Άρθρα

Who's Online

We have 6 guests online


2011-04-20 Συνάντηση Μητέρας Γης με ΤΕΜ Μαγνησίας PDF Print E-mail
Written by Κωνσταντία Καρλέτσα   
Wednesday, 20 April 2011 00:26

Συνάντηση της "Μητέρας Γης" με το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας

 

Ξεκινά και στην Κατερίνη το Δίκτυο αχρήματης συναλλαγής

Μέλη της Οικολογικής Ομάδας «Μητέρα Γη» συναντήθηκαν στις 13 Απριλίου 2011 με την Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης της Μαγνησίας στην όμορφη πόλη του Βόλου.

Το Δίκτυο Μαγνησίας είναι πόλος έλξης για πολλές ομάδες από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, που ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή μαζί τους και να ενημερωθούν για τη δυνατότητα δημιουργίας παρόμοιων δικτύων στις περιοχές τους.

Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί ο Βόλος κάνει πραγματικότητα την αχρήματη συναλλαγή, τη δυνατότητά μας, δηλαδή, να ανταλλάσσουμε αντικείμενα ή υπηρεσίες με ένα σύστημα πόντων, χωρίς όμως την μεσολάβηση της οικονομικής συναλλαγής, του χρήματος.  Έτσι, τα μέλη του Δικτύου δίνουν αυτά που έχουν επιπλέον για πράγματα που χρειάζονται και εξυπηρετούν το ένα με το άλλο με υπηρεσίες που μπορούν να παρέχουν αλλά και χρειάζονται επίσης.

Η αχρήματη συναλλαγή, αν και φαίνεται να είναι μια πρωτότυπη ιδέα για την Ελλάδα, υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια σε διάφορες χώρες του εξωτερικού με μεγάλη επιτυχία.  Ένα από τα πιο γνωστά συστήματα αχρήματης συναλλαγής είναι το LETS (Local Exchange Trading System = Εμπορικό Σύστημα Τοπικής Ανταλλαγής) με δικό του εσωτερικό νόμισμα.  Αρχικά ξεκίνησε στο Βανκούβερ του Καναδά, ενώ σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 30 συστήματα LETS που λειτουργούν στον Καναδά, ενώ πάνω από 400 παρόμοια συστήματα υπάρχουν στην Αγγλία, στην Αυστραλία, στη Γαλλία, στη Νέα Ζηλανδία και στην Ελβετία.  Μερικά από τα πιο πετυχημένα συστήματα στις Η.Π.Α. είναι το Χρονοδολάριο, το Ithaca Hours και το ΡΕΝ.

Στην σημερινή εποχή της κρίσης και του οικονομικού αδιέξοδου, αυτή η πρακτική μπορεί να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους, που, ενώ γνωρίζουν διάφορες τέχνες και έχουν ποικιλία γνώσεων πάνω σε διάφορα επιτηδεύματα, αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες λόγω της ανεργίας ή της ευρύτερης οικονομικής δυσχέρειας.

Αν και η αχρήματη συναλλαγή φαίνεται ότι θα μπορούσε να είναι ένα κώλυμα για τις εμπορικές επιχειρήσεις ή τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, αυτό δεν ισχύει για όσες από αυτές συμμετέχουν στο Δίκτυο, όπως συμβαίνει στη Μαγνησία.  Έτσι, εμπορικά καταστήματα, γιατροί και άλλοι επαγγελματίες κάθε είδους συμμετέχουν και συνεργάζονται ώστε να γίνεται η ζωή τους πιο ανθρώπινη, πιο ποιοτική και με λιγότερη πίεση.

Εκτός από το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης της Μαγνησίας που έχει σαν νόμισμα το ΤΕΜ, υπάρχουν και άλλα Δίκτυα όπως το Φασούλι στην Αθήνα και ο Οβολός στην Πάτρα.  Αυτά τα Δίκτυα πιστεύουμε ότι είναι μόνο η αρχή για μια μεγαλύτερη κινητοποίηση στην Ελλάδα που τόσο το χρειάζεται.

Η "Μητέρα Γη" πήγε στο Βόλο για να μάθει και να εκμαιεύσει εμπειρίες, ώστε να ξεκινήσει στην Κατερίνη ένα παρόμοιο αχρήματο Δίκτυο, μια προσπάθεια που ελπίζουμε να ανακουφίσει οικογένειες και να βοηθήσει σε μια πιο ανθρώπινη και αξιοπρεπή διαβίωση.  Το Δίκτυο της Κατερίνης θα ξεκινήσει σύντομα μέσω του διαδικτυακού χώρου της "Μητέρας Γης" (www.motherearth.gr).

 ΛΕΖΑΝΤΑ

Στη φωτογραφία η δική μας Αναστασία Τσορμπατζίδου μαζί με τον Χρήστο Παπαϊωάννου, τον Γιάννη Γρηγορίου, τη Μαιρίτα Χούπη, τον Ευριπίδη Σιούρα, τον Θεόδωρο Μαυρίδη και άλλα μέλη της συντονιστικής επιτροπής του Δικτύου Μαγνησίας.

 

 

Last Updated on Wednesday, 20 April 2011 01:09
 
<< Start < Prev 1 2 Next > End >>

Page 1 of 2

Χορτοφαγικες Συνταγες

Δικτυο Ανταλλαγης Σπορων

Δικτυο Ανταλλαγων

ΟΙ ΦΙΛΟΙ

 

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ

Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr παρέχει πληροφορίες.
Οι πηγές, τα άρθρα, τα βιβλία, οι σύνδεσμοι και όλο το υλικό που χρησιμοποιείται σ'αυτήν έχουν ως μοναδικό σκοπό την πληροφόρηση των επισκεπτών και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εξειδικευμένη βοήθεια, την επαγγελματική κρίση ή την παροχή θεραπείας ενός επαγγελματία της Υγείας/Διατροφής.
Η ιστοσελίδα http://www.motherearth.gr δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες που παρέχονται.
Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ ή οπουδήποτε στο internet είναι χρήσιμες αλλά δεν αντικαθιστούν την βοήθεια των ειδικών.