργητής δεν ανανεώσει τη πιστοποίηση του. Μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να ζητήσει να δει την πιστοποίηση. Εμείς απλώς αναρτούμε τους καλλιεργητές που αυτήν την χρονική στιγμή είναι ενταγμένοι στη βιοκαλλιέργεια.

Ως καταναλωτές και συνηδειτοί  πολίτες αυτό που αναζητάμε είναι καλλιεργητές με πραγματικές αξίες, με αγάπη για τη γη και αίσθημα ευθύνης για το περιβάλλον. Καλλιεργητές που να μην χρειάζονται πιστοποιήσεις για να τους πιστέψουμε, με εμπιστοσύνη για την καθαρότητα των καλλιεργειών τους και οικονομικότερες τιμές για όλους μας!

 

Last Updated on Sunday, 12 July 2015 10:56
 
Διατροφική Αξία Βιολογικών Προιόντων PDF Print E-mail
Written by Anastasia   
Sunday, 06 February 2011 00:00

Μετά από έρευνα  τεσσάρων χρόνων της Υπηρεσίας Διατροφικών Προτύπων της Μ. Βρετανίας, έρευνα της Ε.Ε. στην οποία συμμετείχαν 33 πανεπιστημιακά ιδρύματα από όλη την Ευρώπη και δημοσιεύτηκε τον περασμένο Απρίλιο διαπιστώθηκε ότι :

  1. Στα βιολογικά δημητριακά περιέχονται μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών, περισσότερα ιχνοστοιχεία σιδήρου, χαλκού και ψευδάργυρου. Υπερτερούν σε μεταβολίτες οι οποίοι προστατεύουν από τον καρκίνο και τις καρδιοπάθειες.

  2. Τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά περιέχουν 40% περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα συμβατικά.

  3. Το επίπεδο των αντιοξειδωτικών στο γάλα που παρήχθη βιολογικά ήταν κατά 90%  υψηλότερο από το συμβατικό γάλα και είχε περισσότερα λιπαρά ωμέγα 3.

Τα βιολογικά προϊόντα έχουν μικρότερο ποσοστό αζώτου και νιτρικών τα οποία συνδέονται με καρκίνο του στομάχου. Δεν έχουν φυτοφάρμακα τα οποία ενοχοποιούνται για κάποιες μορφές καρκίνου, ανδρική ανικανότητα και προβλήματα στο νευρικό σύστημα. Δεν χρησιμοποιούνται χημικά λιπάσματα και ορμόνες με αποτέλεσμα να περιέχουν περισσότερη ουσία και λιγότερο νερό. Σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται να αγοράσουμε 3 και πλέον κιλά συμβατικά φρούτα ή λαχανικά για να πάρουμε τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται σε 1 κιλό βιολογικά φρούτα ή λαχανικά.

 

ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΕΚΑΣΜΕΝΑ

 

Last Updated on Monday, 14 February 2011 00:38
 


Χορτοφαγικες Συνταγες

Δικτυο Ανταλλαγης Σπορων

Δικτυο Ανταλλαγων

ΟΙ ΦΙΛΟΙ

 

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ

Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr παρέχει πληροφορίες.
Οι πηγές, τα άρθρα, τα βιβλία, οι σύνδεσμοι και όλο το υλικό που χρησιμοποιείται σ'αυτήν έχουν ως μοναδικό σκοπό την πληροφόρηση των επισκεπτών και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εξειδικευμένη βοήθεια, την επαγγελματική κρίση ή την παροχή θεραπείας ενός επαγγελματία της Υγείας/Διατροφής.
Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες που παρέχονται.
Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ ή οπουδήποτε στο internet είναι χρήσιμες αλλά δεν αντικαθιστούν την βοήθεια των ειδικών.